Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A soros elnökséget Magyarországtól átvevő Lengyelország előtt álló kihívások, Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos mesterstratégiája, Ukrajna jövője Trump hivatalba lépése után, Ursula von der Leyen bizottsági elnök és az olasz posztfasiszta Giorgia Meloni mint „Európa-csapat”, az osztrák kormányválság kilátásai – egyebek közt ezekkel a témákkal foglalkoznak a világlapok. Nemzetközi lapszemle.","shortLead":"A soros elnökséget Magyarországtól átvevő Lengyelország előtt álló kihívások, Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos...","id":"20250105_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"b02eb772-a9c5-4140-b681-8deea382b368","keywords":null,"link":"/360/20250105_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. január. 05. 10:00","title":"Frankfurter Allgemeine-vélemény: Németország most igazán fontos, amikor Trump és Musk a nyugati demokráciák aláaknázására készül","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0a3769b8-860e-46c8-93c0-8206fc0b5272","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Hatékonyabb energiafelhasználást, az élelmiszerek hosszabb frissen tartását és nagyobb belső teret kínálnak a Samsung új hűtőszekrényei. A CES 2025 technológiai kiállításon bemutatkozó újdonságokban mindezekért természetesen a mesterséges intelligencia felel.","shortLead":"Hatékonyabb energiafelhasználást, az élelmiszerek hosszabb frissen tartását és nagyobb belső teret kínálnak a Samsung...","id":"20250104_ces-2025-samsung-hutoszekreny-ai-hybrid-cooling-technologia-mire-jo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0a3769b8-860e-46c8-93c0-8206fc0b5272.jpg","index":0,"item":"e9cfd43c-539d-4f75-bfd7-04c7c1e7e1e0","keywords":null,"link":"/tudomany/20250104_ces-2025-samsung-hutoszekreny-ai-hybrid-cooling-technologia-mire-jo","timestamp":"2025. január. 04. 18:03","title":"Ezekben a hűtőkben hosszabban maradnak frissek az ételek, egy egész érdekes megoldással állt elő a Samsung","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9163546b-f1f1-44e8-ac67-1902f052ee56","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Francia Polinézia Kamaka nevű szigetén az összes patkányt ki kellett irtani, miután az emberek által odahurcolt állat igencsak elszaporodott. A következmény: újra megjelent a területen egy madárfaj, amit egy évszázada nem láttak arrafelé.","shortLead":"Francia Polinézia Kamaka nevű szigetén az összes patkányt ki kellett irtani, miután az emberek által odahurcolt állat...","id":"20250105_termeszetvedelem-kamaka-polineziai-viharfecske-madar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9163546b-f1f1-44e8-ac67-1902f052ee56.jpg","index":0,"item":"95d36b67-3694-4387-8393-177650b7b355","keywords":null,"link":"/tudomany/20250105_termeszetvedelem-kamaka-polineziai-viharfecske-madar","timestamp":"2025. január. 05. 14:03","title":"Óriási természetvédelmi siker: 100 év után visszatértek a kihalás szélén álló viharfecskék","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"159cf9a2-7ba8-4f6a-87b7-8a7a519f0ab1","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Ma a fiatalabb generációk tagjai messze nem olvasnak annyit, mint a nagyszüleik, persze ennek technológiai okai is vannak. Azonban e megváltozott információbefogadás az agyra is hatással lehet.","shortLead":"Ma a fiatalabb generációk tagjai messze nem olvasnak annyit, mint a nagyszüleik, persze ennek technológiai okai is...","id":"20240105_olvasas-hatasa-az-agyra-sved-kutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/159cf9a2-7ba8-4f6a-87b7-8a7a519f0ab1.jpg","index":0,"item":"170b4558-f990-427b-908a-9df03efadb73","keywords":null,"link":"/tudomany/20240105_olvasas-hatasa-az-agyra-sved-kutatas","timestamp":"2025. január. 05. 