Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"a62f2fc5-014d-45e1-8d08-6914c5911c9d","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A férfi 2001 óta nem is vezethetne, de ez nem tarotta vissza. ","shortLead":"A férfi 2001 óta nem is vezethetne, de ez nem tarotta vissza. ","id":"20250523_24-eve-nem-ivezethetne-ittas-baleset-gyori-autos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a62f2fc5-014d-45e1-8d08-6914c5911c9d.jpg","index":0,"item":"6d1df109-568c-4527-8df2-76e012f2da3c","keywords":null,"link":"/cegauto/20250523_24-eve-nem-ivezethetne-ittas-baleset-gyori-autos","timestamp":"2025. május. 23. 10:34","title":"24 éve végleg eltiltották a vezetéstől, ittasan mégis több balesetet is okozott egy győri autós","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"45300ebe-9974-47e2-a7e7-c89c82a31289","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Nagytakarítás a Mozillánál: a Pocket mellett a Fakespot nevű bővítményt is bezárja a Firefox böngésző fejlesztője, előbbi esetében két fontos határidőt is érdemes megjegyezni.","shortLead":"Nagytakarítás a Mozillánál: a Pocket mellett a Fakespot nevű bővítményt is bezárja a Firefox böngésző fejlesztője...","id":"20250523_mozilla-pocket-fakespot-bezaras-megszunes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/45300ebe-9974-47e2-a7e7-c89c82a31289.jpg","index":0,"item":"9c826e6f-00c9-4886-9c4c-167073c00711","keywords":null,"link":"/tudomany/20250523_mozilla-pocket-fakespot-bezaras-megszunes","timestamp":"2025. május. 23. 13:03","title":"Mentse le az adatait, amíg nem késő – két népszerű szolgáltatás is megszűnik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"89419278-5fc8-4c29-a381-dc55c380be46","c_author":"SSI Schäfer","category":"brandchannel","description":"A technológiai fejlődésnek köszönhetően a robotok ma már az élet egyre több területén ott vannak, azonban akad néhány olyan feladat, amelyre eddig hiába kerestük a megoldást. Sok ilyen fejlesztés azonban már létező valóság, igaz, egyelőre nem a nappalinkban. ","shortLead":"A technológiai fejlődésnek köszönhetően a robotok ma már az élet egyre több területén ott vannak, azonban akad néhány...","id":"20250425_ssi_robot_raktar_automatizalas_logisztika_Rackbot","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/89419278-5fc8-4c29-a381-dc55c380be46.jpg","index":0,"item":"941b5e21-3839-4447-94d2-a93cadeaee1e","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250425_ssi_robot_raktar_automatizalas_logisztika_Rackbot","timestamp":"2025. május. 23. 11:30","title":"Álmaink robotjai már léteznek, csak nem ott vannak, ahol keressük őket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"SSI Schäfer Systems International Kft.","c_partnerlogo":"587ab37a-5d07-4b1b-898a-62d35ece6a1d","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"e18436f0-fd61-4b6b-8330-aef474efb561","c_author":"Szentirmai Áron","category":"elet","description":"Még azok sem emlékeznek rá, hogy mióta van kertje a háznak, akik az építése óta ott laknak, de az biztos, hogy a Thurzó utca 5/c-d ház előtt egy igazi kis park van, a lakók nagy örömére. A Budapest100 elkezdte közösséggé kovácsolni a lakókat, akik idén magaságyást is telepítettek, így már kertészkedésre is lehetőségük nyílik, reményeik szerint pedig a jövőben padok telepítésével is kihasználtabbá válhat a házhoz tartozó zöldfelület.","shortLead":"Még azok sem emlékeznek rá, hogy mióta van kertje a háznak, akik az építése óta ott laknak, de az biztos, hogy a Thurzó...","id":"20250522_varosi-zoldfelulet-ujlipotvaros-thurzo-utca-fa-kert-park-budapest-100","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e18436f0-fd61-4b6b-8330-aef474efb561.jpg","index":0,"item":"77de8bd5-fd70-4ff1-ba14-e5fb3445fde6","keywords":null,"link":"/elet/20250522_varosi-zoldfelulet-ujlipotvaros-thurzo-utca-fa-kert-park-budapest-100","timestamp":"2025. május. 22. 