Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2be40481-5399-4a2d-82f0-52103de43696","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A nyugdíjasok 70 százaléka inkább választaná az általános 5 százalékos élelmiszeráfát, mint a részükre a kormány által beígért teljes áfa-visszatérítést a zöldség és gyümölcs vásárlása után – derül ki a Medián friss felméréséből.","shortLead":"A nyugdíjasok 70 százaléka inkább választaná az általános 5 százalékos élelmiszeráfát, mint a részükre a kormány által...","id":"20250312_Median-Fidesz-Tisza-Orban-Magyar-Peter-afacsokkentes-inflacio-visszateres-elelmiszer-zoldseg-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2be40481-5399-4a2d-82f0-52103de43696.jpg","index":0,"item":"d952edf5-2713-495a-9e4e-8df9864595bf","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250312_Median-Fidesz-Tisza-Orban-Magyar-Peter-afacsokkentes-inflacio-visszateres-elelmiszer-zoldseg-ebx","timestamp":"2025. március. 12. 17:16","title":"Medián: A fideszesek többsége is Magyar Péter áfajavaslatát kérné, nem Orbán visszatérítéses ígéretét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d10835fe-95b7-427d-9102-8f57e9d5a9a8","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A rendőrök összesen 1 millió 336 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki, több esetben büntetőeljárás is indult.","shortLead":"A rendőrök összesen 1 millió 336 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki, több esetben büntetőeljárás is indult.","id":"20250312_Ellenoriztek-6614-sofort-on-szerint-kozuluk-hanyan-voltak-ittasak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d10835fe-95b7-427d-9102-8f57e9d5a9a8.jpg","index":0,"item":"67e093bf-1dde-4e30-b7fa-356fcc914a51","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_Ellenoriztek-6614-sofort-on-szerint-kozuluk-hanyan-voltak-ittasak","timestamp":"2025. március. 12. 08:33","title":"Ellenőriztek 6614 sofőrt, ön szerint közülük hányan voltak ittasak?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ffd052a7-08f0-4077-8fc5-dc5e7275cea6","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A kormány az Alkotmánynak egy meglehetősen konzervatív olvasatával érvel, amit egy korábbi, igaz, a XIX. század végén született legfelsőbb bírósági döntés már egyszer elutasított.","shortLead":"A kormány az Alkotmánynak egy meglehetősen konzervatív olvasatával érvel, amit egy korábbi, igaz, a XIX. század végén...","id":"20250313_trump-szuletes-allampolgarsag-legfelsobb-birosag-usa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ffd052a7-08f0-4077-8fc5-dc5e7275cea6.jpg","index":0,"item":"9b6c4b43-6587-4986-80b0-4efa8d8d1c20","keywords":null,"link":"/vilag/20250313_trump-szuletes-allampolgarsag-legfelsobb-birosag-usa","timestamp":"2025. március. 13. 21:06","title":"Trump arra kéri az amerikai Legfelsőbb Bíróságot, hogy engedélyezzék a születéssel járó állampolgárság megvonását","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5a1f80e0-f22b-43aa-85e3-a60247e1e0f1","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A jégkása a nyár egyik kedvenc itala a gyerekek körében, az orvosok szerint azonban eszméletvesztés is lehet a fogyasztás vége.","shortLead":"A jégkása a nyár egyik kedvenc itala a gyerekek körében, az orvosok szerint azonban eszméletvesztés is lehet...","id":"20250313_gyerek-jegkasa-glicerinmergezes-eszmeletvesztes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5a1f80e0-f22b-43aa-85e3-a60247e1e0f1.jpg","index":0,"item":"0c1efd07-bf48-4b65-a325-3da1845f7e39","keywords":null,"link":"/tudomany/20250313_gyerek-jegkasa-glicerinmergezes-eszmeletvesztes","timestamp":"2025. március. 13. 20:03","title":"Kórházba is kerülhet a gyerek, ha jégkását iszik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A világhírű szlovén filozófus azt mondja, hogy Európának elvi pragmatizmusra kell támaszkodnia, ha helyt akar állni a világban, és abba kell hagynia a „szokványos baloldali-liberális nyafogást”. Putyinnak már volt dolga egy-két kemény amerikai elnökkel, de Trump nem tartozik közéjük. Milyen történelmi példák alapján dönthet Ukrajnáról az amerikai elnök? Tárgyalási taktikát jelent Trumpnál a vámok bevezetése, vagy nagyon is komolyan gondolja a dolgot? Szélsőjobbos mártírt csinál az ultranacionalista Georgescuból, hogy a román Alkotmánybíróság megtiltotta indulását a májusi elnökválasztáson. Témák és vélemények a világsajtóból.","shortLead":"A világhírű szlovén filozófus azt mondja, hogy Európának elvi pragmatizmusra kell támaszkodnia, ha helyt akar állni...","id":"20250312_Nemzetkozi-lapszemle-Slavoj-Zizek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"1be04611-67b3-4875-a33f-6d7569cefe35","keywords":null,"link":"/360/20250312_Nemzetkozi-lapszemle-Slavoj-Zizek","timestamp":"2025. március. 