Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"36e2843a-2e86-41af-8ab8-692bbaf0fc2e","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Nincs szükség varázslatra, méregdrága termékekre és kozmetikai eljárásokra, ezeknél fontosabb a következetesség és a tudatosság.","shortLead":"Nincs szükség varázslatra, méregdrága termékekre és kozmetikai eljárásokra, ezeknél fontosabb a következetesség és...","id":"20250105_fiatalsag-megorzese-titka-oregedes-ellenszere","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/36e2843a-2e86-41af-8ab8-692bbaf0fc2e.jpg","index":0,"item":"b844a100-8eb0-4697-ac98-6a48a254d200","keywords":null,"link":"/elet/20250105_fiatalsag-megorzese-titka-oregedes-ellenszere","timestamp":"2025. január. 05. 05:50","title":"20 évvel fiatalabbnak tűnnek a koruknál azok, akik mindennap odafigyelnek erre a 10 dologra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"27ba3d19-71ca-4a09-9237-b9cee625f1c8","c_author":"Sághy Erna","category":"360","description":"Az üldöztetés és apja elvesztése határozta meg a képzőművészeti főiskolai diplomával az Állami Bábszínházban díszletfestőként, majd báb- és látványtervezőként dolgozó Ország Lili művészetét, akinek munkáiból tárlat látható a Kiscelli Múzeumban.","shortLead":"Az üldöztetés és apja elvesztése határozta meg a képzőművészeti főiskolai diplomával az Állami Bábszínházban...","id":"20250104_hvg-orszag-lili-kepzomuveszet-kiallitas-kiscelli-muzeum","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/27ba3d19-71ca-4a09-9237-b9cee625f1c8.jpg","index":0,"item":"5586324a-2cd7-4c56-bcc3-8955978c55ed","keywords":null,"link":"/360/20250104_hvg-orszag-lili-kepzomuveszet-kiallitas-kiscelli-muzeum","timestamp":"2025. január. 04. 17:30","title":"„A templom az emberben belül van, ahhoz nem is kell egy épület tulajdonképpen”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"70d145bb-08a1-4b86-a596-130f2a30957b","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A 400 lóerőnél erősebb Brabus E6.0 három étvized múltán is komoly tekintélyt parancsol.","shortLead":"A 400 lóerőnél erősebb Brabus E6.0 három étvized múltán is komoly tekintélyt parancsol.","id":"20250104_6-literes-szivo-v8-cal-hodit-ez-a-32-eves-brabus-mercedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/70d145bb-08a1-4b86-a596-130f2a30957b.jpg","index":0,"item":"220a999c-e921-4f9d-a563-47ff9166a670","keywords":null,"link":"/cegauto/20250104_6-literes-szivo-v8-cal-hodit-ez-a-32-eves-brabus-mercedes","timestamp":"2025. január. 04. 07:21","title":"6 literes szívó V8-cal hódít ez a 32 éves Brabus Mercedes","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b6875e49-7da6-4a70-98a5-748932320759","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Két nappal az Aszad-rezsim december eleji bukása után már a menekültek hazaküldéséről beszéltek, most ezt a belügyminiszter is megerősítette. Februárban előrehozott választások lesznek, és a migrációt tekintik a németek a második legnagyobb problémának.","shortLead":"Két nappal az Aszad-rezsim december eleji bukása után már a menekültek hazaküldéséről beszéltek, most ezt...","id":"20250105_Nemetorszagban-tartozkodo-sziriaiaknak-vissza-kell-terniuk-hazajukba-jelentette-ki-a-nemet-belugyminiszter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b6875e49-7da6-4a70-98a5-748932320759.jpg","index":0,"item":"534eb5e4-60b8-40e7-afe6-d6826e00bdc6","keywords":null,"link":"/vilag/20250105_Nemetorszagban-tartozkodo-sziriaiaknak-vissza-kell-terniuk-hazajukba-jelentette-ki-a-nemet-belugyminiszter","timestamp":"2025. január. 05. 10:51","title":"A Németországban tartózkodó szíriaiaknak haza kell térniük a német belügyminiszter szerint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f21c7b6b-30f2-47c6-9768-cd0cf9fdf0f0","c_author":"Keresztes Imre","category":"360","description":"Vajon melyik identitása az őszintébb az Aszad-rezsim ellen lázadók vezérének, Ahmed al-Saraanak, az egykori dzsihádista hite vagy országmentő elszántsága?","shortLead":"Vajon melyik identitása az őszintébb az Aszad-rezsim ellen lázadók vezérének, Ahmed al-Saraanak, az egykori dzsihádista...","id":"20250105_hvg-ahmed-alsaraa-sziria-hts-kontur","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f21c7b6b-30f2-47c6-9768-cd0cf9fdf0f0.jpg","index":0,"item":"57b48ec9-8270-4bad-b80b-cd236dc3e557","keywords":null,"link":"/360/20250105_hvg-ahmed-alsaraa-sziria-hts-kontur","timestamp":"2025. január. 05. 