Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"3aab51c7-43e4-48de-92ac-c995819566ab","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Egygólos előnyről várja a visszavágót a francia csapat.","shortLead":"Egygólos előnyről várja a visszavágót a francia csapat.","id":"20250429_bajnokok-ligaja-elodonto-odavago-arsenal-paris-saint-germain-osszefoglalo-ousmane-dembele-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3aab51c7-43e4-48de-92ac-c995819566ab.jpg","index":0,"item":"e036aa40-61d8-4109-8f4c-0974530a7a36","keywords":null,"link":"/sport/20250429_bajnokok-ligaja-elodonto-odavago-arsenal-paris-saint-germain-osszefoglalo-ousmane-dembele-ebx","timestamp":"2025. április. 29. 22:54","title":"Bajnokok Ligája-elődöntő: Egy korai Dembélé-gól elég volt a PSG-nek ahhoz, hogy győzni tudjon Londonban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b243f952-6690-4449-9f53-0835ca08096e","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A kutatók tartanak a következményektől, szerintük az ország kevésbé lesz felkészülve a természeti katasztrófákra, amelyeket részben a globális felmelegedés okoz.","shortLead":"A kutatók tartanak a következményektől, szerintük az ország kevésbé lesz felkészülve a természeti katasztrófákra...","id":"20250430_trump-klimavaltozas-tudosok-feher-haz-washington-egyetem-tanulmany-globalis-felmelegedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b243f952-6690-4449-9f53-0835ca08096e.jpg","index":0,"item":"0295d05b-9bfe-4cab-91bb-c64fc8886e5b","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250430_trump-klimavaltozas-tudosok-feher-haz-washington-egyetem-tanulmany-globalis-felmelegedes","timestamp":"2025. április. 30. 11:56","title":"A Trump-kormányzat kirúgta azokat a tudósokat, akik a klímaváltozást tanulmányozták","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3f6f20bb-17c9-40dd-b046-b1ec1fdc5c93","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Egy madridi nő pedig lakástűzben veszítette életét, miután gyertyát gyújtott.","shortLead":"Egy madridi nő pedig lakástűzben veszítette életét, miután gyertyát gyújtott.","id":"20250429_aramszunet-spanyolorszag-halaleset-szen-monoxid-mergezes-csalad","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3f6f20bb-17c9-40dd-b046-b1ec1fdc5c93.jpg","index":0,"item":"670062bc-f1a3-40e5-855c-a469e65ce671","keywords":null,"link":"/vilag/20250429_aramszunet-spanyolorszag-halaleset-szen-monoxid-mergezes-csalad","timestamp":"2025. április. 29. 20:18","title":"Szén-monoxid-mérgezésben halt meg egy spanyol család, miután beindítottak egy generátort az áramszünet miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"efc364b6-8444-49eb-8e52-3c3c1dbc9948","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az elkövető több mint egymillió forintos kárt okozott, később beismerte tettét a bíróságon. ","shortLead":"Az elkövető több mint egymillió forintos kárt okozott, később beismerte tettét a bíróságon. ","id":"20250430_rongalas-auto-hajdu-bihar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/efc364b6-8444-49eb-8e52-3c3c1dbc9948.jpg","index":0,"item":"245062e8-142a-40e2-b5ff-90dae6ac4d79","keywords":null,"link":"/itthon/20250430_rongalas-auto-hajdu-bihar","timestamp":"2025. április. 30. 10:53","title":"Egy férfi bosszúból megrongált egy autót, amiről kiderült, hogy nem is azé, akin bosszút akart állni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"606c08b0-2338-42ff-82e6-199ef7e219cf","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Akadtak olyanok is, aki egyetlen magyar sportolót sem tudtak felsorolni.","shortLead":"Akadtak olyanok is, aki egyetlen magyar sportolót sem tudtak felsorolni.","id":"20250429_Szoboszlai-nem-ferne-be-a-Manchester-Unitedbe-de-Dzsudzsakot-visszasirjak-a-PSV-be-a-magyar-focistakrol-kerdeztek-a-legjobb-dartsjatekosokat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/606c08b0-2338-42ff-82e6-199ef7e219cf.jpg","index":0,"item":"2eab6f93-3d2d-4525-b22e-5a662ad3f710","keywords":null,"link":"/sport/20250429_Szoboszlai-nem-ferne-be-a-Manchester-Unitedbe-de-Dzsudzsakot-visszasirjak-a-PSV-be-a-magyar-focistakrol-kerdeztek-a-legjobb-dartsjatekosokat","timestamp":"2025. április. 