szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy megrendezik az első magyar Eat Art vacsorát. Az eseményen személyesen részt vett az étkezésművészet fogalmának megalkotója, a 81 éves svájci művész, Daniel Spoerri.

Bundázott disznóláb, szalonnás tarhonya, pacalkocsonya,borjúnyelv – többek között ezeket az ételeket szolgálták fel június 24-én este a budapesti Laci! Konyha! étteremben.

©

Spoerri, az öntörvényűségéről is hires művész köztudottan nem kedveli a felhajtást és a nyilvánosságot, és ezen az estén is igyekezett elvegyülni a vendégek között. A magát legszívesebben “univerzáldilettánsnak” nevező Spoerri szemmel láthatóan élvezte a vacsorát, a tiszteletére kreált fogásokat,a szokatlan formában asztalra kerülő hagyományos magyar ételeket nagy kedvvel fogyasztotta. A budapesti Eat Art bankett nem Spoerri világhírű társadalmi vacsoráinak fogásait másolta, a gasztronómiai koncepciót - Mautner Zsófia gasztronomus és Mogyorósi Gábor séf - a művész kedvenc alapanyagai, ételei, valamint életművének meghatározó vezérmotívuma, a kezdet és a vég, a születés és halál körforgásának megjelenítése ihlette.

©

Terítékre került például a tarhonya, amely a jelenleg Bécsben élő művész egyik kedvence, amint elmondta a Naschmarkton egy magyar asszonytól veszi, és gyakran főzi is magának. A menüben a borjúnyelv-pacal-marhafartő fogástrió egyetlen állat táplálkozásához kötődő szerveire épült. A pacalos fogásnál a vendégek dobókockával dobtak, és akinek ugyanaz a szám jött ki, mint amelyet Daniel Spoerri dobott, az kiérdemelt egy kiskanálnyit a vésztői tokhaltenyészetből származó magyar kaviárból.

©

A játék egyébként Spoerri egyik nagy port felvert, külhoni bankettjére utalt, amelyen az alacsony számot dobó vendégek a szegények eledelét, a magas számot dobók pedig a gazdagok konyhájának ételeit kapták. Itt s most Budapesten a legnagyobb sikert talán a desszertként tálalt grízes tészta aratta, amely a mandulás-kakaós kekszből készült földszínű morzsával és az ehető virágokkal sírhalmot szimbolizált. Igaz,utána a nagyon is életigenlést szimbolizáló gyulai sárgabarack pálinkát kortyolták a vendégek...

Az eseményről videó is készült, íme!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre