Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ba00b3e4-df56-4b40-abb4-c40559bbbe11","c_author":"Dulai Péter","category":"360","description":"Petróczi András mindenkit megtévesztett, amikor kétségbeesetten nyilatkozott a médiában. A ma 25 éve történt, megdöbbentő gyilkosságot szenvtelenül mesélte el újra és újra, majd a tárgyalóteremben már azt mondta, nagyon szerette az édesanyját. Védője szerint a sajtóban azzal is szították a közhangulatot, hogy a színésznő fiatalkori fotóját mutogatták, amin még csinos volt. Petróczi valódi motivációi valószínűleg örökre rejtve maradnak, ami tény, hogy felbujtóként súlyosabb ítéletet kapott, mint maga a gyilkos.","shortLead":"Petróczi András mindenkit megtévesztett, amikor kétségbeesetten nyilatkozott a médiában. A ma 25 éve történt...","id":"20250309_Soproni-Agi-halala-evfordulo-anya-gyilkossag-fiatal-elkovetok-eletfogytiglan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ba00b3e4-df56-4b40-abb4-c40559bbbe11.jpg","index":0,"item":"6347ddca-9cd7-4ed8-8b98-c9d4c9d70040","keywords":null,"link":"/360/20250309_Soproni-Agi-halala-evfordulo-anya-gyilkossag-fiatal-elkovetok-eletfogytiglan","timestamp":"2025. március. 09. 15:30","title":"„Egy szem lányomat megölette az egy szem unokám” – az egész országot sokkolta Soproni Ágnes halála","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"02088723-c510-412f-92f6-9b909297820c","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Szombat délután az egészségügy helyzette miatt demonstráló emberekkel telt meg a Kossuth tér. Helyszíni fotók!","shortLead":"Szombat délután az egészségügy helyzette miatt demonstráló emberekkel telt meg a Kossuth tér. Helyszíni fotók!","id":"20250308_Igy-zajlott-a-Magyar-Orvosi-Kamara-tuntetese-a-jobb-egeszsegugyert-az-Orszaghaz-elot-fotok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/02088723-c510-412f-92f6-9b909297820c.jpg","index":0,"item":"d31c5c1a-0b4d-44f7-9707-2a9a0aab54db","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Igy-zajlott-a-Magyar-Orvosi-Kamara-tuntetese-a-jobb-egeszsegugyert-az-Orszaghaz-elot-fotok","timestamp":"2025. március. 08. 16:12","title":"Így zajlott a Magyar Orvosi Kamara tüntetése a jobb egészségügyért az Országház előtt - képek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4f694350-0106-4b72-a387-b34b3dc63b8c","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Elvileg igen, de gyakorlatban nincs jelentősége.","shortLead":"Elvileg igen, de gyakorlatban nincs jelentősége.","id":"20250308_Kaphatnak-e-magyar-nyugdijat-atkoltozo-ukran-nyugdijasok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4f694350-0106-4b72-a387-b34b3dc63b8c.jpg","index":0,"item":"1efbcaa4-9297-4be4-94ed-a3361708fa44","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Kaphatnak-e-magyar-nyugdijat-atkoltozo-ukran-nyugdijasok","timestamp":"2025. március. 08. 14:44","title":"Kaphatnak-e magyar nyugdíjat átköltöző ukrán nyugdíjasok?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dc9bb87f-cf08-4aab-a1aa-1d4c54b79700","c_author":"Balizs Benedek","category":"elet","description":"Valóban ennyire rémes ez a feladat? Van ennek bármi értelme? Egyáltalán ki találta ki a szekrényugrást, és miért része ma is a tornaóráknak? ","shortLead":"Valóban ennyire rémes ez a feladat? Van ennek bármi értelme? Egyáltalán ki találta ki a szekrényugrást, és miért része...","id":"20250308_szekrenyugras-oktatasa-tornaora-serules-trauma-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dc9bb87f-cf08-4aab-a1aa-1d4c54b79700.jpg","index":0,"item":"4885017d-fc3e-40ec-aa8e-e456cf99adb6","keywords":null,"link":"/elet/20250308_szekrenyugras-oktatasa-tornaora-serules-trauma-ebx","timestamp":"2025. március. 08. 20:00","title":"„Alkotmányba foglalnám ennek a kínzóeszköznek a betiltását” – emlékszik még a tornaórák rémére, a szekrényugrásra?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a8844f3c-bce0-448b-b3ff-9524ace955a9","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":" A januárban eltűnt perőcsényi férfi holttestére bukkantak. ","shortLead":" A januárban eltűnt perőcsényi férfi holttestére bukkantak. ","id":"20250308_Holttestet-talaltak-a-Borzsonyben-a-Jancsi-hegynel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a8844f3c-bce0-448b-b3ff-9524ace955a9.jpg","index":0,"item":"90188972-6dfb-4015-9409-f6e9d3650bb2","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Holttestet-talaltak-a-Borzsonyben-a-Jancsi-hegynel","timestamp":"2025. március. 08. 