szerző:
Izsák Norbert
Tetszett a cikk?

Lehet-e még újat mutatni a Ráday utcában? – morfondíroztunk magunkban, miközben elszántan meneteltünk az új kocsma,az Absolvent felé. Kiderült, lehet.

Még mielőtt a pohár fenekére néztünk volna, legalább negyedórát beszélgettünk Ficsor Zsuzsa belsőépítész-tervezővel a Ráday és a Kinizsi utca sarkán nyílt Absolvent  dizájnjáról, de csak aprólékos megfigyelés után vesszük észre az általa említett nüanszokat. Ilyen például az, hogy a Szabadság-híd egyes elemeit idézik a galériából kinyúló zöld színű fémgerendák. Ezt leszámítva – sértődés ne essék – nem vagyunk lenyűgözve: egyszerű, trendi, kicsit funkcionális, de se nem taszító, se nem túlzottan otthonos az új vendéglátó intézmény berendezése. Igaz, nem ezért jöttünk.

Azért jöttünk, hogy tanuljunk. Egyrészt, a Szent István Egyetem őszülő professzora, Gyulai Ferenc tartott nagy ívű előadást a vadszőlők első nyomaitól kezdve a perzsa, római gazdákon át a mai szőlőfajtákig, másrészt az Absolventben nem lehet nem tanulni. Ez a hely ugyanis leginkább nem az ételről szól. Pedig elsőre úgy nézhet ki.

Izsák Norbert

Vannak mindenféle kencék, krumplis, csípős, májas, tormás, padlizsános pástétomok és amit csak elbír a nagyérdemű, másrészt levesek, diákmenük,  és egyéb gazdaságos éhcsillapítók.  Amitől viszont igazán érdekes a hely: önsorsrontó módon, azt vette a fejébe a tulaj, hogy a kencék mellé nem éppen szokásos borokat is ajánl. A koncepció egyszerű: csak olyan palackkal teheti be a szállító a lábát a Ráday utcai szentélybe, amelyben Kárpát-medencei őshonos fajtából készült nedű lötyög. Kitiltották innen a cabernet sauvignont, a chardonnay-t, de hiába keresnénk a shirazt, pinot noirt vagy sémillont, netán a sauvignon blanc-t. A konok ötletgazda valóságos kultúrmissziót folytatva ragaszkodik markáns elképzeléséhez. A fröccsök például Magyarádi Mustos Fehérből készülnek, amelyről azt kell tudni, amellett, hogy Balla Géza foglalkozik vele egyedül a Kárpát-medencében, méghozzá Arad-Hegyalján, tényleg kiválóan oltja a szomjat. Igaz, nem mindegy, milyen „hígításban” fogyasztjuk. E helyt  a bérlő-fröccstől (1dl bor, 4 dl szóda) az alpolgármesteren át (4 dl bor, 6 dl szóda) egészen az Absolvent fröccsig (15 dl bor, 5 dl szódavíz) sokféle variáció rendelhető, és ez még mindig csak a kezdet.

Izsák Norbert

Az igazi trouvaille, hogy nagy választékban lehet itt inni azt, amit másutt sehogyan sem. Van a borlapon aradi királyleányka, pogányvári pátria, badacsonyi kéknyelű, a kötelező irsai olivér és cserszegi fűszeres mellett budai zöld, bakator, zenit, zéta és kabar – felsorolni is tereh. Miközben puritán kencéket majszolunk, könnyes szemmel egyesíthetjük a gyomrunkban „Nagy-Magyarországot”, és feltevéspályázatot indíthatunk,ki hallott már ezekről a fajtákról,pláne tudja-e,merre felé honosak.Közben John Lee Hooker játszik, szól a melankolikus blues (hoppá, a honlapjukat megnyitva Jethro Tull-dallamokat hallunk), és mintegy ködfátyolon át, úgy hallgatjuk a tulajdonost. Azt mondja, nem ért igazán se az ételekhez, se a borokhoz, de nagyon szereti csinálni, merthogy élvezetet okoz neki. Mit mondjunk? Nekünk is.

Hvg.hu tetszési index a 10-es skálán: 8

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!