Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e85d14f7-135c-4dc6-8936-efe50fccf34c","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"„Ha ez a névválasztás volt végül az a verzió, amit a tervezés során elfogadtak, akkor vajon mi lehetett a többi?! Harapós Nyuszik?” – írja az elemző.","shortLead":"„Ha ez a névválasztás volt végül az a verzió, amit a tervezés során elfogadtak, akkor vajon mi lehetett a többi...","id":"20250520_Racz-Andras-Harcosok-Klubja-logo-nyilaskeresztesek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e85d14f7-135c-4dc6-8936-efe50fccf34c.jpg","index":0,"item":"3312140b-eee7-4cfc-8925-47f8d79b0929","keywords":null,"link":"/itthon/20250520_Racz-Andras-Harcosok-Klubja-logo-nyilaskeresztesek","timestamp":"2025. május. 20. 11:07","title":"Rácz András szerint a Harcosok Klubjának logója kísértetiesen hasonlít a nyilaskeresztesek H betűjére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1899b290-3358-4a16-b220-0e50ab83cc4c","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Brit kutatók arra voltak kíváncsiak, miként élnek az online térben a fiatalok, és mennyire érzik károsnak a közösségi oldalakat. Az eredmény megdöbbentő, de nem meglepő.","shortLead":"Brit kutatók arra voltak kíváncsiak, miként élnek az online térben a fiatalok, és mennyire érzik károsnak a közösségi...","id":"20250520_kozossegi-oldal-internetezes-fiatalok-felmeres-facebook-instagram-tiktok-digitalis-kijarasi-tilalom","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1899b290-3358-4a16-b220-0e50ab83cc4c.jpg","index":0,"item":"a01047f9-83c0-4178-a7a2-cb48a1fa2586","keywords":null,"link":"/tudomany/20250520_kozossegi-oldal-internetezes-fiatalok-felmeres-facebook-instagram-tiktok-digitalis-kijarasi-tilalom","timestamp":"2025. május. 20. 19:03","title":"A fiatalok majdnem fele inkább egy internet nélküli világban élne","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3a5dda03-c4c3-42bf-a2d0-cc7518001650","c_author":"Lengyel Tibor","category":"itthon","description":"Nem volt meglepetés a titkos szavazás eredménye: kedden az Országgyűlés kormánypárti többsége két új alkotmánybírót választott. Polt Péter lemondott legfőbb ügyész és Hende Csaba volt honvédelmi miniszter került be a testületbe, ahonnan még így is hiányzik egy tag. A kitiltott Hadházy Ákos a ruhatárban szavazhatott, és meghekkelte a voksolást.","shortLead":"Nem volt meglepetés a titkos szavazás eredménye: kedden az Országgyűlés kormánypárti többsége két új alkotmánybírót...","id":"20250520_Papirforma-a-szavazason-alkotmanybiro-lett-a-felrenezo-exfougyesz-Polt-es-a-bukott-miniszter-Hende-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3a5dda03-c4c3-42bf-a2d0-cc7518001650.jpg","index":0,"item":"836a7c66-d512-49cd-b90b-1b6bb9c1f9da","keywords":null,"link":"/itthon/20250520_Papirforma-a-szavazason-alkotmanybiro-lett-a-felrenezo-exfougyesz-Polt-es-a-bukott-miniszter-Hende-ebx","timestamp":"2025. május. 20. 09:42","title":"Papírforma a szavazáson: alkotmánybíró lett a félrenéző exfőügyész Polt és a bukott miniszter Hende","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c4714664-d29a-42a9-84bd-6a61df7ebfb7","c_author":"Matalin Dóra","category":"360","description":"Mi szükség van még egy könyvre a holokausztról? – ezt kérdezték Magyarországon és az USA-ban is George Eisentől. Az Amerikában élő történész új munkája egyszerre személyes történet a családját ért tragédiáról és tudományos munka az 1941-es galíciai vérengzésekről.","shortLead":"Mi szükség van még egy könyvre a holokausztról? – ezt kérdezték Magyarországon és az USA-ban is George Eisentől...","id":"20250521_hvg-harom-kamenyec-podolszkij-oldokles-holokauszt-zarandokut-george-eisen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c4714664-d29a-42a9-84bd-6a61df7ebfb7.jpg","index":0,"item":"e2590bfe-8724-4461-81f1-15b18e9cde43","keywords":null,"link":"/360/20250521_hvg-harom-kamenyec-podolszkij-oldokles-holokauszt-zarandokut-george-eisen","timestamp":"2025. május. 21. 19:32","title":"„Palack, benne a tömeggyilkosságról szóló üzenettel” – a magyar történetírás hazugsága és az Eisen fivérek tragédiája","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d72ca92e-074d-4760-b346-73969176145b","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"De csak a tízezer lakosnál kisebb településeknek.","shortLead":"De csak a tízezer lakosnál kisebb településeknek.","id":"20250521_onkormanyzati-koztisztviselok-beremeles-kormanyhatarozat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d72ca92e-074d-4760-b346-73969176145b.jpg","index":0,"item":"a34b928f-5ce7-4c74-9696-3b41244f1e63","keywords":null,"link":"/itthon/20250521_onkormanyzati-koztisztviselok-beremeles-kormanyhatarozat","timestamp":"2025. május. 