Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"0b0d1755-7404-440c-b24b-1e23cc4480bc","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Marija Zaharova külügyi szóvivő közölte, hogy ha Taurus rakétákkal hajtanak végre támadásokat az orosz közlekedésinfrastruktúra ellen, Németországot az ukrajnai konfliktus résztvevőjének fogják tekinteni.","shortLead":"Marija Zaharova külügyi szóvivő közölte, hogy ha Taurus rakétákkal hajtanak végre támadásokat az orosz...","id":"20250417_merz-taurus-ukranok-zaharova-fenyegetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0b0d1755-7404-440c-b24b-1e23cc4480bc.jpg","index":0,"item":"034a140b-7296-41e6-bbad-ce3b70b356e3","keywords":null,"link":"/vilag/20250417_merz-taurus-ukranok-zaharova-fenyegetes","timestamp":"2025. április. 17. 17:37","title":"Fenyegetőzéssel reagált az orosz külügy Merz bejelentésére, hogy Taurus rakétákat küldene Kijevnek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0b27a848-1d7a-4270-8ca9-dbf46547813e","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A két miniszternek most a választási kampányra való felkészülés a legfontosabb feladata.","shortLead":"A két miniszternek most a választási kampányra való felkészülés a legfontosabb feladata.","id":"20250417_gulyas-gergely-orban-viktor-rogan-antal-hataskor-elvonas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0b27a848-1d7a-4270-8ca9-dbf46547813e.jpg","index":0,"item":"b390bd1d-5cf0-4ebc-a13a-ac207b78678f","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_gulyas-gergely-orban-viktor-rogan-antal-hataskor-elvonas","timestamp":"2025. április. 17. 17:36","title":"Gulyás Gergely szerint Orbán Viktor kérése volt, hogy tőle és Rogán Antaltól vonjanak el hatásköröket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b05e214c-9f25-4f05-a411-ab8bc36f4500","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Az adóegyezségről, befektetésekről és energiaügyekről is szó lehet a magyar-amerikai tárgyalásokon.","shortLead":"Az adóegyezségről, befektetésekről és energiaügyekről is szó lehet a magyar-amerikai tárgyalásokon.","id":"20250417_gazdasagi-kulonmegallapodas-Trump-usa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b05e214c-9f25-4f05-a411-ab8bc36f4500.jpg","index":0,"item":"76f9c5d7-c3fb-44fa-8a2d-60ae89c534f8","keywords":null,"link":"/kkv/20250417_gazdasagi-kulonmegallapodas-Trump-usa","timestamp":"2025. április. 17. 17:15","title":"Nyárra ígéri a kormány a gazdasági különmegállapodást Trump kormányával","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e3e70df0-eb51-45fb-b2f4-c5dddcc73ea7","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Bombaként robbant a napokban a hír, hogy egy amerikai bio- és géntechnológiai vállalat „feltámasztott” egy olyan állatot, amely az utolsó jégkorszak vége felé halt ki. A kölykök valóban hordják őseik jellegzetességeit, azonban vannak, akik szkeptikusak, állítva, igazából nem egészen felel meg a valóságnak, amit a vállalat állít.","shortLead":"Bombaként robbant a napokban a hír, hogy egy amerikai bio- és géntechnológiai vállalat „feltámasztott” egy olyan...","id":"20250418_colossal-biosciences-feltamasztott-remfarkas-oriasfarkas-szkeptikus-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e3e70df0-eb51-45fb-b2f4-c5dddcc73ea7.jpg","index":0,"item":"aa580d7d-5a46-427b-b0ba-d74512bbf349","keywords":null,"link":"/tudomany/20250418_colossal-biosciences-feltamasztott-remfarkas-oriasfarkas-szkeptikus-velemeny","timestamp":"2025. április. 18. 