szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megismerkedhetnek a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományos módszereivel, s akár a külüt is kipróbálhatják azok, akik szombaton ellátogatnak a Paprikanapra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

A tengerentúlról a Balkánon keresztül érkező fűszerpaprikát a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent. Kezdetben jelentős volt orvosi alkalmazása, különösen a csípős paprikáról gondolták azt, hogy alkalmas a váltóláz, a malária kezelésére, így a Tisza mentén gyorsan elterjedt.

A szegedi nagytáj jellegzetes kultúrnövénye a paprika, hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők. Szombaton déltől a szegedi tanyán mindenki fűzhet vagy hasíthat paprikát, és az elkészült füzért hazai is viheti. A vendégek megismerkedhetnek a paprikatörés régi módszerével, a külüzéssel is, és aki feláll a lábítós mozsárra, még kóstolót is vihet a vasárnapi levesbe az édesnemes paprikából – közölte Seregi Szabina sajtóreferens.

A gyermekeket bábelőadás várja, a skanzenben paprikáskrumpli, tarhonyáslecsó fő majd, a jó hangulatról és a dél-alföldi muzsikáról pedig a Nyenyere Egylet gondoskodik.

A paprikanap nem az igazi paprikapiac nélkül, így aki a kóstolók után úgy dönt, egész évben Szeged környékén termett és őrölt paprikával ízesítené ételeit, alkudhat is az édesnemes és a csípős őrleményre.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!