17:32","title":"Rózsalugas és 63 éves fa Újlipótváros varázslatos kertjében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"357edc1b-9ca6-4593-b2b0-a115e136ba73","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A szervezet az „átláthatósági” törvény tervezetére reagált.","shortLead":"A szervezet az „átláthatósági” törvény tervezetére reagált.","id":"20250522_szabad-europa-radio-washingtoni-kozpont-atlathatosagi-torveny-reakcio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/357edc1b-9ca6-4593-b2b0-a115e136ba73.jpg","index":0,"item":"3e497e32-412c-452b-99be-e44172efe742","keywords":null,"link":"/itthon/20250522_szabad-europa-radio-washingtoni-kozpont-atlathatosagi-torveny-reakcio","timestamp":"2025. május. 22. 14:38","title":"„A független újságírás bármilyen korlátozása aggasztó” – üzente a Szabad Európa Rádió washingtoni központja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2d5b2393-12d0-4b90-8b60-54883c58cf2c","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Rendkívül rejtélyes az OpenAI készülő nagy dobása, amiből rekord idő alatt szeretnének eladni 100 millió darabot. De mit lehet tudni róla, és mikor érkezhet? Néhány részlet már kiszivárgott.","shortLead":"Rendkívül rejtélyes az OpenAI készülő nagy dobása, amiből rekord idő alatt szeretnének eladni 100 millió darabot. De...","id":"20250523_openai-io-sam-altman-jony-ive-mesterseges-intelligencia-eszkoz-fejlesztes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2d5b2393-12d0-4b90-8b60-54883c58cf2c.jpg","index":0,"item":"f8977e12-2695-45ae-bf46-106c71555427","keywords":null,"link":"/tudomany/20250523_openai-io-sam-altman-jony-ive-mesterseges-intelligencia-eszkoz-fejlesztes","timestamp":"2025. május. 23. 11:03","title":"Leszoktatni az embereket a képernyőkről – ezt lehet tudni az OpenAI készülő eszközéről, amin az Apple volt sztártervezője is dolgozik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"304f05b3-9b3a-4a97-bf0a-5e6bd4965a42","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A korhatár-besorolás nem engedte volna meg, de a Balázsék című műsorban kora reggel arról beszélgettek, hogyan rángatta ki egy anyuka a fiát ezer, szexuális aktusért sorban álló férfi közül.","shortLead":"A korhatár-besorolás nem engedte volna meg, de a Balázsék című műsorban kora reggel arról beszélgettek, hogyan rángatta...","id":"20250522_Balazsek-egy-egy-nap-alatt-ezer-ferfival-szexelo-norol-beszelgettek-9-millios-birsag-a-Radio-1-nek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/304f05b3-9b3a-4a97-bf0a-5e6bd4965a42.jpg","index":0,"item":"c0842cf3-ae06-4985-84e4-02b8df7d8f80","keywords":null,"link":"/elet/20250522_Balazsek-egy-egy-nap-alatt-ezer-ferfival-szexelo-norol-beszelgettek-9-millios-birsag-a-Radio-1-nek","timestamp":"2025. május. 22. 13:56","title":"Balázsék az egy nap alatt ezer férfival szexelő nőről beszélgettek: 9 milliós bírság a Rádió 1-nek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"031d5d4e-4ea7-4314-ab92-5c98825d0e49","c_author":"Balogh Csaba ","category":"tudomany","description":"Apró elektromos impulzusokkal stimulálják a lábat a Dubajban fejlesztett új magassarkú cipők, melyek rengeteg nő mindennapos problémájára kínálhatnak gyógyírt. Csak tudják megfizetni.","shortLead":"Apró elektromos impulzusokkal stimulálják a lábat a Dubajban fejlesztett új magassarkú cipők, melyek rengeteg nő...","id":"20250523_yush-cipo-nehezlaberzet-visszer-ellen-neuromuszkularis-stimulacio-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/031d5d4e-4ea7-4314-ab92-5c98825d0e49.jpg","index":0,"item":"0da6aa4b-84b5-45a9-a920-1a5b17789b9b","keywords":null,"link":"/tudomany/20250523_yush-cipo-nehezlaberzet-visszer-ellen-neuromuszkularis-stimulacio-ebx","timestamp":"2025. május. 23. 06:03","title":"100-ból 85 nőt visznek fájdalomba a magassarkú cipők – Berlinben járva találtunk erre egy új megoldást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Most aztán senki nem állíthatja, hogy a konyha nem lehet maga a Paradicsom. Igazi zamata a nyári, szabadföldön termett paradicsomnak van, benne van a nyár minden íze, frissessége. Bombasztikus a tányéron, de pohárban is, akár egy kis vodkával a ,,vámpírok italaként”.
