szerző:
Lukács Enikő
Tetszett a cikk?

Hogy ki és mikor készített először csokitortát, momentán nem tudjuk megmondani. De azt igen, hogy sok szenvedélyes rajongója van ennek a süteménynek, amely számtalan formában hódít a desszertes tányéron.

Kétségtelenül megérné az alapos kutatómunkát a csokoládétorta története, már az is tekintélyes lajstrom lenne, ha megpróbálnánk számbavenni, hányféle létezik széles e világon. Ehelyett most inkább sütünk. Rendhagyót. Maceszból (pászkából), liszt nélkül, kakaóporral és étcsokoládéval.

Most zajlik a zsidó húsvétnak is nevezett nyolc napos ünnep, a Pészach. Ezt a kovásztalan kenyér (macesz, pászka) ünnepének is nevezik, ugyanis az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak nem volt idejük megkeleszteni a kenyeret. Erre emlékezve esznek ez idő tájt csak maceszt, más szóval pászkát. Ilyenkor biztos, hogy a családoknál asztalra kerül a maceszos csokoládétorta. Ami egyébként egyre-másra bukkan fel a cukrászatokban, éttermekben az év bármely szakában, jogos helyet követelve magának az egyre szélesedő gasztronómiai kínálatban.

Recept

Lukács Enikő

6 dkg egészen finomra tört pászka
3 dkg őrölt dió
2 nagy tojás
15 dkg+12 dkg cukor
2 teáskanál vanília kivonat
1 alma, reszelve
2 evőkanál keserű kakaópor
6 dkg étcsokoládé apróra vágva
8 db tojásfehérje
½ teáskanál só
Díszítéshez: porcukor

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Még szupermarketbe sem kell menni, szinte minden élelmiszerboltban kapható dobozos kiszerelésben a pászka. Törjük olyan finomra a lapokat, amilyenre csak tudjuk, ha a lisztminőségre törekszünk, le is darálhatjuk, de nem baj, ha kicsit szemcsés marad. Ezután a dióval együtt száraz serpenyőben pirítsuk meg, vigyázzunk, nehogy leégjen. A tojásfehérjét 15 dkg cukorral és a vaníliával keverjük össze. Adjuk hozzá a megpirult diós pászkát, a reszelt almát, a kakaót és az apró darabokra vágott csokoládét. A 8 tojás fehérjét a sóval verjük lágy habbá, több adagban öntsük bele a 12 dkg cukrot, és így verjük végül kemény habbá. A csokoládés, diós, maceszos krémbe óvatosan forgassuk bele a habot, majd egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (24 cm átmérőjű) süssük készre 40-45 perc alatt. Langyosan vagy hidegen egyaránt nagyon finom. Tálaláskor meghinthetjük porcukorral.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: csokis golyó

Ajándékba, összejövetelre, gyerekzsúrra, vagy csak úgy nassolni valónak tökéletes a házi készítésű csokis golyó. Előkelőbb nevén, a trüffel.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Kalács muffin

Az ünnep közeledtével természetes, ha a gondolataink már a hagyományos húsvéti ízek körül forognak. Így most ezt a finom sós süteményt ajánljuk.

Lukács Enikő Gasztro

A hét receptje: Medvehagymás sajtos szuflé

A medvehagyma igazi idény zöldség, ez idő tájt különösebb gond nélkül beszerezhető nagyobb piacokon, és szabadon is szedhető a Mecsek lejtőin, hogy aztán újabb egy évet kelljen várni a felbukkanására. Ezekben a napokban nem szalaszthatjuk el a medvehagymás ételeket, mert legközelebb csak jövő tavasszal lesz ismét alkalmunk elkészíteni. A medvehagymás szuflé igazi tavaszköszöntő, és a hagyományos húsvéti tojásos ételek mellett színfolt az ünnepi asztalon is!

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Réteges kalács

Ezúttal egy igazán extravagáns kinézetű süteményt választottunk. Valójában egy hagyományos fahéjas kalácsról van szó, melynek különlegessége abban rejlik, hogy csavarás vagy fonás helyett, rétegelve készítjük el. A kalács rétegei ide-oda dőlve kelnek, illetve sülnek meg, amitől kifejezetten bohókás látványt nyújt a kész sütemény. Már-már egy modern művészeti alkotás, ami ráadásul nagyon finom.