szerző:
hvg.hu

A Gault&Millau érkezésével francia konkurenciát kap az Alexandra Étteremkalauz, ráadásul szerkesztője az a Molnár B. Tamás gasztrokritikus - a Bűvös szakács blog szerzője - lesz, aki eddig az Alexandra kiadványát szerkesztette.

Amikor a nyár vége felé megjelent a Molnár B. Tamás által szerkesztett Alexandra étteremkalauz, már biztosan lehetett tudni, hogy a kulisszák mögött valami készül. Hogy milyen súlyos problémák, nézeteltérések támadtak a szerkesztők és a kiadók között arról a Bűvös szakács blogban olvashattunk. Molnár B. Tamás akkor azt ígérte, hogy "a menü változik,a kalauz marad”.

Kedden bejelentették, hogy 2012-ben megjelenik az első Gault&Millau Magyarország kalauz, a nagytekintélyű nemzetközi kiadó gondozásában, Molnár B. főszerkesztésével. Érdekesség, hogy az Alexandra Étteremkalauz már három évvel ezelőtti első megjelenésekor is a Gault &Millau pontozási rendszerét tekintette irányadónak.

Míg a leghíresebb étterem-minősítési rendszer, a Michelin szerint a kitüntetett éttermek egy, két, illetve három csillagot kapnak, a Gault&Millau kalauz húsz pontig osztályoz. A tizenhárom pontos vendéglők már szakácssipkát kapnak, majd két pontonként újabbat, összesen legfeljebb négyet. A húszas csúcspontszámot sosem osztják ki, mondván, a tökéletesség elérésére csak törekedni lehet, s kell is. Egy Michelin csillag átszámolva 15-16 Gault&Millau-pontot ér. Korábban Molnár B. Tamás kifejtette, a Gault&Millau rendszerét azért szerencsésebb a magyar értékelésénél használni, mert míg a Michelin egy bizonyos nívó fölé fókuszál, addig az általuk mintának vett rendszer már az ez alatt lévőket is osztályozza, ahová a magyar vendéglők még beférnek.

Az első Alexandra-kalauz alkalmával Molnár B. egy magazinnak azt mondta, hogy a Gault&Millau esetleges magyarországi kiadása még nem tűnik realitásnak, mert a Gault&Millau akkor még úgy látta, nem szentel külön kiadványt Magyarországnak, csupán az ausztriai kalauzában említi meg a környező országok néhány éttermét.

Az általa vezetett Bűvös szakács blogon Molnár B. Tamás azt írja, az új kalauzzal az a céljuk, hogy a magyar gasztronómiában megindult változások lendülete megmaradjon, és a hiteles teljesítményű éttermek hosszú távon sikeresek lehessenek,valamint a regionális mezőgazdasági termékek s kézműves élelmiszerek rövid utat találjanak a jó és kiemelkedő minőség, az elismertség felé, továbbá hogy Magyarországon általánosságban emelkedjen a vendéglátás színvonala.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Útközben szerelte meg a vonatot a kalauz és a vezető Somogy megyében

Útközben szerelte meg a vonatot a kalauz és a vezető Somogy megyében

Szívműtét vár Dózsa Lászlóra

Szívműtét vár Dózsa Lászlóra

Ha tényleg ilyen lesz az új iPhone, nem mindenki örül majd neki

Ha tényleg ilyen lesz az új iPhone, nem mindenki örül majd neki

Nyereségesebb az Orbán-bánya, mint bármely nagy vetélytársa

Nyereségesebb az Orbán-bánya, mint bármely nagy vetélytársa

Előre szólt barátainak az átigazolásáról, hat hétre eltiltották a Liverpool volt focistáját

Előre szólt barátainak az átigazolásáról, hat hétre eltiltották a Liverpool volt focistáját

Turistaosztályon fotóztuk, pedig 22 évig volt az Arsenal ura

Turistaosztályon fotóztuk, pedig 22 évig volt az Arsenal ura