29. 12:52","title":"Szoboszlai nem férne be a Manchester Unitedbe, de Dzsudzsákot visszasírják a PSV-be – a magyar sportolókról kérdezték a legjobb dartsjátékosokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"29f42ca2-feec-4f10-a296-7aa12ca99a3b","c_author":"Balizs Benedek","category":"360","description":"A sport fizikálisan és mentálisan is felszabadít. Az életkor nem lehet kifogás, soha nem késő belevágni. Czine Szilvia személyi és sportrehabilitációs trénerrel, háromszoros fitnesz világbajnokkal és Szilágyi Mónika medicalfitnesz-szakértővel többek között arról beszélgettünk, miért és hogyan érdemes 50 éves kor felett mozogni – akár sportmúlt nélkül is –, mi a teendő, ha egészségügyi panaszunk van, illetve mire fontos figyelni a táplálkozás és a pihenés terén.","shortLead":"A sport fizikálisan és mentálisan is felszabadít. Az életkor nem lehet kifogás, soha nem késő belevágni. Czine Szilvia...","id":"20250429_50-ev-feletti-sport-mozgas-izomepites-konditerem-medical-fitnesz-szakerto-szilagyi-monika-czine-szilvia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/29f42ca2-feec-4f10-a296-7aa12ca99a3b.jpg","index":0,"item":"720b6654-7c5d-4e1c-9177-527ab97d1a42","keywords":null,"link":"/360/20250429_50-ev-feletti-sport-mozgas-izomepites-konditerem-medical-fitnesz-szakerto-szilagyi-monika-czine-szilvia","timestamp":"2025. április. 29. 14:00","title":"50 felett is lehet olyan kondija, mint egy 20 évesnek – így érdemes belevágni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6870a09e-60e1-47bc-92c6-c089b683daa6","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Kétmilliárd forintot oszt szét az agrártárca azok között, akik bezárják a telepüket, hogy csökkentsék a járvány terjedését, de csak a Dél-Alföldön 1200 telep van, ahol több tízezer ember dolgozik, így ez a pénz semmire nem elég.","shortLead":"Kétmilliárd forintot oszt szét az agrártárca azok között, akik bezárják a telepüket, hogy csökkentsék a járvány...","id":"20250429_soltvadkert-madarinfluenza-kacsa-liba-tartok-tuntetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6870a09e-60e1-47bc-92c6-c089b683daa6.jpg","index":0,"item":"dc3803dd-51fa-4837-8b47-667768d00bf5","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250429_soltvadkert-madarinfluenza-kacsa-liba-tartok-tuntetes","timestamp":"2025. április. 29. 20:02","title":"Több száz kacsa- és libatartó tüntetett, szerintük semmit nem ér a kormány intézkedése a madárinfluenza ellen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a5d8b8ea-84d7-4ebb-9fad-4e88b6193582","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A budapestiek fele úgy véli, hogy sétálóövezetté kell nyilvánítani azokat az utcákat, ahol nincs átmenő autóforgalom.","shortLead":"A budapestiek fele úgy véli, hogy sétálóövezetté kell nyilvánítani azokat az utcákat, ahol nincs átmenő autóforgalom.","id":"20250429_median-kozvelemeny-kutatas-tomegkozlekedes-autos-kozlekedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a5d8b8ea-84d7-4ebb-9fad-4e88b6193582.jpg","index":0,"item":"cad009d2-e7f4-487a-9f1c-584798d7571f","keywords":null,"link":"/cegauto/20250429_median-kozvelemeny-kutatas-tomegkozlekedes-autos-kozlekedes","timestamp":"2025. április. 29. 15:13","title":"Medián: A fővárosiak többsége tömegközlekedéssel jár a leggyakrabban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nyugodtan valljuk be, gesztenyepüré mániásak vagyunk. Jó, jöhet még a gesztenyeszív meg a gesztenyegolyó. S olykor csupa nosztalgiából egy zacskó sült gesztenye, hogy az illata felidézzen valamely egykor volt téli szerelmet. Melyikünknek jut eszébe, hogy humuszt, pláne házi likőrt készítsünk a gesztenyéből, netán szalonnába csomagoljuk?