10:03","title":"Alaposan megváltozik annak az agya, aki sokat (vagy keveset) olvas","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"773edea8-0ac9-4339-87ff-ce428900a9d7","c_author":"Pavló Péter","category":"360","description":"1859-ben olyan erős napkitörés történt, hogy a Napból kiáramló részecskék miatt kigyulladtak az akkor elterjedőben lévő távíróberendezések. Emiatt sokan úgy vélik, egy hasonló esemény ma, amikor a technológia jóval nagyobb mértékben átszőtte a mindennapokat, valóságos összeomlást váltana ki a társadalom mindennapi működésében. A kockázat nem nulla, de azért van mivel hűteni a kedélyeket.","shortLead":"1859-ben olyan erős napkitörés történt, hogy a Napból kiáramló részecskék miatt kigyulladtak az akkor elterjedőben lévő...","id":"20250104_napkitores-napciklus-nap-fold-koronakidobodas-technologiai-osszeomlas-carrington-esemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/773edea8-0ac9-4339-87ff-ce428900a9d7.jpg","index":0,"item":"13be9c8e-67c4-4416-9b64-d8d5759d6c07","keywords":null,"link":"/360/20250104_napkitores-napciklus-nap-fold-koronakidobodas-technologiai-osszeomlas-carrington-esemeny","timestamp":"2025. január. 04. 15:30","title":"Tényleg apokalipszist okozhat egy erős napkitörés? Valójában mekkora veszélyben van a Föld?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e5e1711f-54d2-4d48-836f-aae8a638a80d","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A helyszínre mentőt is riasztottak.","shortLead":"A helyszínre mentőt is riasztottak.","id":"20250104_Villamosbaleset-tortent-a-XVIII-keruletben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e5e1711f-54d2-4d48-836f-aae8a638a80d.jpg","index":0,"item":"e431487c-ad3e-457a-a48b-7dea51de4578","keywords":null,"link":"/cegauto/20250104_Villamosbaleset-tortent-a-XVIII-keruletben","timestamp":"2025. január. 04. 14:08","title":"Villamosbaleset történt a XVIII. kerületben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f21c7b6b-30f2-47c6-9768-cd0cf9fdf0f0","c_author":"Keresztes Imre","category":"360","description":"Vajon melyik identitása az őszintébb az Aszad-rezsim ellen lázadók vezérének, Ahmed al-Saraanak, az egykori dzsihádista hite vagy országmentő elszántsága?","shortLead":"Vajon melyik identitása az őszintébb az Aszad-rezsim ellen lázadók vezérének, Ahmed al-Saraanak, az egykori dzsihádista...","id":"20250105_hvg-ahmed-alsaraa-sziria-hts-kontur","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f21c7b6b-30f2-47c6-9768-cd0cf9fdf0f0.jpg","index":0,"item":"57b48ec9-8270-4bad-b80b-cd236dc3e557","keywords":null,"link":"/360/20250105_hvg-ahmed-alsaraa-sziria-hts-kontur","timestamp":"2025. január. 05. 13:30","title":"A dzsihádból jön, de még nem tudni, hova tart Szíria új vezetője","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2e917873-75df-4a0e-a651-f24e23f54edb","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Az épülethez 2,5 hektáros telek tartozik, az ára sok milliárd forint lehet.","shortLead":"Az épülethez 2,5 hektáros telek tartozik, az ára sok milliárd forint lehet.","id":"20250104_hvg-Gschwindt-Tory-villa-gyermekvedelmi-hivatal-irodahaz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2e917873-75df-4a0e-a651-f24e23f54edb.jpg","index":0,"item":"bfebebed-c464-4267-8ebd-51f4c7585c27","keywords":null,"link":"/360/20250104_hvg-Gschwindt-Tory-villa-gyermekvedelmi-hivatal-irodahaz","timestamp":"2025. január. 04. 08:30","title":"Gyermekvédelmi hivatal után irodaház lesz a magyar pezsgőgyáros budai szecessziós villája","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nyugodtan valljuk be, gesztenyepüré mániásak vagyunk. Jó, jöhet még a gesztenyeszív meg a gesztenyegolyó. S olykor csupa nosztalgiából egy zacskó sült gesztenye, hogy az illata felidézzen valamely egykor volt téli szerelmet. Melyikünknek jut eszébe, hogy humuszt, pláne házi likőrt készítsünk a gesztenyéből, netán szalonnába csomagoljuk?
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gesztenyepüré már megint egy hungarikum. Kétségtelenül afféle téli nemzeti eledelnek számít, rajtunk kívül talán az osztrákok szeretik még ennyire, a horvátok sem tolják el maguk elöl, s mondják, a franciáknak is van valami hasonló. Ez a hasonló majdnem az eredeti. Mert már ők is koppintották. Az olaszoktól. A franciák Mont Blanc névre hallgató gesztenyepürés desszertjének lánykori neve ugyanis Monte Bianco, és a recept egy 1475-ös (!) firenzei szakácskönyvből származik. Mellesleg a Borgiak nagy kedvencévé vált, beleértve a méregkeverő Lucreziát is. Dél-Európában – Spanyolországban is - amúgy vadulnak a népek a szelídgesztenyéért. Csak éppen a gesztenyés étkek más variánsai hódítanak, amelyekről meg mi tudunk vajmi keveset. Az a minimum, hogy az utcai árusok az édes krumplival egy társaságban sütik. Aztán rittyentenek belőle krémlevest, pudingot, körítik vadételekhez, főzik ragukba, sütnek kenyeret a lisztjéből és sorolhatnánk.