10:40","title":"Holttestet találtak a Börzsönyben, a Jancsi hegynél","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"70051d7e-69fa-4fe6-907b-91cef39f9348","c_author":"HVG","category":"360","description":"Nem igazán jól kezdődött az élete, és nem úgy ért véget, ahogy az angyalok talán megálmodták, de a kettő között pergő hat évtized jutott a múlt héten, máig tisztázatlan körülmények között, 95 évesen elhunyt Gene Hackmannek.","shortLead":"Nem igazán jól kezdődött az élete, és nem úgy ért véget, ahogy az angyalok talán megálmodták, de a kettő között pergő...","id":"20250309_hvg-Gene-Hackman-nekrolog-5x1","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/70051d7e-69fa-4fe6-907b-91cef39f9348.jpg","index":0,"item":"5f0e9b7a-5879-4b79-9950-425ac4d77fe4","keywords":null,"link":"/360/20250309_hvg-Gene-Hackman-nekrolog-5x1","timestamp":"2025. március. 09. 15:45","title":"„Színésznek képeztek ki, nem sztárnak” – Gene Hackmannek ez a szerep nem kellett, de így is a legnagyobbak közé emelkedett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6462487c-755c-4460-85f0-df27ad258482","c_author":"G. M.","category":"itthon","description":"A hétvégén még zajlott a Medián kutatása, Hann Endre és csapata a többi közt azt kérdezte a magyaroktól, tudnák-e támogatni, hogy Ukrajna csatlakozzon az Európai Unióhoz. Hétfő reggelre már az eredményeket is be tudjuk mutatni.","shortLead":"A hétvégén még zajlott a Medián kutatása, Hann Endre és csapata a többi közt azt kérdezte a magyaroktól, tudnák-e...","id":"20250309_Milliardokat-sporolunk-magyarok-velemenye-Ukrajna-EU-tagsag-median-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6462487c-755c-4460-85f0-df27ad258482.jpg","index":0,"item":"968065aa-2592-4502-8a95-c2d9a9ce01f3","keywords":null,"link":"/itthon/20250309_Milliardokat-sporolunk-magyarok-velemenye-Ukrajna-EU-tagsag-median-ebx","timestamp":"2025. március. 09. 17:18","title":"Milliárdokat spórolunk az országnak, megmondjuk, mi a magyarok véleménye Ukrajna EU-tagságáról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b706d63e-14d6-489e-a2e4-6a97d140c756","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Egyértelművé tette a célokat a kormányfő.","shortLead":"Egyértelművé tette a célokat a kormányfő.","id":"20250308_Orban-Budapestnek-nem-jut-ujabb-beruhazas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b706d63e-14d6-489e-a2e4-6a97d140c756.jpg","index":0,"item":"d0b1b451-7e66-411d-bd1b-ec2ffd1a482c","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Orban-Budapestnek-nem-jut-ujabb-beruhazas-ebx","timestamp":"2025. március. 08. 12:55","title":"Orbán: Budapestnek nem jut újabb beruházás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Halászlé, töltött káposzta, paprikás, gulyás, lángos. Ez nem egy Balaton környéki turistacsalogató csárda kínálata, hanem egy San Franciscó-i étteremé.
Nick Balla, a neves amerikai séf tulajdonostársával, Chad Robertsonnal Bar Tartine néven San Franciscóban üzemeltet magyar éttermet. A sztárséfnek azonban unalmas a krumpli meg a répa. A magyar klasszikusokat kaliforniai alapanyagokkal és japán ízekkel hangszereli át.
blogs.sfweekly.com
Az éttermekkel foglalkozó Grub Street lap szerint San Francisco kulináris köreiben, ebben az évben egyértelműen a közép-kelet-európai konyha a menő, és az e jegyben felsorakozó új éttermek sorában egy magyart is felmutat. Pedig a Bar Tartine nem is olyan új, inkább a dekoráció és az arculat változott, no meg persze a menü, amelyben egyebek mellett megjelent a csirkepaprikás egy különleges változata is. Az arculatváltás oka, hogy az étterem eredeti tulajdonosa, Chad Robertson – aki a ciscói gasztro világában elismert péknek is számít – nyitni akart egy olyan konyha felé, amely kenyérbarát ételeket kínál. A megoldást paradox módon kedvenc – ámde a kenyérre kevésbé hangsúlyt fektető – japán étteremében találta meg, ahol a magyar származású Nick Balla dolgozott. Balla származása felkeltette Robertson érdeklődését, és – arra gondolva, hogy talán a kelet-európai konyhában van a megoldás – felkérte a séfet, nyissanak együtt magyar vendéglőt. Balla azonnal ráállt a dologra, annak ellenére, hogy addig többnyire csak japán éttermekben dolgozott. Hogy nem akármilyen sikerrel, bizonyítja, odakint sztárszakácsként tartják számon. Michiganben kezdte a pályáját, ahol különböző vendéglőkben szerzett gyakorlatot, aztán San Franciscóba költözött, s itt lett neves séf. Jött az elit Ozumo, az O Izakaya, majd végül a Nombe, amelyet ezért az új próbálkozásért, a Bar Tartinért hagyott el.