16:03","title":"Újabb kérdőjelek merültek fel a nemrég feltámasztott rémfarkasról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6b1f0acb-a733-42a8-a93a-8e700a054a7f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Változtatott a stratégiáján az OpenAI: míg korábban a vállalat vezérigazgatója, Sam Altman arról beszélt, hogy nem lesz önálló termék az o3 nyelvi modellből, most egy másik mellett ezt is közreadta a cég.","shortLead":"Változtatott a stratégiáján az OpenAI: míg korábban a vállalat vezérigazgatója, Sam Altman arról beszélt, hogy nem lesz...","id":"20250417_openai-chatgpt-o3-o4-mini-nyelvi-modellek-mestetresges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6b1f0acb-a733-42a8-a93a-8e700a054a7f.jpg","index":0,"item":"e8901cbc-7443-461a-abe7-6f9a27231479","keywords":null,"link":"/tudomany/20250417_openai-chatgpt-o3-o4-mini-nyelvi-modellek-mestetresges-intelligencia","timestamp":"2025. április. 17. 15:03","title":"Kiadott két új nyelvi modellt az OpenAI, könnyen megértik a képeket is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"037fdeb0-3920-4a56-938e-509e40236871","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Mivel a tudomány a vizet tartja az élet bölcsőjének, így kulcsfontosságú kérdés, hogy miként kerülhetett a Földre az anyag. Egy új tanulmány eredménye írhatja felül mindazt, amit ezzel kapcsolatban vélt a tudomány.","shortLead":"Mivel a tudomány a vizet tartja az élet bölcsőjének, így kulcsfontosságú kérdés, hogy miként kerülhetett a Földre...","id":"20250417_fold-viz-keletekezese-meteorit-hidrogen-oxigen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/037fdeb0-3920-4a56-938e-509e40236871.jpg","index":0,"item":"7e71abcb-7619-4983-8ed8-210f5fafbcf1","keywords":null,"link":"/tudomany/20250417_fold-viz-keletekezese-meteorit-hidrogen-oxigen","timestamp":"2025. április. 17. 20:03","title":"Megdőlni látszik egy régi tudományos elmélet, hogy miként került víz a Földre","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"019fb1de-f813-44dc-9a4b-321fd386f749","c_author":"Sztojcsev Iván","category":"kkv","description":"Az energiaválság előtti kamatszintekre kellene visszatérni a banki különadó csökkentéséhez, ami a mostani szint megfelezését jelentené.","shortLead":"Az energiaválság előtti kamatszintekre kellene visszatérni a banki különadó csökkentéséhez, ami a mostani szint...","id":"20250417_banki-kulonado-kivezetese-kamatok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/019fb1de-f813-44dc-9a4b-321fd386f749.jpg","index":0,"item":"1fd1a622-d2a1-469e-aad4-aa64c75cc5e2","keywords":null,"link":"/kkv/20250417_banki-kulonado-kivezetese-kamatok","timestamp":"2025. április. 17. 16:48","title":"Bejelentette a kormány, mi kell a banki különadó kivezetéséhez, és nem egyhamar fogják ezt elérni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"623b27cc-0d65-4f75-8d0a-f8f3be80eddb","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az amerikai Harvard Egyetem nagyszabású kutatásában három évtizeden keresztül figyelték meg több mint százezer ember táplálkozási szokásait, hogy kiderítsék, melyik étrenddel őrizhetjük meg legjobban az egészségünket. Kiderült, hogy még a mediterrán diétánál is van jobb. ","shortLead":"Az amerikai Harvard Egyetem nagyszabású kutatásában három évtizeden keresztül figyelték meg több mint százezer ember...","id":"20250418_ahei-mediterran-etrend-dieta-harvard-egyetem-kutatas-egeszseges-oregedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/623b27cc-0d65-4f75-8d0a-f8f3be80eddb.jpg","index":0,"item":"6c128f50-6945-4d94-b6b1-3ef5003ec5e2","keywords":null,"link":"/elet/20250418_ahei-mediterran-etrend-dieta-harvard-egyetem-kutatas-egeszseges-oregedes","timestamp":"2025. április. 18. 07:30","title":"A Harvard tudósai megtalálták a legjobb étrendet az egészséges öregedéshez","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A hagyma nem hiányozhat a levesből, a pörkölt íze sem lenne az igazi nélküle. Bár a csókos szájúak óvatosak vele, és vannak, akik a szeletelésénél még a búvárszemüveget is bevetik, nem hiányozhat a magyar konyhából. Az egyik leggyakrabban használt alapanyagunk.