Kétségtelen, a gesztenye a déli fekvésű erdőket, a napsütötte helyeket kedveli. Így az angolok, az írek és az észak-európaiak hiába is áhítoznak a sült gesztenye ízére és illatára a kandallóik melege mellett, az csakis importból lehetséges. Az ottani termések satnyák s töppedtek, és – noha az erdők tele vannak gesztenyefákkal – bizony egy nap is elmehet arra, hogy egy kabátzsebnyi ehető termést összegyűjtsenek. Mi szerencsésebbek vagyunk, nagy lelőhelynek számít a Dunakanyar, a Zalai-dombság déli része, Sopron, Kőszeg környéke. Vigyázat, a szelídgesztenye nem tévesztendő össze a parkokban fellelhető vadgesztenyefa termésével, mert a hasonlóságuk ellenére még csak nem is egy családba tartoznak, és a vadgesztenye ráadásul mérgező is (kivéve, amikor gyógyszert csinálnak belőle). A különbség a termésen jól látható, a szelíd változat héja világoszöld (majd fakó barna) és a vadgesztenyénél sokkal több mókusriasztó tüskét meresztget. A belsejében pár darab barna termés kucorog, többnyire egymást szorongatva. Minél nagyobbak ezek, annál nemesebb a fajta. A jó minőségű gesztenyék nagyok, kerekdedek, vékony a belső héjuk és könnyen hámozhatóak.
A szelídgesztenye ma már inkább kulináris csemege, pedig régen a középkorban és a történelem ínséges időszakaiban fontos táplálékforrásnak számított. Mivel rendkívül jól tárolható – hideg helyen, a kiszáradástól védve hónapokig eláll – egy-egy család egész teleket vészelhetett át néhány fa termésével. A szelídgesztenye jól helyettesíti a krumplit, és talán még táplálóbb is, mert a szénhidrát és a keményítő tartalma mellett gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás is. Tartalmaz E- és B1-, B2-, B6- és C-vitamint, ásványi anyagokban is gazdag – káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz – a nyomelemek közül pedig a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb.
Tippek, fortélyok
Ha már bekerült a szelídgesztenye a konyhánkba, akkor legyünk tisztában vele, hogy nem adja könnyen magát. A pucolása igazi karakterformáló élmény, amelyhez szükségünk lesz egy jól hőszigetelő kesztyűre és egy nagyon éles bicskára. Ha a kezünket nem akarjuk amortizálni, kérjük meg az erősebbik nemet a munkára, kapcsoljuk be neki a foci közvetítést a rádióban, mert szüksége lesz némi ideglevezetésre, amíg hosszú perceket tölt a gőz fölött farigcsálva – cserébe lepjük meg őt később egy kis gesztenye likőrrel. A gesztenyéket két vagy három ütemben forraljuk vízben legalább 20 percig, hogy nehogy kihűljenek a pucolás alatt, mert csak a meleg gesztenyékről tudjuk könnyen lehúzni a héjat. Vegyük fel a kesztyűt, és egy fogókanállal-csípesszel szedegessük ki darabokat a forró vízből. A késsel a gesztenye lapos felének érdemes nekiesni, mert miután azt levágtuk, a lényeg könnyen kifejtődik a héj többi részéből, és ha a gesztenye friss s meleg a belső héj is könnyen leválik. Ezután már használhatóak a gesztenyéink az adott recept szerint.
Persze süthetjük is a gesztenyéket, de akkor sem ússzuk meg a forró pucolást. A sütés előtt a gesztenyéket be kell áztatni,a külső héjukat bevagdosni,és ha tepsiben sütjük, feltétlenül locsoljunk alájuk egy kis vizet. A legcélszerűbb,ha veszünk egy kifejezetten gesztenyesütésre kitalált serpenyőt, abban nehéz elrontani, egyébként könnyen kudarcot vallhatunk.
Azok, akik meg akarják kímélni magukat a fenti személyiség-építő élménytől, a szupermarketekben vákuumcsomagolásban vagy konzerv változatban is vehetnek konyhakész gesztenyét, valamint többféle masszát édesített vagy natúr változatban. Nem árt azért, ha megnézzük a csomagoláson, hogy valójában hány százalék gesztenyét is tartalmaz.
Receptek
Gesztenye humusz
1 ½ csésze gesztenye 1 ½ csésze paszternák vagy fehérrépa, meghámozva, felvágva 2 cm-es darabokra 1 gerezd fokhagyma ¼ csésze friss citromlé 4 evőkanál vaj ¼ csésze olívaolaj 2 teáskanál római kömény 2 evőkanál tahini (szezámmag paszta, lehet kapni a reform boltokban, delikateszekben, de helyettesíthető szezámmaggal is) só és bors ízlés szerint 2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
Tegyük a gesztenyét meg a paszternákot egy közepes serpenyőbe, öntsük fel egy kis vízzel és pároljuk addig, amíg megpuhul (körülbelül 20 perc). Szűrjük le, de a levet tartsuk vissza, később még felhasználhatjuk.
