szerző:
I. N.
Tetszett a cikk?

A napokban adják át Magyarország legnagyobb minőségi vörösbor-feldolgozóját a villányi Wunderlich Pincészetben. Ott jártunk.

Wunderlich Alajos, mindenki Lojzi bácsija közel 20 éve palackoz kiváló borokat. 2004-ben készült el nemzetközi színvonalú látványpincéje – a Heimann Ferenc által kivitelezett gótikus föld alatti rendszer (három, egyenként 45 méter hosszú, mindkét végén 6 méteres, kupolákkal lezárt pinceág) azóta számos díjat nyert el. Igen ám, csakhogy a palackozó „mindössze” évi 250 ezer üveges kapacitással bírt, ezért a tulajdonos, Szűcs Róbert gondolt egy nagyot, és újabb épületet húzott fel az impozáns látványpince mögé.

wunderlich.hu

Az új palackozó már évente 750 ezer üveg bor megtöltésére képes, a kettő épület együtt tehát 1 millió palackot tud „előállítani”. Igaz, a Wunderlichnek nincs ennyi szőlője, ezért arra számítanak, hogy a kisebb, 1-40 hektáros gazdaságok is hozzájuk járnak majd palackozni. Magyarország legnagyobb minőségi vörösbor-palackozóját részben Európai Uniós támogatásból építették meg, a régi pincészet technológiai fejlesztésére fordított kiadásokkal együtt a beruházás és fejlesztés költségei meghaladták az egymilliárd forintot.

Szűcs Róbert és Wunderlich Alajos mindig is tudtak nagyot álmodni. Néhány éve ötcsillagos szálloda megépítését tervezték Villány és Nagyharsány határában. A 2 milliárd forintos beruházás azonban – Szűcs elmondása szerint – egyelőre nem fog megvalósulni. A másik álom, a Kínába való betörés viszont sikerrel látszik kecsegtetni: 2010-ben már 50 ezer, reményeik szerint idén pedig 100 ezer palack kerül a borissza kínaiak elé.

Fakádas áztatás
A vörösborok készítésénél a Wunderlich Pincészetben három különböző erjesztéssel dolgoznak: a meglehetősen munkaigényes fakádas erjesztésnél kézi forgatásos törkölykalap áztatással készítik a „hiteles” vörösbort. A toszkán stílusú Ganimede erjesztő-tartályban inkább a szőlő elsődleges illatanyagait és gyümölcsösségét tudják hangsúlyozni, ezért az így készülő borok könnyedebbek. A Taucher tartályokban automatizált hidraulika meríti vissza a szárazanyagot újra a borba, így a szín- és aromaanyagok intenzíven nyerhetők ki a szőlőből.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!