21. 21:12","title":"Pénzt ad a kormány az önkormányzati köztisztviselők béremelésére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"115a5f26-697b-4d41-b3f5-4f7d410d5c57","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Donald Trumpék szerint a Harvard Egyetem nem lépett fel kellően az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szemben.","shortLead":"Donald Trumpék szerint a Harvard Egyetem nem lépett fel kellően az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szemben.","id":"20250520_donald-trump-usa-harvard-antiszemitizmus","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/115a5f26-697b-4d41-b3f5-4f7d410d5c57.jpg","index":0,"item":"c4fad0af-4169-4ef3-99b3-fdb70fe81672","keywords":null,"link":"/vilag/20250520_donald-trump-usa-harvard-antiszemitizmus","timestamp":"2025. május. 20. 10:38","title":"Trump kormánya újabb 60 millió dollárt vont meg a Harvardtól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4afe802b-e2ce-4020-ba05-6801baac7576","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"Az ügy hátterében az áll, hogy a légitársaság pert vesztett egy spanyol szakszervezettel szemben, amelyik egy korábbi bérrendezési megállapodást támadott meg.","shortLead":"Az ügy hátterében az áll, hogy a légitársaság pert vesztett egy spanyol szakszervezettel szemben, amelyik egy korábbi...","id":"20250520_ryanair-beremeles-visszafizettetes-legiutas-kiserok-spanyolorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4afe802b-e2ce-4020-ba05-6801baac7576.jpg","index":0,"item":"35d91a7e-a905-4dc6-9a4a-97b1af5a2816","keywords":null,"link":"/kkv/20250520_ryanair-beremeles-visszafizettetes-legiutas-kiserok-spanyolorszag","timestamp":"2025. május. 20. 16:10","title":"A Ryanair visszafizetteti a légiutas-kísérők egy részével a fizetésemelésük összegét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2747567f-abc0-4bef-be8d-5617ff29ea2c","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Nemrég a spanyolok kaptak ízelítőt abból, hogy mit okoz, ha áram híján nem érhetők el az elektronikus fizetési rendszerek.","shortLead":"Nemrég a spanyolok kaptak ízelítőt abból, hogy mit okoz, ha áram híján nem érhetők el az elektronikus fizetési...","id":"20250521_holland-kozponti-bank-keszpenz-tartalek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2747567f-abc0-4bef-be8d-5617ff29ea2c.jpg","index":0,"item":"33f3d07e-b4e4-414c-8023-20b066b605b1","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250521_holland-kozponti-bank-keszpenz-tartalek","timestamp":"2025. május. 21. 14:15","title":"Három napra elég készpénz tartalékolását javasolja a holland központi bank","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nyugodtan valljuk be, gesztenyepüré mániásak vagyunk. Jó, jöhet még a gesztenyeszív meg a gesztenyegolyó. S olykor csupa nosztalgiából egy zacskó sült gesztenye, hogy az illata felidézzen valamely egykor volt téli szerelmet. Melyikünknek jut eszébe, hogy humuszt, pláne házi likőrt készítsünk a gesztenyéből, netán szalonnába csomagoljuk?
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gesztenyepüré már megint egy hungarikum. Kétségtelenül afféle téli nemzeti eledelnek számít, rajtunk kívül talán az osztrákok szeretik még ennyire, a horvátok sem tolják el maguk elöl, s mondják, a franciáknak is van valami hasonló. Ez a hasonló majdnem az eredeti. Mert már ők is koppintották. Az olaszoktól. A franciák Mont Blanc névre hallgató gesztenyepürés desszertjének lánykori neve ugyanis Monte Bianco, és a recept egy 1475-ös (!) firenzei szakácskönyvből származik. Mellesleg a Borgiak nagy kedvencévé vált, beleértve a méregkeverő Lucreziát is. Dél-Európában – Spanyolországban is - amúgy vadulnak a népek a szelídgesztenyéért. Csak éppen a gesztenyés étkek más variánsai hódítanak, amelyekről meg mi tudunk vajmi keveset. Az a minimum, hogy az utcai árusok az édes krumplival egy társaságban sütik. Aztán rittyentenek belőle krémlevest, pudingot, körítik vadételekhez, főzik ragukba, sütnek kenyeret a lisztjéből és sorolhatnánk.
