szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Ajándékba, összejövetelre, gyerekzsúrra, vagy csak úgy nassolni valónak tökéletes a házi készítésű csokis golyó. Előkelőbb nevén, a trüffel.

A trüffel név a német szarvasgombáról öröklődött a kis csokis golyókra. Ennek oka, hogy anno kevesebb időt s gondosságot fordítottak a formázására, és az apró édesség az értékes gombához hasonló kis borzas kupacokként kezdte pályafutását a desszertek között. Egy másik történet szerint, az elöbbinél szorosabb szálak fűzik össze a két finomságot, mivel eredetileg a szarvasgomba tartósítására használt aromás alkohol is a csoki hozzávalói közé került.

Mi most egy pikáns változatot próbáltunk ki. Nem is gondolnák, hogy a csokoládé és a citrusos aroma milyen jól harmonizál egymással. A kesernyés kakaós desszertet kifejezetten feldobja a lime/zöld citrom üdítő frissessége. A dupla csavar pedig a golyócskában a citrushoz társuló édes méz. Tényleg pompás végeredményre jutunk, ráadásul gyorsan. Nem sok időbe telik az elkészítése, meglehet, esetében az ellenkezőjét sem bánnánk, hiszen trüffelt gyártani kifejezetten jó móka, és akár a gyerekeket is bevonhatjuk a formázásba.

Hozzávalók:

Rapp Eszter

250 g jó minőségű étcsokoládé
50 g tejföl
50 g tejszín
1 lime lereszelt héja
1 lime kifacsart leve
5 evőkanál méz
50 g szobahőmérsékletű vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 lime lereszelt héja

A tejfölt és a tejszínt keverjük el és forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről, reszeljük bele a lime héját, fedjük le és hagyjuk állni kb. 10 percig. Ez alatt a keverék teljesen átveszi a lime aromáját. A csokit olvasszuk fel vízgőz felett. A pihentetett tejfölös tejszínt forraljuk fel újra, majd keverjük el az olvasztott csokival. A mézet és a lime levét melegítsük fel, forralni nem kell, majd mehet ez is a csokihoz. Ha simára kevertük, jöhet bele a vaj is. A masszát tegyük hűtőbe, minimum 1 órára, hogy megdermedjen.

A megdermedt csokit adagoljuk bonbon méretű kupacokká, és sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára. A legkönnyebb, ha nagy lyukú habzsákot használunk. Tegyük a kupacokat hűtőbe, hogy újra megdermedjenek és könnyebb legyen velük dolgozni. A kupacokból formázzunk golyókat, amelyeket végezetül forgassuk bele a kakaó és a reszelt lime héj keverékébe.

Ha meg tudjuk állni,hogy ne kezdjük el bekapkodni őket, akkor még apró, színes mignonkosárkákba is beleültetgethetjük a trüffeleket, de az is elég, ha csak egy tálon szépen elrendezzük. Sokáig úgy sem maradnak rajta.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gy. Zs. Gasztro

A hét receptje: banános pite

Unjuk a banánt? Ez könnyen előfordulhat manapság, amikor a sarki közértesre is rárohad a naponta ömlesztett déligyümölcs-szállítmány. De mit is kezdjünk otthon a saját rakományunkkal? Süssük meg!

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Flódni

Mostani receptünk bizony nem a bögrés sütemény kategóriájába tartozik. Viszonylag időigényes édesség, de, ha valaki kóstolt már házilag készült flódnit, tudja, hogy minden morzsája megéri. Ha pedig még nem kóstolták, akkor éppen itt az ideje!

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

A hét receptje: Ütős tiramisu

A részeges receptek arról ismerszenek meg, hogy egyszerre etetnek és itatnak. Persze nem a sörtésztába löttyintett fél deci sörről beszélünk vagy a kacsamájpástétomba kevert kupica konyakról, mert ezekben elhanyagolható az alkohol szerepe.