szerző:
Izsák Norbert
Tetszett a cikk?

Lehet-e még újat mutatni a Ráday utcában? – morfondíroztunk magunkban, miközben elszántan meneteltünk az új kocsma,az Absolvent felé. Kiderült, lehet.

Még mielőtt a pohár fenekére néztünk volna, legalább negyedórát beszélgettünk Ficsor Zsuzsa belsőépítész-tervezővel a Ráday és a Kinizsi utca sarkán nyílt Absolvent  dizájnjáról, de csak aprólékos megfigyelés után vesszük észre az általa említett nüanszokat. Ilyen például az, hogy a Szabadság-híd egyes elemeit idézik a galériából kinyúló zöld színű fémgerendák. Ezt leszámítva – sértődés ne essék – nem vagyunk lenyűgözve: egyszerű, trendi, kicsit funkcionális, de se nem taszító, se nem túlzottan otthonos az új vendéglátó intézmény berendezése. Igaz, nem ezért jöttünk.

Azért jöttünk, hogy tanuljunk. Egyrészt, a Szent István Egyetem őszülő professzora, Gyulai Ferenc tartott nagy ívű előadást a vadszőlők első nyomaitól kezdve a perzsa, római gazdákon át a mai szőlőfajtákig, másrészt az Absolventben nem lehet nem tanulni. Ez a hely ugyanis leginkább nem az ételről szól. Pedig elsőre úgy nézhet ki.

©

Vannak mindenféle kencék, krumplis, csípős, májas, tormás, padlizsános pástétomok és amit csak elbír a nagyérdemű, másrészt levesek, diákmenük,  és egyéb gazdaságos éhcsillapítók.  Amitől viszont igazán érdekes a hely: önsorsrontó módon, azt vette a fejébe a tulaj, hogy a kencék mellé nem éppen szokásos borokat is ajánl. A koncepció egyszerű: csak olyan palackkal teheti be a szállító a lábát a Ráday utcai szentélybe, amelyben Kárpát-medencei őshonos fajtából készült nedű lötyög. Kitiltották innen a cabernet sauvignont, a chardonnay-t, de hiába keresnénk a shirazt, pinot noirt vagy sémillont, netán a sauvignon blanc-t. A konok ötletgazda valóságos kultúrmissziót folytatva ragaszkodik markáns elképzeléséhez. A fröccsök például Magyarádi Mustos Fehérből készülnek, amelyről azt kell tudni, amellett, hogy Balla Géza foglalkozik vele egyedül a Kárpát-medencében, méghozzá Arad-Hegyalján, tényleg kiválóan oltja a szomjat. Igaz, nem mindegy, milyen „hígításban” fogyasztjuk. E helyt  a bérlő-fröccstől (1dl bor, 4 dl szóda) az alpolgármesteren át (4 dl bor, 6 dl szóda) egészen az Absolvent fröccsig (15 dl bor, 5 dl szódavíz) sokféle variáció rendelhető, és ez még mindig csak a kezdet.

©

Az igazi trouvaille, hogy nagy választékban lehet itt inni azt, amit másutt sehogyan sem. Van a borlapon aradi királyleányka, pogányvári pátria, badacsonyi kéknyelű, a kötelező irsai olivér és cserszegi fűszeres mellett budai zöld, bakator, zenit, zéta és kabar – felsorolni is tereh. Miközben puritán kencéket majszolunk, könnyes szemmel egyesíthetjük a gyomrunkban „Nagy-Magyarországot”, és feltevéspályázatot indíthatunk,ki hallott már ezekről a fajtákról,pláne tudja-e,merre felé honosak.Közben John Lee Hooker játszik, szól a melankolikus blues (hoppá, a honlapjukat megnyitva Jethro Tull-dallamokat hallunk), és mintegy ködfátyolon át, úgy hallgatjuk a tulajdonost. Azt mondja, nem ért igazán se az ételekhez, se a borokhoz, de nagyon szereti csinálni, merthogy élvezetet okoz neki. Mit mondjunk? Nekünk is.

Hvg.hu tetszési index a 10-es skálán: 8

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két különböző vakcina oltási kombinációját vizsgálják Spanyolországban

Két különböző vakcina oltási kombinációját vizsgálják Spanyolországban

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

950 ezer forint egy iPad – íme az Apple új gépeinek hivatalos magyar árai

Mangó Gabriella háziorvos: Belejöttek a betegek a „Facebook-rendelő” használatába

Mangó Gabriella háziorvos: Belejöttek a betegek a „Facebook-rendelő” használatába