A San Francisco Weekly hetilap szerint Balla magyar konyhához fűződő vonzalmát a gyermekkori élményei határozták meg. A séf gyerekként Budafokon lakott, és Budapesten járt középiskolába. „Apám néhány albérletet üzemeltetett, és mi egy háromgenerációs család házának felső emeletén laktunk. Ennek a családnak gombapincéje volt a ház alatt, de rendszeresen disznót is vágtak, ebből láttak el minket is friss hurkával” – meséli Balla az SF Weeklynek. Arról nem esik szó, hogy ezen az emléken kívül van-e valamilyen más kötődése is az óhazához.
Talán ezért is történt, hogy Balla és Robertson a Bar Tartine nyitása előtt, az ismeretszerzés okán visszatértek Európába és az út különös irányt vett. A páros nem csak Magyarországon – és nem is csupán Közép-Európában – hanem például Dániában is folytatott gasztronómiai kutatásokat, hogy milyen ételeket, alapanyagokat lehetne a Tartine menüjébe emelni. Arra, hogyan lehet helyi hozzávalókat helyi termelőktől beszerezni, vagy helyi alapanyagokkal helyettesíteni, Robertson és Balla a világ első számú éttermének, a dán Nomának a módszereit használta. Magyarországra érve a lángos keltette fel leginkább az érdeklődésüket, mint olyan magyar étel, amely az utcán is fogyasztható, és amerikai módra (pénzügyileg jövedelmező módon) „gyorsbüfésíteni” lehet. Robertson és Balla azonban nem csak a vállalkozásukat megalapozó gyorsételekre hajtottak, hanem sokkal inkább a Michelin-csillagokkal kecsegtető kulinaritásokra. Úgy tűnik viszont, hogy Magyarországon nem találtak egyetlen más, tökéletes, San Francisco lakosainak az ízlelőbimbóit vélhetően izgalomba hozó ételt sem. Ugyan beválasztották a menübe a gulyást, a csirkepaprikást és a halászlét, de a hozzávalókkal addig variáltak, amíg az ételek igazából felismerhetetlenné váltak és kevéssé vallhatjuk őket magyarosnak. „A lényeges ételek a menüben a gulyás, a paprikás, a halászlé és a kapusnica (a töltött káposzta hurkás változata). Sok a magyar étel, de a Bar Tartine elkészítette ezekből a saját variációit, az alapanyagokat pedig a helyi termelőktől szereztük be. Ez azt jelenti, hogy mi burgonya és répa helyett retket és lila tarlórépát használunk, és módosítottuk az ételeket olyan japán hozzávalókkal is, mint a kombu (hínár féleség) vagy a katsuobushi (füstölt, szárított tonhal)” – sorolja Balla az SFW hasábjain.
sanfrancisco.grubstreet.com
Robertson pedig a 7x7 SF-nek nyilatkozik így: „Amikor az emberek Kelet-Európára gondolnak, a krumpli és a kolbász jut az eszükbe, pedig van sok hideg leves és zöldségféle is. Mi imádtuk a kenyeret, a savanyúságokat és a sajtokat. De Budapesten a csirkepaprikás szószban úszó óriás húsdarabokból áll, mi itt San Franciscóban új értelmet adunk neki.”
Nos, mi tagadás, kicsit sértődötten, de utánanéztünk az interneten a híres, újragondolt magyar fogásaiknak. Nem nagyon találtunk japán hozzávalókat a főbb magyar ételekben, bár az SF ételkritikusa, Kaufmann szerint Balla japán hozzávalókkal mélyíti el a (gulyás?) levesek ízeit. Kétségtelen, hogy a savanyúságokon kívül az ételek aligha hasonlítanak a mi fogásainkhoz, és a tulajdonos-séf a magyar elnevezéseket is megváltoztatta. Így a gulyásból „párolt szegy” lett, amit Balla vörösboros húslében párol meg, hozzá póréhagymát és meleg kenyéren felszolgált csontvelőt kínál. A csirkepaprikás mellé pedig erdei gombát és sült mogyoróhagymát körít, hajdina kenyérrel. A Bar Tartine nem házias egytálételeket kínál, hanem ínyenc menüt. S lássuk be, a gulyás hívószóval (csakúgy, mint a pizza vagy bolognai spagetti szavakkal) ritkán lehet a Michelin ellenőröket becsalogatni egy étterembe. Úgy tűnik, Nick Balla a magyar ételeket csupán csak inspirációnak használja, hát, ez is valami.
Csaknem 16 kilométert tettek meg a 1,5 méter széles csőben. Az eset jól mutatja, miért fontos, hogy az Egyesült Államok megossza a titkosszolgálati információit Kijevvel.