Kétségtelen, a gesztenye a déli fekvésű erdőket, a napsütötte helyeket kedveli. Így az angolok, az írek és az észak-európaiak hiába is áhítoznak a sült gesztenye ízére és illatára a kandallóik melege mellett, az csakis importból lehetséges. Az ottani termések satnyák s töppedtek, és – noha az erdők tele vannak gesztenyefákkal – bizony egy nap is elmehet arra, hogy egy kabátzsebnyi ehető termést összegyűjtsenek. Mi szerencsésebbek vagyunk, nagy lelőhelynek számít a Dunakanyar, a Zalai-dombság déli része, Sopron, Kőszeg környéke. Vigyázat, a szelídgesztenye nem tévesztendő össze a parkokban fellelhető vadgesztenyefa termésével, mert a hasonlóságuk ellenére még csak nem is egy családba tartoznak, és a vadgesztenye ráadásul mérgező is (kivéve, amikor gyógyszert csinálnak belőle). A különbség a termésen jól látható, a szelíd változat héja világoszöld (majd fakó barna) és a vadgesztenyénél sokkal több mókusriasztó tüskét meresztget. A belsejében pár darab barna termés kucorog, többnyire egymást szorongatva. Minél nagyobbak ezek, annál nemesebb a fajta. A jó minőségű gesztenyék nagyok, kerekdedek, vékony a belső héjuk és könnyen hámozhatóak.
A szelídgesztenye ma már inkább kulináris csemege, pedig régen a középkorban és a történelem ínséges időszakaiban fontos táplálékforrásnak számított. Mivel rendkívül jól tárolható – hideg helyen, a kiszáradástól védve hónapokig eláll – egy-egy család egész teleket vészelhetett át néhány fa termésével. A szelídgesztenye jól helyettesíti a krumplit, és talán még táplálóbb is, mert a szénhidrát és a keményítő tartalma mellett gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás is. Tartalmaz E- és B1-, B2-, B6- és C-vitamint, ásványi anyagokban is gazdag – káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz – a nyomelemek közül pedig a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb.
Tippek, fortélyok
Ha már bekerült a szelídgesztenye a konyhánkba, akkor legyünk tisztában vele, hogy nem adja könnyen magát. A pucolása igazi karakterformáló élmény, amelyhez szükségünk lesz egy jól hőszigetelő kesztyűre és egy nagyon éles bicskára. Ha a kezünket nem akarjuk amortizálni, kérjük meg az erősebbik nemet a munkára, kapcsoljuk be neki a foci közvetítést a rádióban, mert szüksége lesz némi ideglevezetésre, amíg hosszú perceket tölt a gőz fölött farigcsálva – cserébe lepjük meg őt később egy kis gesztenye likőrrel. A gesztenyéket két vagy három ütemben forraljuk vízben legalább 20 percig, hogy nehogy kihűljenek a pucolás alatt, mert csak a meleg gesztenyékről tudjuk könnyen lehúzni a héjat. Vegyük fel a kesztyűt, és egy fogókanállal-csípesszel szedegessük ki darabokat a forró vízből. A késsel a gesztenye lapos felének érdemes nekiesni, mert miután azt levágtuk, a lényeg könnyen kifejtődik a héj többi részéből, és ha a gesztenye friss s meleg a belső héj is könnyen leválik. Ezután már használhatóak a gesztenyéink az adott recept szerint.
Persze süthetjük is a gesztenyéket, de akkor sem ússzuk meg a forró pucolást. A sütés előtt a gesztenyéket be kell áztatni,a külső héjukat bevagdosni,és ha tepsiben sütjük, feltétlenül locsoljunk alájuk egy kis vizet. A legcélszerűbb,ha veszünk egy kifejezetten gesztenyesütésre kitalált serpenyőt, abban nehéz elrontani, egyébként könnyen kudarcot vallhatunk.
Azok, akik meg akarják kímélni magukat a fenti személyiség-építő élménytől, a szupermarketekben vákuumcsomagolásban vagy konzerv változatban is vehetnek konyhakész gesztenyét, valamint többféle masszát édesített vagy natúr változatban. Nem árt azért, ha megnézzük a csomagoláson, hogy valójában hány százalék gesztenyét is tartalmaz.
Receptek
Gesztenye humusz
1 ½ csésze gesztenye 1 ½ csésze paszternák vagy fehérrépa, meghámozva, felvágva 2 cm-es darabokra 1 gerezd fokhagyma ¼ csésze friss citromlé 4 evőkanál vaj ¼ csésze olívaolaj 2 teáskanál római kömény 2 evőkanál tahini (szezámmag paszta, lehet kapni a reform boltokban, delikateszekben, de helyettesíthető szezámmaggal is) só és bors ízlés szerint 2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
Tegyük a gesztenyét meg a paszternákot egy közepes serpenyőbe, öntsük fel egy kis vízzel és pároljuk addig, amíg megpuhul (körülbelül 20 perc). Szűrjük le, de a levet tartsuk vissza, később még felhasználhatjuk.