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gesztenyepüré már megint egy hungarikum. Kétségtelenül afféle téli nemzeti eledelnek számít, rajtunk kívül talán az osztrákok szeretik még ennyire, a horvátok sem tolják el maguk elöl, s mondják, a franciáknak is van valami hasonló. Ez a hasonló majdnem az eredeti. Mert már ők is koppintották. Az olaszoktól. A franciák Mont Blanc névre hallgató gesztenyepürés desszertjének lánykori neve ugyanis Monte Bianco, és a recept egy 1475-ös (!) firenzei szakácskönyvből származik. Mellesleg a Borgiak nagy kedvencévé vált, beleértve a méregkeverő Lucreziát is. Dél-Európában – Spanyolországban is - amúgy vadulnak a népek a szelídgesztenyéért. Csak éppen a gesztenyés étkek más variánsai hódítanak, amelyekről meg mi tudunk vajmi keveset. Az a minimum, hogy az utcai árusok az édes krumplival egy társaságban sütik. Aztán rittyentenek belőle krémlevest, pudingot, körítik vadételekhez, főzik ragukba, sütnek kenyeret a lisztjéből és sorolhatnánk.
Kétségtelen, a gesztenye a déli fekvésű erdőket, a napsütötte helyeket kedveli. Így az angolok, az írek és az észak-európaiak hiába is áhítoznak a sült gesztenye ízére és illatára a kandallóik melege mellett, az csakis importból lehetséges. Az ottani termések satnyák s töppedtek, és – noha az erdők tele vannak gesztenyefákkal – bizony egy nap is elmehet arra, hogy egy kabátzsebnyi ehető termést összegyűjtsenek. Mi szerencsésebbek vagyunk, nagy lelőhelynek számít a Dunakanyar, a Zalai-dombság déli része, Sopron, Kőszeg környéke. Vigyázat, a szelídgesztenye nem tévesztendő össze a parkokban fellelhető vadgesztenyefa termésével, mert a hasonlóságuk ellenére még csak nem is egy családba tartoznak, és a vadgesztenye ráadásul mérgező is (kivéve, amikor gyógyszert csinálnak belőle). A különbség a termésen jól látható, a szelíd változat héja világoszöld (majd fakó barna) és a vadgesztenyénél sokkal több mókusriasztó tüskét meresztget. A belsejében pár darab barna termés kucorog, többnyire egymást szorongatva. Minél nagyobbak ezek, annál nemesebb a fajta. A jó minőségű gesztenyék nagyok, kerekdedek, vékony a belső héjuk és könnyen hámozhatóak.
A szelídgesztenye ma már inkább kulináris csemege, pedig régen a középkorban és a történelem ínséges időszakaiban fontos táplálékforrásnak számított. Mivel rendkívül jól tárolható – hideg helyen, a kiszáradástól védve hónapokig eláll – egy-egy család egész teleket vészelhetett át néhány fa termésével. A szelídgesztenye jól helyettesíti a krumplit, és talán még táplálóbb is, mert a szénhidrát és a keményítő tartalma mellett gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás is. Tartalmaz E- és B1-, B2-, B6- és C-vitamint, ásványi anyagokban is gazdag – káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz – a nyomelemek közül pedig a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb.