Pürésítsük paszta állagúra egy turmixgépben, és közben adjuk hozzá a fokhagymát, a citromlét, a vajat, az olívaolajt és a köményt. Turmixoljuk addig, amíg sima és krémes lesz (körülbelül 3 perc). Ha szükséges adjunk hozzá pár evőkanál főzőlevet is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hagyjuk kihűlni szoba-hőmérsékletűre. A tahinit (ez sima szezámmaggal is helyettesíthető) és az apróra vágott petrezselymet csak tálaláskor keverjük bele. A gesztenye humusz isteni pirítóson vagy friss kenyéren, és a legelhívatottabb reformmániások, vegák kedvence is lehet.
Baconbe csomagolt gesztenye
A mennyiség attól függ, hány személynek csináljuk: konyhakész gesztenye, bacon szeletek, vagy nagyon vékonyra vágott füstölt szalonna.
A gesztenyéket leszűrt zöldséglevesben (kivételesen egy leves kocka is megteszi) forraljuk körülbelül 5 percig, majd szűrjük le. Ha kihűltek, tekerjük őket egy-egy baconszeletbe, és tűzzük meg egy fogpiszkálóval. Helyezzük a roládokat egy sekély tepsibe és süssük forró sütőben addig, amíg a szalonna megpirul. Hagyjuk egy kicsit kihűlni a tálalás előtt. Forralt bort, teát kínáljunk hozzá.
Klasszikus Mont Blanc
parispatisseries.com
A gesztenyepürét a franciák klasszikusan egy a habcsókba halmozzák. A desszert onnan kapta a nevét, hogy a habcsókra tornyozott gesztenyepüré tetejére még tejszínhab is kerül, így az egész édes építmény kicsit a Mont Blanc hegységre emlékeztet.
A habcsókhoz 4 tojásfehérje (szoba-hőmérsékletű) 240 g kristálycukor A töltelékhez 1 csomag (kb. 20 dkg) édes gesztenyepüré ledarálva 250 ml tejszín vaníliás cukor a habhoz
Melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Verjük fel egy habverővel (vagy géppel) a tojásfehérjét. Keverés mellett adjuk hozzá fokozatosan a porcukrot is. A művelet addig tart,amíg fényes és kemény habot kapunk, vigyázzunk nehogy összetörjön. Fektessünk sütőpapírt egy tepsi aljára, formázzunk kanállal kis, körülbelül 5 cm átmérőjű sekély kosárkákat a habból, és süssük 100-120 fokra előmelegített sütőben, résnyire kinyitott ajtó mellett, hogy ne barnuljanak meg, körülbelül 2 órát.
Közben verjük fel a tejszínhabot egy kis vaníliás cukorral, amíg kemény lesz. Amikor a habcsókok megsültek, s már ki is hűltek, óvatosan töltsük meg őket a gesztenyepürével, végül kanalazzunk – vagy nyomjunk habzsákból – a tetejükre egy kis habot, és kész is a Mont Blanc. Esetleg megkoronázhatjuk egy-egy szem lecsorgatott rumos meggyel, pirított dióval vagy mandulával. A klasszikus Mont Blanc-nak számos változata született az idők során. Leegyszerűsítik például úgyis,hogy piskótaalapra tornyozzák a gesztenyepürét,vagy – ahogy a solymári Zazzie cukrászdában is kitalálták – macaronlapra helyezik. A tejszínhab szerepét is átveheti valami könnyű, világos,fűszeres krém.
Gesztenye likőr
30 db gesztenye kibontva, meghámozva (körülbelül fél kiló hámozott súly) 15 dkg cukor 500 ml konyak 200 ml víz
Tegyük a vízbe a gesztenyét és lassú tűzön főzzük kb. 10 percig kevergetés nélkül, nehogy összetörjenek. Ezután merjük ki a lábasból a gesztenyéket, de csak addig, amíg feloldjuk a vízben a cukrot, majd ebben főzzük még kb. 5 percet. Ágyazzuk meg a főtt gesztenyékkel egy széles szájú, méretes befőttes üveg alját, öntsük rá a cukros vizet, majd a konyakot. Fedjük le, tegyük a kamrába, és várjunk. Úgy két hétig. Ezután palackba szűrhetjük a likőrünket, amin kellemesen érződik majd a gesztenye íze. A likőr bezavarosodhat egy kicsit, de ez nem befolyásolja az ízét. A gesztenyéket meg ne a család aprajának kínáljuk majszolásra, mert elég ütősek lesznek. Kínálhatjuk valami „felnőtt” desszert, de akár hús mellé is.