szerző:
Gy.Zs.

Csak az újszülött nem tudja, hogy aki ilyen tájt libát nem eszik, egész évben éhezik. Manapság előfordulhat a fordítottja. Egy libamenüre valót azért érdemes kikoplalni szegény, szerény Szent Márton tiszteletére, és a család örömére.

Szóval, megint vonulnak hosszú tömött sorokban a libák a tűzhelyekre, tepsikbe: lévén november 11. jeles Márton napja. Mi is vonulhatunk piacra, boltba, konyhába és nekiveselkedhetünk a libatornak. Ha mégse, akkor nincs az a kispiszkos büfé, kifőzde, fine dining étterem, ahol jó pár napig ne kínálnának libás dolgokat, lehet vendégeskedni.

Tegyük fel, összespóroltunk egy libára valót. Aminek kilója 1100 -1300 forint, ha friss. Az áruházláncokban a fagyasztott vagy előhűtött egész libához   – akciósan -  700-1800 pénzért férhetünk kilónként, de ezekről nem tudható bizonyosan, vannak-e olyan újak, mint az újbor, ami a Márton-napi libához dukál.

©

Ha a libát élve vesszük, már 1000-ért is megkaphatjuk, de előbb végezzünk el egy libakivégző gyors tanfolyamot. Kizárt dolog, hogy én erre vetemednék. Viszont az működik, hogy alkatrészenként rakjunk össze egy libatorra valót. Gyors felméréseim szerint mostanság 5500-6700 forint között mozog a hízlalt libamáj kilója; combok-mellek 1300-3250,libaaprólék (szárny, nyak, zúza, szív) 295-815 forint között, külön libaháj 520 körül: jut eszembe, miért is került az őszi budavári kaja-pia fesztiválokon 900 forintba 10 deka libatepertő?

Azt már tudjuk, hány pénzzel induljunk vásárolni. De milyen legyen a liba, amit veszünk? Csíki Sándor gasztronómus, a Food&Wine szerzője kérésünkre nagyon megmondta: "A libák között válogatva megkülönböztetünk pecsenye , hús  és hízott ludat. A sütésre szánt libák közül a 16-23 hétig tartott, legalább néhány hétig lábon is hízlaltak a legalkalmasabbak arra, hogy az asztal ünnepi díszei legyenek.

A libáknak az említett korban a legkedvezőbb a hús/csont aránya, ezért a piacon ezt a hús ludat keressük. Zsíros bőre kellemes tapintású, jellegzetes illatú,szép sárga, és a bőr alatti zsírréteg legalább fél centiméter vastag. Testalkata arányos, combjai teltek, melle duzzadó. Érdemes az eladót arról is megkérdezni,hogy miféle ludat árusítanak, tudja-e, hogy legelt-e az állat, s kukoricadarát kapott-e, mert, ettől a húsa szebb,jobb ízűbb lesz. Ha mód van rá, válasszunk méretes, súlyos madarat.”

Kedves Sándorunk az ilyenből készíti aztán az aranyló libalevest, a libaaprólékot paradicsommártással; abálja omlósra friss rozmaringgal a combokat, amikhez libazsírban aranyszínűre pirított durvaszemű tengeri sóval meghintett burgonyát körít.

©

Libaválasztásával az ősmester Krúdy biztos, hogy egyetértene. A sütéshez egyben hagyná a madarat, és a lehető legegyszerűbben bújtatná a sütőbe: ”A megtisztított, aprólékjától elválasztott libát kívül-belül jól megsózva 1-2 órára hidegre tesszük. Aztán tepsiben a hátára fektetve vizet öntünk alá, és meleg sütőben pirosra sütjük. Gyakran kell közben locsolgatni saját levével, ha kövér, villával meg-megszúrkáljuk.”

Nagyanyám nem nagyon olvasott Krúdyt, ha csak a Kincses Kalendáriumba be nem került, de azt ő is tudta, hogy nem szabad agyonfűszerezni a jóféle libát. Azért félbe vágott hagymát dobott mellé, óvatosan a bőre alá csúsztatott a combok tájékán vékonyra szelt fokhagymagerezdeket. Amúgy ritkán került az asztalra egész liba, többnyire alkatrészeire tagozódott, hogy liba-libát érhessen. Vagyis, hogy egy hétig legalább kitartson a lábasjószág a terézvárosi háztartásban. Aztán akár jöhetett is a következő, már jobb időkben.

Így az aprólékjából jókora fazék bezöldségelt maceszgombócos vagy daragaluskás leves készült, esetleg külön a zúzával ludaskása,a combjait sütötte le, a mellet vadasan csinálta, vagy ledarálta fasírtnak. A nyakát megtöltötte- főtt tojással a sóletre tette -, a hájat kiolvasztotta töpörtyűnek, a leszűrt libazsírban sütötte a májat. Napok fogytán más-más fogás került az asztalra, a végén legalább libazsíros kenyér.De legfőképp libazsírral,maradék törmelékmájjal készült zsidótojás. Lengyel tojás néven tetszik ismerni? Csak kevés apróra vágott hagyma, szétnyomkodott keménytojások, só, őrölt bors, libazsír, ha van,maradék kis sült máj, kevéske mustár összedolgozva.

Én már nem vagyok ilyen beosztó, s mi tagadás: jellemzően libacombokat sütők, tekintettel finnyás házam népére, akik leginkább erre az alkatrészre gerjednek. Meg persze a libamájra, de azt majd karácsonykor kapnak.

Sült libacomb
(fejenként 1-1 libacomb)

Jól megnézem, nem éktelenkednek-e rajta tollak,tokok, mielőtt bedörzsölöm sóval, megszórom csipet fehér őrölt borssal. Tepsibe, jénaiba fektetem, kevés vizet löttyintek alá, fóliával beborítom és első körben 180 fokon egy órát lassan párolom-sütögetem, ez alatt szépen kiadja magából a saját zsírját.

Amit lemeregetek róla az óra fogytán, és helyette aláöntök pár kanál száraz fehér bort, mellé dobok 1-2 babérlevelet vagy néhány szem borókabogyót, ráfektetek friss rozmaring- vagy kakukkfű ágakat.

©

Előbb bőrős oldallal lefelé sütöm tovább 200 fokon úgy 30 percig, és csak utána startolok a 220 fokra, míg szép pirosra, ropogósra sül, közben egyszer-kétszer saját levével meglocsolom. Klasszikusan párolt lilakáposztát adok hozzá, néha birsalmával, máskor aszalt szilvával, gesztenyével turbózva.

Ha desszertet kívánnak utána szeretteim és még erőt veszek magamon, akkor mákosgubát vagy sárgabarack dzsemes kiflifelfújtat kapnak. Vagy javaslom a legközelebbi cukrászdát, ahol még csinálnak lúdláb tortát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A MOB szerint nincs eléggé kidolgozva a javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát

A MOB szerint nincs eléggé kidolgozva a javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát

Kórházban gyógyulnak a megégett koalák – képek

Kórházban gyógyulnak a megégett koalák – képek

Szabadon engedték az olasz húsmágnást

Szabadon engedték az olasz húsmágnást

A terméktanács elnöke szerint belerondított az almapiacba egy áruházlánc

A terméktanács elnöke szerint belerondított az almapiacba egy áruházlánc

Csontsovány kutyákat mentettek ki Pécsen egy neves tenyésztőtől

Csontsovány kutyákat mentettek ki Pécsen egy neves tenyésztőtől

Archie-ról egy eddig nem látott képet tett közzé Harry herceg és Meghan Markle

Archie-ról egy eddig nem látott képet tett közzé Harry herceg és Meghan Markle