Tippek, fortélyok
Ha már bekerült a szelídgesztenye a konyhánkba, akkor legyünk tisztában vele, hogy nem adja könnyen magát. A pucolása igazi karakterformáló élmény, amelyhez szükségünk lesz egy jól hőszigetelő kesztyűre és egy nagyon éles bicskára. Ha a kezünket nem akarjuk amortizálni, kérjük meg az erősebbik nemet a munkára, kapcsoljuk be neki a foci közvetítést a rádióban, mert szüksége lesz némi ideglevezetésre, amíg hosszú perceket tölt a gőz fölött farigcsálva – cserébe lepjük meg őt később egy kis gesztenye likőrrel. A gesztenyéket két vagy három ütemben forraljuk vízben legalább 20 percig, hogy nehogy kihűljenek a pucolás alatt, mert csak a meleg gesztenyékről tudjuk könnyen lehúzni a héjat. Vegyük fel a kesztyűt, és egy fogókanállal-csípesszel szedegessük ki darabokat a forró vízből. A késsel a gesztenye lapos felének érdemes nekiesni, mert miután azt levágtuk, a lényeg könnyen kifejtődik a héj többi részéből, és ha a gesztenye friss s meleg a belső héj is könnyen leválik. Ezután már használhatóak a gesztenyéink az adott recept szerint.
Persze süthetjük is a gesztenyéket, de akkor sem ússzuk meg a forró pucolást. A sütés előtt a gesztenyéket be kell áztatni,a külső héjukat bevagdosni,és ha tepsiben sütjük, feltétlenül locsoljunk alájuk egy kis vizet. A legcélszerűbb,ha veszünk egy kifejezetten gesztenyesütésre kitalált serpenyőt, abban nehéz elrontani, egyébként könnyen kudarcot vallhatunk.
Azok, akik meg akarják kímélni magukat a fenti személyiség-építő élménytől, a szupermarketekben vákuumcsomagolásban vagy konzerv változatban is vehetnek konyhakész gesztenyét, valamint többféle masszát édesített vagy natúr változatban. Nem árt azért, ha megnézzük a csomagoláson, hogy valójában hány százalék gesztenyét is tartalmaz.
Receptek
Gesztenye humusz
1 ½ csésze gesztenye 1 ½ csésze paszternák vagy fehérrépa, meghámozva, felvágva 2 cm-es darabokra 1 gerezd fokhagyma ¼ csésze friss citromlé 4 evőkanál vaj ¼ csésze olívaolaj 2 teáskanál római kömény 2 evőkanál tahini (szezámmag paszta, lehet kapni a reform boltokban, delikateszekben, de helyettesíthető szezámmaggal is) só és bors ízlés szerint 2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
Tegyük a gesztenyét meg a paszternákot egy közepes serpenyőbe, öntsük fel egy kis vízzel és pároljuk addig, amíg megpuhul (körülbelül 20 perc). Szűrjük le, de a levet tartsuk vissza, később még felhasználhatjuk.
Pürésítsük paszta állagúra egy turmixgépben, és közben adjuk hozzá a fokhagymát, a citromlét, a vajat, az olívaolajt és a köményt. Turmixoljuk addig, amíg sima és krémes lesz (körülbelül 3 perc). Ha szükséges adjunk hozzá pár evőkanál főzőlevet is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hagyjuk kihűlni szoba-hőmérsékletűre. A tahinit (ez sima szezámmaggal is helyettesíthető) és az apróra vágott petrezselymet csak tálaláskor keverjük bele. A gesztenye humusz isteni pirítóson vagy friss kenyéren, és a legelhívatottabb reformmániások, vegák kedvence is lehet.