12. 11:22","title":"Slavoj Žižek: „Európának új szuperhatalommá kell válnia”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"58879538-f175-402d-a576-39a8545d8654","c_author":"Németh András","category":"360","description":"A mesterséges intelligencia az élet valamennyi területén egyre inkább meghatározó szerepet játszik, így hozzájárulhat a fenntarthatósági célok eléréséhez is. Akadnak ugyanakkor kockázatok is, az MI alkalmazása például az energiafogyasztás növekedését okozhatja.","shortLead":"A mesterséges intelligencia az élet valamennyi területén egyre inkább meghatározó szerepet játszik, így hozzájárulhat...","id":"20250312_fenntarthato-fejlodes-2025-mesterseges-intelligencia-gdp-karbonkibocsatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/58879538-f175-402d-a576-39a8545d8654.jpg","index":0,"item":"b82ab177-77db-4034-baa9-2fb902b738d8","keywords":null,"link":"/360/20250312_fenntarthato-fejlodes-2025-mesterseges-intelligencia-gdp-karbonkibocsatas","timestamp":"2025. március. 12. 16:30","title":"Kiszámolták, mennyivel növelheti a GDP-t és csökkentheti a karbonkibocsátást a mesterséges intelligencia","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b6ef116c-bb7b-4b73-9bf4-792101835c7c","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A rendőrség szerint bűncselekmény gyanúja nem merült fel.","shortLead":"A rendőrség szerint bűncselekmény gyanúja nem merült fel.","id":"20250312_neprajzi-muzeum-baleset-lezuhant","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b6ef116c-bb7b-4b73-9bf4-792101835c7c.jpg","index":0,"item":"0de4dfa7-985b-4016-95b5-ef63d029cf30","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_neprajzi-muzeum-baleset-lezuhant","timestamp":"2025. március. 12. 17:10","title":"Lezuhant a Néprajzi Múzeum tetejéről és meghalt egy férfi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"58bf6a45-cd3c-4f3a-b66f-3c4fc951e7ea","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A gazdái állatorvoshoz siettek a macskával, de az olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy elpusztult.","shortLead":"A gazdái állatorvoshoz siettek a macskával, de az olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy elpusztult.","id":"20250312_fejbe-lott-auto-macska-szombathely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/58bf6a45-cd3c-4f3a-b66f-3c4fc951e7ea.jpg","index":0,"item":"b8c677fb-e129-428d-be58-88b592414095","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_fejbe-lott-auto-macska-szombathely","timestamp":"2025. március. 12. 20:21","title":"Fejbe lőttek Szombathelyen egy autón fekvő macskát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nyugodtan valljuk be, gesztenyepüré mániásak vagyunk. Jó, jöhet még a gesztenyeszív meg a gesztenyegolyó. S olykor csupa nosztalgiából egy zacskó sült gesztenye, hogy az illata felidézzen valamely egykor volt téli szerelmet. Melyikünknek jut eszébe, hogy humuszt, pláne házi likőrt készítsünk a gesztenyéből, netán szalonnába csomagoljuk?
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gesztenyepüré már megint egy hungarikum. Kétségtelenül afféle téli nemzeti eledelnek számít, rajtunk kívül talán az osztrákok szeretik még ennyire, a horvátok sem tolják el maguk elöl, s mondják, a franciáknak is van valami hasonló. Ez a hasonló majdnem az eredeti. Mert már ők is koppintották. Az olaszoktól. A franciák Mont Blanc névre hallgató gesztenyepürés desszertjének lánykori neve ugyanis Monte Bianco, és a recept egy 1475-ös (!) firenzei szakácskönyvből származik. Mellesleg a Borgiak nagy kedvencévé vált, beleértve a méregkeverő Lucreziát is. Dél-Európában – Spanyolországban is - amúgy vadulnak a népek a szelídgesztenyéért. Csak éppen a gesztenyés étkek más variánsai hódítanak, amelyekről meg mi tudunk vajmi keveset. Az a minimum, hogy az utcai árusok az édes krumplival egy társaságban sütik. Aztán rittyentenek belőle krémlevest, pudingot, körítik vadételekhez, főzik ragukba, sütnek kenyeret a lisztjéből és sorolhatnánk.