A paradicsom eredete, mint minden jónak az eredete vita tárgyát képezi. A legtöbbször Kolumbusz nevéhez kötik európai megismertetését. De ez csak annyiban igaz, hogy Amerika felfedezését követően, egy spanyol hódító Montezuma birodalmából hozta el a 16. század elején a kontinensre.
Az első Európába érkező paradicsomok minden bizonnyal kisebb méretűek voltak, az olasz pomo d’oro név – ami aranyalmát jelent – arra is enged következtetni, hogy először nem a piros, hanem a sárga fajtáját ízlelhették meg. Magyar elnevezése pedig egyenesen az édenre utal.
Több hiedelem is fűződött hozzá: egyes helyeken afrodiziákumként tartották számon, máshol – tévesen – mérgezőnek vélték. Idővel persze rehabilitálták, és kiderült róla, hogy kifejezetten egészséges. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, de megtalálható benne az E-, és a B-vitamin is, valamint több ásványai anyag: kálium, kalcium, magnézium, foszfor és vas is.
Gy.Zs.
A likopin nevű antioxidáns bizonyítottan jó hatással van a rákos betegségek megelőzésére. A likopin oldódáshoz zsíros közeg szükséges, így a reggeli vajas vagy sajtos kenyér mellé az egyik legjobb választás. Erősíti az immunrendszert, vér- és vesetisztító és bizonyára a vonalaikra ügyelő hölgyeknek-uraknak az sem mellékes, hogy nagyon alacsony kalóriatartalma van.
Méretre igen sokféle lehet: az apró koktélparadicsomtól kezdve a negyed kilós példányokig sokfélével találkozhatunk. Színek tekintetében is változatos a paletta: a sárga, narancs- és piros színű mellett az éretlen zöldparadicsomot alapanyagként használhatjuk savanyításhoz.
Vásárláskor már érett, de ne puha, sérült paradicsomot vegyünk. Befőzéshez a kicsit puhább fajta jó. A friss paradicsom bőre feszes, fényes. A paradicsomot lehetőleg ne hűtőben tároljuk, hanem száraz, hűvös helyen. Befőzéshez – házi ketchuphoz, paradicsomléhez – mindig hibátlan darabokat vásároljunk, vagy válogassuk át, mert az egész mennyiség megromolhat, rossz ízt kaphat pár szem egészségtelen példánytól.
A paradicsomból sokféle fogást készíthetünk. A lecsó egyik alapanyaga, a töltött paprika sem készülhet nélküle, az olasz pizzák és tészták nélkülözhetetlen kelléke. Az édeskés paradicsomlevest betűtésztával minden gyerek szereti, a ketchup pedig a kicsiknél dobogós helyen áll. Salátának, ivólének is egyaránt kínálható.
