szerző:
Megyeri Zsuzsanna
Tetszett a cikk?

A mediterrán diéta nem feltétlenül diétázás, hiszen a diéta szó eredetileg táplálékot jelent, nem étkezési megszorítást. Viszont a zöldség és gyümölcsalapon – a Földközi-tenger környékére – szerveződő asztali szokások kifejezetten egészségesek és követendők.

Kúszik fölfelé újra a hőmérő higanyszála, s mi nem vagyunk szabadságon. Most még a   petrezselymes krumpli rántott hússal sem esne jól, a forró olaj gondolatától is rosszul vagyunk. Sütés-főzés? Mikor, éjszaka?Akkor mit együnk? A javaslatunk: hideg tésztasaláta. Igaz, a tésztát mindenképp meg kell főzni, de azt a pár percet ki lehet bírni, cserébe a saláta eltartható a hűtőben, amíg meg nem unjuk.

Recept

Hozzávalók(6 adaghoz)

Megyeri Zsuzsa

Fél kiló olasz tészta, ha lehet, valami különleges formájú vagy színű (fusilli, penne, rigatoni, conchiglie, farfalle)
1 doboz héjazott, darabolt paradicsomkonzerv
2 doboz jó minőségű tonhalkonzerv
30 deka koktélparadicsom
30 deka mozzarella sajt
10 deka olajbogyó
só, bors, oregano, bazsalikom, tört fokhagyma
reszelt parmezán, reszelt citromhéj
5-6 evőkanál olívaolaj

A kifőtt tésztát a szűrőben hagyjuk kihűlni, de néha forgassuk meg, hogy ne ragadjon össze. Minden olasz tészta zacskóján szerepel, hány perc főzést igényel, ezt szigorúan tartsuk be, még akkor is, ha úgy ítélnénk meg, túl kemény maradt. A többi hozzávalóval együtt is dagad még, és puhul is. A paradicsomkonzervbe keverjük bele az olajt, a sót és a fűszereket, törjük bele a fokhagymát, és keverjük össze. A paradicsomokat vágjuk félbe, a mozzarella sajtot hasonló nagyságú darabokra, a kimagozott olajbogyót egészben keverjük hozzá. A tonhaldarabokat csak a végén és óvatosan tegyük a salátába, illetve hozzá, hogy az összeforgatásnál ne pép legyen belőle. Hűtsük be legalább 2 órára.

Tovább lehet gazdagítani – tonhal helyett – sonkadarabokkal, kapribogyóval és articsókával, sült paprikával, petrezselyemmel. És persze „soványítani” is, ha kihagyjuk belőle a halat és a sajtot. Lényeg, hogy friss zöldséget ne nagyon tegyünk hozzá, mert levet ereszt, megfonnyad, és a saláta már másnap nem lesz élvezhető. A koktélparadicsomot is csak akkor helyettesítsük hagyományos paradicsommal, ha nagyon finom érett, de kemény, és a salátát még aznap megesszük. A póré- vagy újhagymát is csak frissen fogyasztásnál ajánlatos belekeverni, egyébként a tányéron adjuk hozzá. Ugyanez vonatkozik a reszelt parmezánra is: ha szeretnénk a salátát még ízesebbé tenni, csak a fogyasztáskor szórjuk rá. Nagyon könnyen elkészíthető kánikulai étel, igaz, nem a legolcsóbb. De a gázzal vagy a villannyal mindenképpen spórolunk, mert csak a tészta főzéséhez használjuk, mégis egy fél tucat ember ehet belőle. S akár három napig is ugyanolyan jó marad, ha marad.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Megyeri Zsuzsanna Gasztro

Mediterrán hét: Marinált padlizsán – hétfő

A mediterrán diéta nem feltétlenül diétázás, hiszen a diéta szó eredetileg táplálékot jelent, nem étkezési megszorítást. Viszont a zöldség és gyümölcsalapon – a Földközi-tenger környékére – szerveződő asztali szokások kifejezetten egészségesek és követendők.