Az óriásszendvics evés is tilos Róma utcáin

Az óriásszendvics evés is tilos Róma utcáin

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/T.S.

Megfricskázta az olasz képzőművész, Iginio De Luca a római városvezetést: giga méretű mortadellás szendvicset ajándékozott nekik. Az ajándékot a rendőrséggel távolíttatta el a főpolgármester.

Miközben másutt dúl a street food divat, a római városvezetés pénzbüntetéssel igyekszik megregulázni az utcán evőket. A Gianni Alemanno főpolgármester által foganatosított rendelet szerint 25-től 500 euróig terjedő bírsággal sújtják a Róma történelmi városközpontjában tetten ért zacskós-szalvétás renitenskedőket. A rendelet nemcsak a gyanútlan turisták, de a helyiek körében sem örvend osztatlan népszerűségnek.

Nem csoda, hogy kapott is vastapsot az utca közönségétől a szabadelvűségéről ismert művész, Iginio De Luca hatalmas mortadellás szendvicse, amellyel Vízkeresztkor lepte meg a rendmániás városatyákat. Így tiltakozva az utcai étkezés büntetése ellen, illetve azt is kifejezésre juttatva, hogy a válság idején rossz döntéseket hozó politikusok miatt sok olasz embernek már csak víziói lehetnek a hagyományos tízórai szendvicsről.

©

A jókora kulináris alkotást Luca a rómaiak egyik legszentebb helyén, a Piazza del Campidoglion helyezte el. A Capitolium dombjára épült reneszánsz teret Michelangello tervezte, itt áll a Szenátus Palotája, a capitoliumi múzeumoknak helyet adó több neves épület, és Marcus Aurelius lovas szobra.

A nagyobb hatás és kontraszt kedvéért az óriásszendvics éppen a Római Birodalmat pallérozott elmével és rátermetten igazgató császár szobra elé került.

Az elöljáróság nem vette a lapot, és nemcsak nem fogadta el az ünnepi ajándékot, de felszólította a művészt, haladéktalanul távolítsa el a térről alkotását.

Miközben az összegyűlt tömeg kitartóan éljenezte a szobrászt, a rendőrök is megjelentek, hogy véget vessenek a gasztro-street art hepeningnek.