szerző:
Lukács Enikő
Tetszett a cikk?

Piszke, egres vagy pöszméte? Három neve is van a gyümölcsnek, amelynek a szezonja éppen csak néhány hét. Szupermarketek helyett inkább a piacokon érdemes keresni mostanság. Megéri.

Kétségtelen, hogy az egres nem tartozik a trendi gyümölcseink közé, talán mert keveset is termesztenek belőle, jobbára a kiskertekben bújik meg. Reméljük, azért nincs kihalófélben,mert igen kellemes meglepetést tud okozni a konyhában.  Nyersen savanykás, ritkán szemezgetik csak úgy magában. Leggyakoribb elkészítési módja az egres szósz, ami kiválóan passzol például a főtt marhahúshoz. Tejszínnel, tejföllel, tojás sárgájával besűrítve krémet, krémlevest is kevernek belőle. Régebben befőttnek is eltették a háziasszonyok. Azt már kevesen tudják, hogy a nyári süteményekbe kifejezetten jól passzol savanykás ízével. Íme egy igen egyszerű, finom és könnyű sütemény.

Recept (hozzávalók 6 fő részére)

40 dkg egres
2 evőkanál bodzaszörp
1 evőkanál vodka (elhagyható,ha gyerekeknek csináljuk)
10 dkg liszt
8 dkg cukor

6 tojás
½ liter tejszín

A sütőt kapcsoljuk be 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Egy sütőtálat (vagy több kisebbet) vajazzunk ki alaposan, szórjuk bele a megtisztított egreseket, és locsoljuk meg a bodzaszörppel s a vodkával. A tésztához a lisztet tegyük egy tálba a cukorral, csipet sóval. Öntsük hozzá apránként a tejszínt, keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a tojásokat is. Keverjük csomómentesre. Öntsük a tésztát az egresre. Süssük körülbelül 50 percig, míg a tészta átsül (tűpróba!), és megemelkedik. Hagyjuk hűlni pár percig, és porcukorral meghintve tálaljuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!