Baconbe csomagolt gesztenye
A mennyiség attól függ, hány személynek csináljuk: konyhakész gesztenye, bacon szeletek, vagy nagyon vékonyra vágott füstölt szalonna.
A gesztenyéket leszűrt zöldséglevesben (kivételesen egy leves kocka is megteszi) forraljuk körülbelül 5 percig, majd szűrjük le. Ha kihűltek, tekerjük őket egy-egy baconszeletbe, és tűzzük meg egy fogpiszkálóval. Helyezzük a roládokat egy sekély tepsibe és süssük forró sütőben addig, amíg a szalonna megpirul. Hagyjuk egy kicsit kihűlni a tálalás előtt. Forralt bort, teát kínáljunk hozzá.
Klasszikus Mont Blanc
parispatisseries.com
A gesztenyepürét a franciák klasszikusan egy a habcsókba halmozzák. A desszert onnan kapta a nevét, hogy a habcsókra tornyozott gesztenyepüré tetejére még tejszínhab is kerül, így az egész édes építmény kicsit a Mont Blanc hegységre emlékeztet.
A habcsókhoz 4 tojásfehérje (szoba-hőmérsékletű) 240 g kristálycukor A töltelékhez 1 csomag (kb. 20 dkg) édes gesztenyepüré ledarálva 250 ml tejszín vaníliás cukor a habhoz
Melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Verjük fel egy habverővel (vagy géppel) a tojásfehérjét. Keverés mellett adjuk hozzá fokozatosan a porcukrot is. A művelet addig tart,amíg fényes és kemény habot kapunk, vigyázzunk nehogy összetörjön. Fektessünk sütőpapírt egy tepsi aljára, formázzunk kanállal kis, körülbelül 5 cm átmérőjű sekély kosárkákat a habból, és süssük 100-120 fokra előmelegített sütőben, résnyire kinyitott ajtó mellett, hogy ne barnuljanak meg, körülbelül 2 órát.
Közben verjük fel a tejszínhabot egy kis vaníliás cukorral, amíg kemény lesz. Amikor a habcsókok megsültek, s már ki is hűltek, óvatosan töltsük meg őket a gesztenyepürével, végül kanalazzunk – vagy nyomjunk habzsákból – a tetejükre egy kis habot, és kész is a Mont Blanc. Esetleg megkoronázhatjuk egy-egy szem lecsorgatott rumos meggyel, pirított dióval vagy mandulával. A klasszikus Mont Blanc-nak számos változata született az idők során. Leegyszerűsítik például úgyis,hogy piskótaalapra tornyozzák a gesztenyepürét,vagy – ahogy a solymári Zazzie cukrászdában is kitalálták – macaronlapra helyezik. A tejszínhab szerepét is átveheti valami könnyű, világos,fűszeres krém.
Gesztenye likőr
30 db gesztenye kibontva, meghámozva (körülbelül fél kiló hámozott súly) 15 dkg cukor 500 ml konyak 200 ml víz
Tegyük a vízbe a gesztenyét és lassú tűzön főzzük kb. 10 percig kevergetés nélkül, nehogy összetörjenek. Ezután merjük ki a lábasból a gesztenyéket, de csak addig, amíg feloldjuk a vízben a cukrot, majd ebben főzzük még kb. 5 percet. Ágyazzuk meg a főtt gesztenyékkel egy széles szájú, méretes befőttes üveg alját, öntsük rá a cukros vizet, majd a konyakot. Fedjük le, tegyük a kamrába, és várjunk. Úgy két hétig. Ezután palackba szűrhetjük a likőrünket, amin kellemesen érződik majd a gesztenye íze. A likőr bezavarosodhat egy kicsit, de ez nem befolyásolja az ízét. A gesztenyéket meg ne a család aprajának kínáljuk majszolásra, mert elég ütősek lesznek. Kínálhatjuk valami „felnőtt” desszert, de akár hús mellé is.