Az ókori egyiptomiak a gömbölyű formából adódóan egyenesen a világmindenség szimbólumának tekintették a hagymát, amely egyike a legrégebb óta termesztett növényeknek. Európába ugyan csak a középkorban került, de ekkor már nemcsak az íze miatt használták a konyhában, hanem tucatnyi gyógyhatását is ismerték, és a gyógyítás elengedhetetlen kellékévé vált.
A hagyma rendkívül sokrétű gyógyító hatásáról már Hippokratész is írt, Paracelsus pedig azt vallotta: „a hagyma olyan értékes, mint egy egész patika.” Hihetetlenül gazdag A, B, C, E vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok benne a kalcium, a foszfor, a vas, a nátrium, a kálium, a réz, a cink és a fluor. Flavonoidokban a leggazdagabb zöldségféle, ebből adódóan daganatos megbetegedések és szívproblémák kezelésének is nagyon hatásos, természetes kiegészítője lehet. Az egyik legerősebb baktériumölő, így megfázásos időszakban nélkülözhetetlen. Javítja az emésztést, jó hatással van a vérnyomásra, csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, segít megelőzni a szívinfarktus és agyvérzés kialakulását. Azt is kimutatták, hogy minél csípősebb a hagyma, annál erősebb a rákellenes és antioxidáns hatása. A hagymára jellemző csípősséget a kénvegyületekben gazdag illóolajának tulajdonítják – ez az illóolaj csípi a szemünket szeletelés közben.
Flickr (Creative Commons) - ilovebutter
A világon sok száz hagymafajta létezik, a gasztronómia nagyjai, a franciák is több mint húszfélét használnak. Idehaza minden bizonnyal legelterjedtebb a (makói) vöröshagyma, de vegyük sorba azokat a hagymafajtákat, amelyekkel gyakrabban találkozhatunk a piacon. A fokhagyma az egyik legfontosabb és legegészségesebb fűszernövény. A gyöngyhagyma nem más, mint még apró mérető fehér hagyma, amit 2,5-3,5 cm átmérőnél szednek fel. A legtöbbször savanyúságként kerül az asztalra, de nagyszerű párolva és főzve is. A lilahagyma a vöröshagymához hasonló méretű, gyengébb aromájú, főleg salátákba, csatnikba használjuk, de egy nagy karéj zsíros kenyérhez is ez a legjobb választás.
A metélőhagyma vagy más néven snidling az a fajta, amit főzni nem szabad, és csak a friss szára fogyasztható. A mogyoróhagyma, vagy másként shalotta hagyma hasonló ízű, mint a vöröshagyma, de jóval kisebb, sokszor össze is tévesztik a gyöngyhagymával. A póréhagyma íze lágyabb, nem annyira karakteresen erős. Salátákba nagyszerű választás, de sütésre, főzésre is kiválóan használható. A zsenge zöld szárát is bátran fogyaszthatjuk, nem érdemes lekaszabolni. Az újhagyma tulajdonképpen a tavaszi, még fejletlen hagymafej. Leginkább nyersen, salátákban fogyasztjuk. Ennek is érdemes elrágcsálni a zsenge zöld szárát.
A vöröshagyma a leggyakrabban használatos, egyben a világon is a legelterjedtebb hagymafajta. Fajtájától függően lehet erősebben csípős, vagy enyhébb ízű, alakja pedig leggyakrabban gömbölyű, de találkozhatunk hosszúkás fajtával is. Nyersen, főzéshez-sütéshez egyaránt kiváló. Egész évben könnyen hozzáférhető, minden évszakban kapható.