Kétségtelen, a gesztenye a déli fekvésű erdőket, a napsütötte helyeket kedveli. Így az angolok, az írek és az észak-európaiak hiába is áhítoznak a sült gesztenye ízére és illatára a kandallóik melege mellett, az csakis importból lehetséges. Az ottani termések satnyák s töppedtek, és – noha az erdők tele vannak gesztenyefákkal – bizony egy nap is elmehet arra, hogy egy kabátzsebnyi ehető termést összegyűjtsenek. Mi szerencsésebbek vagyunk, nagy lelőhelynek számít a Dunakanyar, a Zalai-dombság déli része, Sopron, Kőszeg környéke. Vigyázat, a szelídgesztenye nem tévesztendő össze a parkokban fellelhető vadgesztenyefa termésével, mert a hasonlóságuk ellenére még csak nem is egy családba tartoznak, és a vadgesztenye ráadásul mérgező is (kivéve, amikor gyógyszert csinálnak belőle). A különbség a termésen jól látható, a szelíd változat héja világoszöld (majd fakó barna) és a vadgesztenyénél sokkal több mókusriasztó tüskét meresztget. A belsejében pár darab barna termés kucorog, többnyire egymást szorongatva. Minél nagyobbak ezek, annál nemesebb a fajta. A jó minőségű gesztenyék nagyok, kerekdedek, vékony a belső héjuk és könnyen hámozhatóak.
A szelídgesztenye ma már inkább kulináris csemege, pedig régen a középkorban és a történelem ínséges időszakaiban fontos táplálékforrásnak számított. Mivel rendkívül jól tárolható – hideg helyen, a kiszáradástól védve hónapokig eláll – egy-egy család egész teleket vészelhetett át néhány fa termésével. A szelídgesztenye jól helyettesíti a krumplit, és talán még táplálóbb is, mert a szénhidrát és a keményítő tartalma mellett gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás is. Tartalmaz E- és B1-, B2-, B6- és C-vitamint, ásványi anyagokban is gazdag – káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz – a nyomelemek közül pedig a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb.
Tippek, fortélyok
Ha már bekerült a szelídgesztenye a konyhánkba, akkor legyünk tisztában vele, hogy nem adja könnyen magát. A pucolása igazi karakterformáló élmény, amelyhez szükségünk lesz egy jól hőszigetelő kesztyűre és egy nagyon éles bicskára. Ha a kezünket nem akarjuk amortizálni, kérjük meg az erősebbik nemet a munkára, kapcsoljuk be neki a foci közvetítést a rádióban, mert szüksége lesz némi ideglevezetésre, amíg hosszú perceket tölt a gőz fölött farigcsálva – cserébe lepjük meg őt később egy kis gesztenye likőrrel. A gesztenyéket két vagy három ütemben forraljuk vízben legalább 20 percig, hogy nehogy kihűljenek a pucolás alatt, mert csak a meleg gesztenyékről tudjuk könnyen lehúzni a héjat. Vegyük fel a kesztyűt, és egy fogókanállal-csípesszel szedegessük ki darabokat a forró vízből. A késsel a gesztenye lapos felének érdemes nekiesni, mert miután azt levágtuk, a lényeg könnyen kifejtődik a héj többi részéből, és ha a gesztenye friss s meleg a belső héj is könnyen leválik. Ezután már használhatóak a gesztenyéink az adott recept szerint.
Persze süthetjük is a gesztenyéket, de akkor sem ússzuk meg a forró pucolást. A sütés előtt a gesztenyéket be kell áztatni,a külső héjukat bevagdosni,és ha tepsiben sütjük, feltétlenül locsoljunk alájuk egy kis vizet. A legcélszerűbb,ha veszünk egy kifejezetten gesztenyesütésre kitalált serpenyőt, abban nehéz elrontani, egyébként könnyen kudarcot vallhatunk.
Azok, akik meg akarják kímélni magukat a fenti személyiség-építő élménytől, a szupermarketekben vákuumcsomagolásban vagy konzerv változatban is vehetnek konyhakész gesztenyét, valamint többféle masszát édesített vagy natúr változatban. Nem árt azért, ha megnézzük a csomagoláson, hogy valójában hány százalék gesztenyét is tartalmaz.
Receptek
Gesztenye humusz
1 ½ csésze gesztenye 1 ½ csésze paszternák vagy fehérrépa, meghámozva, felvágva 2 cm-es darabokra 1 gerezd fokhagyma ¼ csésze friss citromlé 4 evőkanál vaj ¼ csésze olívaolaj 2 teáskanál római kömény 2 evőkanál tahini (szezámmag paszta, lehet kapni a reform boltokban, delikateszekben, de helyettesíthető szezámmaggal is) só és bors ízlés szerint 2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
Tegyük a gesztenyét meg a paszternákot egy közepes serpenyőbe, öntsük fel egy kis vízzel és pároljuk addig, amíg megpuhul (körülbelül 20 perc). Szűrjük le, de a levet tartsuk vissza, később még felhasználhatjuk.
