szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Mondja valaki, hogy Mexikó messze van. Bármikor betelepíthetjük a konyhánkba. Például csak egy kicsit turbózott tejberizst kell összeütnünk.

Meglehet, a maják és aztékok ősi földje elfoglalja Észak-Amerika déli részének egyharmadát, partjait a Karib-tenger meg a Csendes-óceán is nyaldossa, de lentről-fel és fentről le ebben a ménkű nagy országban ugyanúgy nyelnek egy nagyot, mint mi, amikor meghallják: tejberizs. Talán azért, mert végre valami, ami nem kukoricából készül. Különben is a csípős cuccoknál jobban csak az édességet szeretik. Na, jó, legalább annyira. Hagyományos mexikói desszert a mazsolás, fahéjas tejberizs, csak még gombócokat is formálnak belőle, zsemlemorzsába forgatják, gyorsan kisütik, és hamm, bekapják. Kicsit időigényes, de gondoljunk csak bele, hány órát töltenénk repüléssel. Úgy, hogy irány a konyha.

Recept

Hozzávalók (12 gombóchoz)

2 l tej
40 dkg nagy szemű rizs
3 l víz
25 dkg tejpor
5,5 dkg kristálycukor+ kevés porcukor
2 rúd fahéj + csipetnyi őrölt fahéj
5 dkg mazsola
2 tojás
12 dkg zsemlemorzsa
½ l étolaj
Kevés bogyós gyümölcs (elhagyható)

Feltesszük a tejet egy lábosban, és amikor forrni kezd, levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a rizst, elkeverjük, és 25-30 percig pihentetjük. Addig egy másik edényben felforralhatjuk a 3 liter vizet. Ha már kipihente magát a rizsünk, leszűrjük, a tejet pedig félretesszük. A rizst kis lángon főzzük 15-20 percig, illetve amíg teljesen megpuhul. Megint leszűrjük, hagyjuk hűlni. Addig a félretett tejbe belekeverjük a tejport, hozzáadjuk a kristálycukrot, beletesszük a fahéj rudakat és szép csöndben 40-45 percen keresztül forraljuk, ezalatt rendesen besűrűsödik. Fél szemünk ott legyen, nehogy leégjen. de közben olvasgathatunk is, pláne, ha tovább képeznénk magunkat mexikóiból (Javaslatunk: Ízek és kultúrák: Mexikói konyha lépésről lépésre, HVG kiadó).

Ha besűrűsödött a fűszeres, cukros tej, jöhet bele a mazsola és a rizs is. S most aztán tényleg figyeljünk, mert esetleg feltalálhatunk egy új ételt: az odakozmált hung-mex tejberizst, a tex-mex után szabadon. A lényeg, hogy lassú tűzön, türelmesen, folyamatosan, kavargassuk a holmit,amíg teljesen összesűrűsödik saját magával. Ez beletelhet 35-40 percbe is, az utolsó 15 perc a necces kozmálásilag. De megéri! Mondhatnánk azt is, hogy innentől kezdve már csak hűlnie kell, amire rásegíthetünk újabb keverésekkel (edzésnek sem utolsó ez a sok kavargálás), és ehetjük, de most jön a truváj.12 gombócra osztjuk, formáljuk, felvert tojásba, aztán zsemlemorzsába forgatjuk és bőséges felhevített  olajban aranyszínűre sütjük. Nedvszívó papírra tesszük, tálalás előtt megszórjuk az őrölt fahéjjal elkevert porcukorral, és esetleg szem-szájkápráztatásként egy kanálnyi bogyós gyümölcsöt ültetünk mellé (málna, szeder stb., lehet befőtt is).

Tipp:  A fahéjat helyettesíthetjük vaníliával,a mazsolát reszelt citromhéjjal – s máris egy újabb fajta sült tejberizst találtunk fel. S csak halkan súgjuk meg,hogy a dobozos gyorsrizzsel némi időt nyerünk,de ez maradjon köztünk.

www.izek.hvg.hu

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!