Pürésítsük paszta állagúra egy turmixgépben, és közben adjuk hozzá a fokhagymát, a citromlét, a vajat, az olívaolajt és a köményt. Turmixoljuk addig, amíg sima és krémes lesz (körülbelül 3 perc). Ha szükséges adjunk hozzá pár evőkanál főzőlevet is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hagyjuk kihűlni szoba-hőmérsékletűre. A tahinit (ez sima szezámmaggal is helyettesíthető) és az apróra vágott petrezselymet csak tálaláskor keverjük bele. A gesztenye humusz isteni pirítóson vagy friss kenyéren, és a legelhívatottabb reformmániások, vegák kedvence is lehet.
Baconbe csomagolt gesztenye
A mennyiség attól függ, hány személynek csináljuk: konyhakész gesztenye, bacon szeletek, vagy nagyon vékonyra vágott füstölt szalonna.
A gesztenyéket leszűrt zöldséglevesben (kivételesen egy leves kocka is megteszi) forraljuk körülbelül 5 percig, majd szűrjük le. Ha kihűltek, tekerjük őket egy-egy baconszeletbe, és tűzzük meg egy fogpiszkálóval. Helyezzük a roládokat egy sekély tepsibe és süssük forró sütőben addig, amíg a szalonna megpirul. Hagyjuk egy kicsit kihűlni a tálalás előtt. Forralt bort, teát kínáljunk hozzá.
Klasszikus Mont Blanc
parispatisseries.com
A gesztenyepürét a franciák klasszikusan egy a habcsókba halmozzák. A desszert onnan kapta a nevét, hogy a habcsókra tornyozott gesztenyepüré tetejére még tejszínhab is kerül, így az egész édes építmény kicsit a Mont Blanc hegységre emlékeztet.
A habcsókhoz 4 tojásfehérje (szoba-hőmérsékletű) 240 g kristálycukor A töltelékhez 1 csomag (kb. 20 dkg) édes gesztenyepüré ledarálva 250 ml tejszín vaníliás cukor a habhoz
Melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Verjük fel egy habverővel (vagy géppel) a tojásfehérjét. Keverés mellett adjuk hozzá fokozatosan a porcukrot is. A művelet addig tart,amíg fényes és kemény habot kapunk, vigyázzunk nehogy összetörjön. Fektessünk sütőpapírt egy tepsi aljára, formázzunk kanállal kis, körülbelül 5 cm átmérőjű sekély kosárkákat a habból, és süssük 100-120 fokra előmelegített sütőben, résnyire kinyitott ajtó mellett, hogy ne barnuljanak meg, körülbelül 2 órát.
Közben verjük fel a tejszínhabot egy kis vaníliás cukorral, amíg kemény lesz. Amikor a habcsókok megsültek, s már ki is hűltek, óvatosan töltsük meg őket a gesztenyepürével, végül kanalazzunk – vagy nyomjunk habzsákból – a tetejükre egy kis habot, és kész is a Mont Blanc. Esetleg megkoronázhatjuk egy-egy szem lecsorgatott rumos meggyel, pirított dióval vagy mandulával. A klasszikus Mont Blanc-nak számos változata született az idők során. Leegyszerűsítik például úgyis,hogy piskótaalapra tornyozzák a gesztenyepürét,vagy – ahogy a solymári Zazzie cukrászdában is kitalálták – macaronlapra helyezik. A tejszínhab szerepét is átveheti valami könnyű, világos,fűszeres krém.
Gesztenye likőr
30 db gesztenye kibontva, meghámozva (körülbelül fél kiló hámozott súly) 15 dkg cukor 500 ml konyak 200 ml víz
Tegyük a vízbe a gesztenyét és lassú tűzön főzzük kb. 10 percig kevergetés nélkül, nehogy összetörjenek. Ezután merjük ki a lábasból a gesztenyéket, de csak addig, amíg feloldjuk a vízben a cukrot, majd ebben főzzük még kb. 5 percet. Ágyazzuk meg a főtt gesztenyékkel egy széles szájú, méretes befőttes üveg alját, öntsük rá a cukros vizet, majd a konyakot. Fedjük le, tegyük a kamrába, és várjunk. Úgy két hétig. Ezután palackba szűrhetjük a likőrünket, amin kellemesen érződik majd a gesztenye íze. A likőr bezavarosodhat egy kicsit, de ez nem befolyásolja az ízét. A gesztenyéket meg ne a család aprajának kínáljuk majszolásra, mert elég ütősek lesznek. Kínálhatjuk valami „felnőtt” desszert, de akár hús mellé is.