Pürésítsük paszta állagúra egy turmixgépben, és közben adjuk hozzá a fokhagymát, a citromlét, a vajat, az olívaolajt és a köményt. Turmixoljuk addig, amíg sima és krémes lesz (körülbelül 3 perc). Ha szükséges adjunk hozzá pár evőkanál főzőlevet is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hagyjuk kihűlni szoba-hőmérsékletűre. A tahinit (ez sima szezámmaggal is helyettesíthető) és az apróra vágott petrezselymet csak tálaláskor keverjük bele. A gesztenye humusz isteni pirítóson vagy friss kenyéren, és a legelhívatottabb reformmániások, vegák kedvence is lehet.
Baconbe csomagolt gesztenye
A mennyiség attól függ, hány személynek csináljuk: konyhakész gesztenye, bacon szeletek, vagy nagyon vékonyra vágott füstölt szalonna.
A gesztenyéket leszűrt zöldséglevesben (kivételesen egy leves kocka is megteszi) forraljuk körülbelül 5 percig, majd szűrjük le. Ha kihűltek, tekerjük őket egy-egy baconszeletbe, és tűzzük meg egy fogpiszkálóval. Helyezzük a roládokat egy sekély tepsibe és süssük forró sütőben addig, amíg a szalonna megpirul. Hagyjuk egy kicsit kihűlni a tálalás előtt. Forralt bort, teát kínáljunk hozzá.
Klasszikus Mont Blanc
parispatisseries.com
A gesztenyepürét a franciák klasszikusan egy a habcsókba halmozzák. A desszert onnan kapta a nevét, hogy a habcsókra tornyozott gesztenyepüré tetejére még tejszínhab is kerül, így az egész édes építmény kicsit a Mont Blanc hegységre emlékeztet.
A habcsókhoz 4 tojásfehérje (szoba-hőmérsékletű) 240 g kristálycukor A töltelékhez 1 csomag (kb. 20 dkg) édes gesztenyepüré ledarálva 250 ml tejszín vaníliás cukor a habhoz
Melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Verjük fel egy habverővel (vagy géppel) a tojásfehérjét. Keverés mellett adjuk hozzá fokozatosan a porcukrot is. A művelet addig tart,amíg fényes és kemény habot kapunk, vigyázzunk nehogy összetörjön. Fektessünk sütőpapírt egy tepsi aljára, formázzunk kanállal kis, körülbelül 5 cm átmérőjű sekély kosárkákat a habból, és süssük 100-120 fokra előmelegített sütőben, résnyire kinyitott ajtó mellett, hogy ne barnuljanak meg, körülbelül 2 órát.
Közben verjük fel a tejszínhabot egy kis vaníliás cukorral, amíg kemény lesz. Amikor a habcsókok megsültek, s már ki is hűltek, óvatosan töltsük meg őket a gesztenyepürével, végül kanalazzunk – vagy nyomjunk habzsákból – a tetejükre egy kis habot, és kész is a Mont Blanc. Esetleg megkoronázhatjuk egy-egy szem lecsorgatott rumos meggyel, pirított dióval vagy mandulával. A klasszikus Mont Blanc-nak számos változata született az idők során. Leegyszerűsítik például úgyis,hogy piskótaalapra tornyozzák a gesztenyepürét,vagy – ahogy a solymári Zazzie cukrászdában is kitalálták – macaronlapra helyezik. A tejszínhab szerepét is átveheti valami könnyű, világos,fűszeres krém.
Gesztenye likőr
30 db gesztenye kibontva, meghámozva (körülbelül fél kiló hámozott súly) 15 dkg cukor 500 ml konyak 200 ml víz
Tegyük a vízbe a gesztenyét és lassú tűzön főzzük kb. 10 percig kevergetés nélkül, nehogy összetörjenek. Ezután merjük ki a lábasból a gesztenyéket, de csak addig, amíg feloldjuk a vízben a cukrot, majd ebben főzzük még kb. 5 percet. Ágyazzuk meg a főtt gesztenyékkel egy széles szájú, méretes befőttes üveg alját, öntsük rá a cukros vizet, majd a konyakot. Fedjük le, tegyük a kamrába, és várjunk. Úgy két hétig. Ezután palackba szűrhetjük a likőrünket, amin kellemesen érződik majd a gesztenye íze. A likőr bezavarosodhat egy kicsit, de ez nem befolyásolja az ízét. A gesztenyéket meg ne a család aprajának kínáljuk majszolásra, mert elég ütősek lesznek. Kínálhatjuk valami „felnőtt” desszert, de akár hús mellé is.