szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyorséttermek megfosztották elsőségüktől a hagyományos vendéglőket Franciaországban, a tradicionális konyhaértékek legerősebb védőbástyájában.Legalábbis,ami a bevételeket illeti. 2012 az első év, amelyben az éttermi piac több mint felét - 54 százalékát - a "gyorsak" szerezték meg.

A változás igen jelentős tavalyelőtthöz képest, mivel akkor még csak 40 százalékos volt a gyorséttermek piaci aránya az országban - áll a Gira Conseil élelmiszeripari tanácsadó cég kimutatásában.

Szakértők a gyors hódítást részben azzal magyarázzák, hogy a gyorséttermek sok újdonságot vezettek be étekkínálatukban, ma már nemcsak hamburgerekkel és szendvicsekkel szolgálnak, hanem számos mással is, beleértve a salátákat.

További oka a térnyerésnek az, hogy a franciák egyre kevesebb időt áldoznak étkezésre. Míg 1975-ben átlagosan 1 óra húsz percet szántak egy éttermi evésre, ma csupán félórát töltenek vele, sőt egy másik felmérés szerint mindössze 22 percet - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!