A hagymafélék az édes desszerteket leszámítva szinte minden ételfajtánál jelen vannak. A jó pörkölt alapja a finom hagymás szaft, de grillezéskor is szinte elengedhetetlen, salátákban, hidegkonyhai készítményekben, vegetáriánus ragukban, köretekben is gyakori „vendégszereplő”. A leveseknek is kellemes ízt ad, nem beszélve a sokféle hagymalevesről, amelynek különösen a franciáknál komoly hagyománya és szakirodalma van. Manapság pedig újra kedveltek lettek a különböző pikáns hagymalekvárok és csatnik is, nem szólva a savanyított, marinírozott hagymakészítményekről.
Tippek, trükkök, fortélyok
A félbevágott hagymát sokáig szagtalanul és frissen tárolhatjuk, ha a hagyma vágott felületét bekenjük vajjal vagy zsírral és alufóliába csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük. Két hétig biztosan felhasználható. A hagymát nem szabad túlzottan barnásra pirítani, mert kesernyés ízű lesz. Ha sült hagymakarikát készítünk – például rostélyoshoz –, akkor ropogósabbak lesznek a hagymakarikák, ha sütés előtt lisztben megforgatjuk, sütés közben pedig óvatosan szétválasztjuk őket. Hagymavágás után, ha megdörzsöljük a kezünket egy krumpliszelettel vagy citromhéjjal, eltűnnek a kellemetlen szagok. Szép színt ad a húslevesnek, ha a hagymát héjastól főzzük bele.
A hagymafélék olcsóak, egészségesek és finomak – így fogyasszunk belőlük minél többet. Rengeteg jó receptet is találhatunk a szakácskönyvekben, így biztosan nem unjuk meg. Íme, a mi receptajánlataink.
Pityókás hagymaleves
4 közepes fej vöröshagyma 8 dl húsleves 2 dl tejszín 1,5 dl fehérbor liszt vaj reszelt sajt só frissen őrölt feketebors frissen őrölt szerecsendió pirítós kenyér
Aréna 2000
A hagymát hámozzuk meg és vágjuk fél karikákra. A vajat melegítsük meg, és pároljuk puhára a hagymakarikákat. Ha a hagyma már üveges, akkor szórjuk meg egy evőkanálnyi liszttel, és állandó keverés mellett pirítsuk még 2 percig. Öntsük rá a húslevest, a tejszínt és a fehér bort. Lassú tűzön 15 percig főzzük, közben adjuk hozzá a sót, a borsot és a szerecsendiót. A hagyma felét szedjük ki, és szitán átpasszírozva adjuk hozzá a leveshez. Forrón, reszelt sajttal bőségesen megszórva, pirítóssal tálaljuk.
Hagymás muffin
3 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva kevés olaj a sütéshez 6-7 dkg vaj 2 tojás 2 dl joghurt vagy kefir 3 dl liszt 1 csomag sütőpor egy kávéskanál só egy kávéskanál cukor egy kávéskanál kakukkfű
A vöröshagymát az olajon megpirítjuk. A vajat a tojásokkal, a sóval és a cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, majd a többi hozzávalót a hagyma kivételével, és jól elkeverjük. Ezután óvatosan belefogatjuk a pirított hagymát. Muffinformába adagoljuk, és 200 fokos előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig sütjük.
Lilahagyma csatni
A csatni kiváló húsokhoz, de finom tésztával is, vagy pirítósra halmozva.
1 kg lilahagyma 1 pohár vörösbor ecet (vagy balzsamecet) 4 evőkanál olívaolaj 1 cm-nyi friss gyömbér lereszelve 1 kávéskanál só 1 evőkanál barnacukor vagy méz
A hagymát tisztítsuk meg és daraboljuk fel. Az olívaolajat melegítsük fel, és pároljuk meg rajta a lilahagymát. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és lassú tűzön időnként megkeverve addig főzzük, amíg a hagyma teljesen puha, szinte krémszerű lesz. Kis üvegekbe adagoljuk, légmentesen lezárjuk. Hűtőszekrényben, hűvös helyen sokáig eltartható.