Rengeteg zöldfűszer íze kiválóan harmonizál a paradicsommal – bátran társítsuk bazsalikommal, petrezselyemmel, de az oregano, a fokhagyma, a kapor és kakukkfű is remek együttes képez vele. Olívaolajjal különböző ízű ecettel is ízesíthetjük, a Bloody Mary / vodkás paradicsomos koktél / készítésénél pedig elengedhetetlen fűszere a frissen őrölt fekte bors.
Egyes ételeknél sokkal tetszetősebb és könnyebben emészthető, ha eltávolítjuk a paradicsom héját. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha a szár és a zöldség találkozásánál vékonyan keresztbe bevágjuk, majd forró, lobogó vízbe dobjuk egy-két percre. Így a bőre elkezd kifelé kunkorodni, és vízből kivéve könnyedén lehúzhatjuk.
A paradicsomot forró vízbe dobjuk, meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. Az olívaolajat megmelegítjük egy nagyobb serpenyőben, rányomjuk a fokhagymát, és rátesszük a paradicsomot. Adjuk hozzá az apróra vágott csilipaprikát: addig főzzük, amíg a paradicsom szétfő, egynemű szószt kapunk.
Dobjuk rá a durvára vágott friss bazsalikomot, majd a szószt forgassuk össze a már - al dante- fogkeményre főtt pennével. Szórjuk meg parmezán sajttal és még melegen tálaljuk.
NYERS PARADICSOM IVÓLÉ
5 kg paradicsom leve 10 evőkanál barnacukor 5 evőkanál só 1 evőkanál tartósítószer
Ebben az a legjobb, hogy nem kell főzni, és tényleg benne marad a napsütötte íz. A paradicsomot gyümölcsprésen átnyomjuk, a levet összekeverjük a cukorral, a sóval és a tartósítószerrel (natrium benzoát, esetleg szalicil). Egy teljes át napon át állni hagyjuk, időnként, megkeverjük. Üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárva a kamra polcára rakjuk. Ha kihagyjuk belőle a tartósítószert, palackokba töltve, behűtve pár napig a legjobb frissítő, és persze ideális koktél alapanyag.
GAZPACHO
50d kg érett paradicsom hámozva és kimagozva 8 dkg uborka (vagy kígyóuborka) meghámozva 5 dkg édeshagyma (fehér héjú hagyma) 10 dkg kaliforniai zöldpaprika 2 gerezd fokhagyma 5 dkg szikkadt fehérkenyér vagy kifli 2 dl extra szűz olívaolaj fél dl borecet fél liter víz só, bors
Gy.Zs.
A zöldségeket nagyobb kockákra vágjuk. A szikkadt kenyeret is kockázzuk és meglocsoljuk a borecettel. A kenyér- és zöldségkockákat egy nagyobb tálba tesszük, meglocsoljuk az olívaolaj felével, majd 10-12 órára hűtőszekrénybe rakjuk. Kivesszük, és az egészet leturmixoljuk, vagy botmixerrel egyneműre keverjük.
Ezután alacsonyabb fordulatszámon folyamatosan csepegtetve hozzáadjuk a maradék olívaolajat. Hozzáadjuk a vizet, és tésztaszűrőn, szitán átpasszírozzuk. Sózzuk, borsozzuk Tálaláskor pár csepp olívaolajjal még meglocsolhatjuk, friss bazsalikommal, akár korianderrel is megszórhatjuk,karikázhatunk rá még paradicsomot,tornyozhatunk hozzá akár főtt kukoricaszemeket is. Kínálhatunk mellé pirított kenyérkockákat, esetleg avokadó szeletkéket, zellerszárat, sovány, reszelt juhsajtot . A lényeg, hogy hidegen tálaljuk.
A KFT-ből kilépő Laár András azt monda, évekig tűrte a zenésztársai neheztelő, korholó hozzáállást, akik őt tartották az együttes leggyengébb láncszemének.