13:30","title":"A dzsihádból jön, de még nem tudni, hova tart Szíria új vezetője","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"15beeca8-9d3d-4e8c-a9a1-2cb62db96806","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el a háttérben és hallgassa meg szerzőink legjobb írásait! Ezen a héten Lenthár Balázs Hősök vagy gonosztevők? sorozatából egy kegyetlen lázadóvezér, akiről nem őrzött meg semmit a nép emlékezete. ","shortLead":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el...","id":"20250105_Elvitelre-podcast-Hosok-vagy-gonosztevok-Dozsa-Gyorgy","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/15beeca8-9d3d-4e8c-a9a1-2cb62db96806.jpg","index":0,"item":"22c9b080-5832-4387-9eca-5fb24597c9a8","keywords":null,"link":"/itthon/20250105_Elvitelre-podcast-Hosok-vagy-gonosztevok-Dozsa-Gyorgy","timestamp":"2025. január. 05. 06:00","title":"Elvitelre #100: Dózsa György, a kegyetlen lázadóvezér, akiről nem őrzött meg semmit a nép emlékezete","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"280bd26b-5d68-4250-9af2-4ae90307affb","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Németországban késésekre és járattörlésekre kell felkészülni, és Nagy Britanniában is több repülőteret állítottak, mert a pályákat ellepte a hó, Hollandiában szintén legalább 70 járatot töröltek és többet késve indítottak a zord idő miatt.","shortLead":"Németországban késésekre és járattörlésekre kell felkészülni, és Nagy Britanniában is több repülőteret állítottak, mert...","id":"20250105_Kesesekkel-es-jarattorlesekkel-kuzdenek-nagy-europai-repulotereken-a-ho-es-jeg-miatt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/280bd26b-5d68-4250-9af2-4ae90307affb.jpg","index":0,"item":"8a466472-b799-4e7b-935e-4b3ad74e5a32","keywords":null,"link":"/vilag/20250105_Kesesekkel-es-jarattorlesekkel-kuzdenek-nagy-europai-repulotereken-a-ho-es-jeg-miatt","timestamp":"2025. január. 05. 13:17","title":"Késésekkel és járattörlésekkel küzdenek nagy európai repülőtereken a hó és jég miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0b5bbea4-df27-4073-9711-fd25ace58b85","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az autó megpróbált elszökni a rendőrök elől, végül egy másik autóval ütközött.","shortLead":"Az autó megpróbált elszökni a rendőrök elől, végül egy másik autóval ütközött.","id":"20250105_Autos-uldozes-volt-hajnalban-Budapesten-het-ember-kerult-korhazba","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0b5bbea4-df27-4073-9711-fd25ace58b85.jpg","index":0,"item":"9c9c6f50-d5f3-46c9-a424-0e32ae0bd20b","keywords":null,"link":"/itthon/20250105_Autos-uldozes-volt-hajnalban-Budapesten-het-ember-kerult-korhazba","timestamp":"2025. január. 05. 08:16","title":"Autós üldözés volt hajnalban Budapesten, hét ember került kórházba","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Halászlé, töltött káposzta, paprikás, gulyás, lángos. Ez nem egy Balaton környéki turistacsalogató csárda kínálata, hanem egy San Franciscó-i étteremé.
Nick Balla, a neves amerikai séf tulajdonostársával, Chad Robertsonnal Bar Tartine néven San Franciscóban üzemeltet magyar éttermet. A sztárséfnek azonban unalmas a krumpli meg a répa. A magyar klasszikusokat kaliforniai alapanyagokkal és japán ízekkel hangszereli át.
blogs.sfweekly.com
Az éttermekkel foglalkozó Grub Street lap szerint San Francisco kulináris köreiben, ebben az évben egyértelműen a közép-kelet-európai konyha a menő, és az e jegyben felsorakozó új éttermek sorában egy magyart is felmutat. Pedig a Bar Tartine nem is olyan új, inkább a dekoráció és az arculat változott, no meg persze a menü, amelyben egyebek mellett megjelent a csirkepaprikás egy különleges változata is. Az arculatváltás oka, hogy az étterem eredeti tulajdonosa, Chad Robertson – aki a ciscói gasztro világában elismert péknek is számít – nyitni akart egy olyan konyha felé, amely kenyérbarát ételeket kínál. A megoldást paradox módon kedvenc – ámde a kenyérre kevésbé hangsúlyt fektető – japán étteremében találta meg, ahol a magyar származású Nick Balla dolgozott. Balla származása felkeltette Robertson érdeklődését, és – arra gondolva, hogy talán a kelet-európai konyhában van a megoldás – felkérte a séfet, nyissanak együtt magyar vendéglőt. Balla azonnal ráállt a dologra, annak ellenére, hogy addig többnyire csak japán éttermekben dolgozott. Hogy nem akármilyen sikerrel, bizonyítja, odakint sztárszakácsként tartják számon. Michiganben kezdte a pályáját, ahol különböző vendéglőkben szerzett gyakorlatot, aztán San Franciscóba költözött, s itt lett neves séf. Jött az elit Ozumo, az O Izakaya, majd végül a Nombe, amelyet ezért az új próbálkozásért, a Bar Tartinért hagyott el.
