szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Azt mondják a séfek, a csirke nekik olyan, mint festőnek az üres vászon, bármi megtörténhet vele. Hát, akkor szárnyalhat a fantáziánk, és párosíthatunk, zöldséget, gyümölcsöt, sósat, édeset, fűszereset, csak legyen hozzá csirkénk.

Amit előre bepácolunk. Mert e heti receptünknek ez a titka. Meg az, hogy nem annyira a mi fantáziánk szárnyalt, hanem a mexikóiaké. Odalenn délen, Chiapas környékén született meg ez a specialitás, amiben a feldarabolt csirkét már főzés előtt átjárja a fokhagyma pikáns és a fahéj édeskés, aromás illata. Valóságos orgiát művelhetünk a tűzhelyen, amikor fokozzuk a várható élvezeteket húslevessel, fehér borral, aszalt szilvával, zöldségekkel.

Hozzávalók (4 főre)

A páchoz  fél fej csemege hagyma, 3 gerezd fokhagyma,1 mokkáskanál őrölt fahéj, só; egy egész csirke feldarabolva, vagy 2-2 csirkecomb és csirkemell, 1-1 nagyobb sárgarépa és cukkini, 4 közepes krumpli, 2 evőkanál só, 3 evőkanál étolaj, 3 evőkanál vaj,1 babérlevél,1 kakukkfű ágacska,1/2 liter csirke húsleves (na jó,lehet kockából is), 3 dl száraz fehér bor,8 nagy szem kimagozott aszaltszilva, 1 evőkanál kukoricaliszt vagy étkezési keményitő, 3 evőkanál víz.

A lereszelt hagyma, kipréselt fokhagyma és az őrölt fahéj, só keverékével bedörzsöljük a csirkedarabokat, és hagyjuk legalább két órát pihenni, hogy jól átjárja a pác a húst. Addig feldaraboljuk a zöldségeket (a cukkinit nem hámozzuk meg), majd külön-külön forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hűlni hagyjuk őket.

Lábasban felhevítjük a vajat és az olajat. A bepácolt csirkedarabokat többször megforgatva szép pirosra sütjük benne (de ne kapjon oda!). Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfűvet és felöntjük a húslevessel majd a borral. Addig főzzük, amíg a fele folyadék elpárolog. Ekkor jöhetnek bele a zöldségek és az aszalt szilva. Már csak 10 perc és kész a mű. A végkifejlet előtt a kukoricalisztet vagy étkezési keményítőt elkeverjük 3 evőkanál vízzel és hozzá adjuk a csirkénkhez. Folyamatos keverés mellett 2-3 percig még együtt forraljuk, ügyeljünk, hogy ne essenek szét a húsok. Lehúzzuk az edényt a tűzről, letakarva picit pihentetjük, majd átszedjük peremes tálba és az  asztalra tesszük. Petrezselyemlevéllel, friss korianderrel díszíthetjük.

 www.izek.hvg.hu 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!