A San Francisco Weekly hetilap szerint Balla magyar konyhához fűződő vonzalmát a gyermekkori élményei határozták meg. A séf gyerekként Budafokon lakott, és Budapesten járt középiskolába. „Apám néhány albérletet üzemeltetett, és mi egy háromgenerációs család házának felső emeletén laktunk. Ennek a családnak gombapincéje volt a ház alatt, de rendszeresen disznót is vágtak, ebből láttak el minket is friss hurkával” – meséli Balla az SF Weeklynek. Arról nem esik szó, hogy ezen az emléken kívül van-e valamilyen más kötődése is az óhazához.
Talán ezért is történt, hogy Balla és Robertson a Bar Tartine nyitása előtt, az ismeretszerzés okán visszatértek Európába és az út különös irányt vett. A páros nem csak Magyarországon – és nem is csupán Közép-Európában – hanem például Dániában is folytatott gasztronómiai kutatásokat, hogy milyen ételeket, alapanyagokat lehetne a Tartine menüjébe emelni. Arra, hogyan lehet helyi hozzávalókat helyi termelőktől beszerezni, vagy helyi alapanyagokkal helyettesíteni, Robertson és Balla a világ első számú éttermének, a dán Nomának a módszereit használta. Magyarországra érve a lángos keltette fel leginkább az érdeklődésüket, mint olyan magyar étel, amely az utcán is fogyasztható, és amerikai módra (pénzügyileg jövedelmező módon) „gyorsbüfésíteni” lehet. Robertson és Balla azonban nem csak a vállalkozásukat megalapozó gyorsételekre hajtottak, hanem sokkal inkább a Michelin-csillagokkal kecsegtető kulinaritásokra. Úgy tűnik viszont, hogy Magyarországon nem találtak egyetlen más, tökéletes, San Francisco lakosainak az ízlelőbimbóit vélhetően izgalomba hozó ételt sem. Ugyan beválasztották a menübe a gulyást, a csirkepaprikást és a halászlét, de a hozzávalókkal addig variáltak, amíg az ételek igazából felismerhetetlenné váltak és kevéssé vallhatjuk őket magyarosnak. „A lényeges ételek a menüben a gulyás, a paprikás, a halászlé és a kapusnica (a töltött káposzta hurkás változata). Sok a magyar étel, de a Bar Tartine elkészítette ezekből a saját variációit, az alapanyagokat pedig a helyi termelőktől szereztük be. Ez azt jelenti, hogy mi burgonya és répa helyett retket és lila tarlórépát használunk, és módosítottuk az ételeket olyan japán hozzávalókkal is, mint a kombu (hínár féleség) vagy a katsuobushi (füstölt, szárított tonhal)” – sorolja Balla az SFW hasábjain.
sanfrancisco.grubstreet.com
Robertson pedig a 7x7 SF-nek nyilatkozik így: „Amikor az emberek Kelet-Európára gondolnak, a krumpli és a kolbász jut az eszükbe, pedig van sok hideg leves és zöldségféle is. Mi imádtuk a kenyeret, a savanyúságokat és a sajtokat. De Budapesten a csirkepaprikás szószban úszó óriás húsdarabokból áll, mi itt San Franciscóban új értelmet adunk neki.”
Nos, mi tagadás, kicsit sértődötten, de utánanéztünk az interneten a híres, újragondolt magyar fogásaiknak. Nem nagyon találtunk japán hozzávalókat a főbb magyar ételekben, bár az SF ételkritikusa, Kaufmann szerint Balla japán hozzávalókkal mélyíti el a (gulyás?) levesek ízeit. Kétségtelen, hogy a savanyúságokon kívül az ételek aligha hasonlítanak a mi fogásainkhoz, és a tulajdonos-séf a magyar elnevezéseket is megváltoztatta. Így a gulyásból „párolt szegy” lett, amit Balla vörösboros húslében párol meg, hozzá póréhagymát és meleg kenyéren felszolgált csontvelőt kínál. A csirkepaprikás mellé pedig erdei gombát és sült mogyoróhagymát körít, hajdina kenyérrel. A Bar Tartine nem házias egytálételeket kínál, hanem ínyenc menüt. S lássuk be, a gulyás hívószóval (csakúgy, mint a pizza vagy bolognai spagetti szavakkal) ritkán lehet a Michelin ellenőröket becsalogatni egy étterembe. Úgy tűnik, Nick Balla a magyar ételeket csupán csak inspirációnak használja, hát, ez is valami.