szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

120 termelővel és számos újdonsággal újratöltve ismét a kézműves magyar ízeké a terep március 8-10. között a Millenáris B épületében.

A vásár gasztropiaca kibővült termékkínálattal és tematizált ételcsoportok köré rendezett gasztropontokkal várja az érdeklődőket. Olyan ínyencségeket és különleges fogásokat is megkóstolhatunk idén, amelyeket a rohanó életmód mellett nem nagyon készítünk el otthon. A megújult Kézműves Magyar Ízek Vására most abban is a segítségére lesz az érdeklődőknek, hogy könnyedén, egy helyen beszerezhető legyen minden olyan hozzávaló, amely alapanyagul is szolgál a vásáron megkóstolható ételek receptjeihez.

A szervezők a hagyományos vásári hangulatot is szerették volna megteremteni, éppen ezért a gasztropontokon praktikus sétáló-tálkákban szervírozzák a különlegességeket, amelyeket így nézelődés közben is könnyedén elfogyaszthatnak a látogatók.

AP

Az érdeklődők közel 120 magyar termelő és 15 tematikus stand kínálatából választhatnak, többek között kolbászok, sonkák, sajtok, levesek, főzelékek, pörköltek, tészták, friss halak, tőkehúsok saláták és szendvicsek szerepelnek a kínálatban. Igazi szenzációnak ígérkezik a magyar szürkemarha ősének tekinthető őstulok kolbász és szalámi. A négyszáz éve kihalt állat genetikai állományával szinte teljesen megegyező Heck-marhából mindössze hatvan példány él a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Ezekből most vágtak először, így a vásárra kilátogatók az elsők között kóstolhatják meg az őstulokból készült húskészítményeket. A tavasz beköszöntével egyre több zöldség és gyümölcs fogyasztására nyílik lehetőség.

A vásárra kilátogatóknak érdemes megkóstolniuk például a zelleres almássalátát füstölt fürjtojással, vagy a színes káposztasalátát házi joghurttal és szürkemarha virslivel. A húsimádóknak kacsamell cézársaláta, a sajtok szerelmeseinek pedig számos salátavariációt kínálnak kézműves magyar sajtokkal a gasztropontokon. A tésztamániások többek között csavarttésztával összeforgatott tejszínes fokhagymás folyami rákot és tökmagolajos, petrezselymes, chilis nyakkendőtésztát találnak a kínálatban.

A megújuló tradíciók jegyében tanácsos megkóstolni a tejszínes céklafőzeléket malaccsászárral, a vajas zöldborsófőzeléket bélszínrolóval, a csicsóka-krémlevest rozscipóban tálalva, vagy a bajai halászlevet grillezett pontytejjel. Nem hiányoznak majd a magyar konyha olyan fogásai sem, mint a tanyasi csirkepörkölt mini túrógombóc körettel, a vörösboros szürkemarhapörkölt házi tarhonyával és a harcsapörkölt juhtúrós puliszkával. A mini-fogások mellé pedig kiváló magyar borok és pálinkák kínálkoznak.

A vásárra 12 éves korig ingyenes a belépés, a felnőtt napijegy pedig 1500 Ft-ba kerül. A napijegyek mellé 1500 Ft-os kupont kapnak a látogatók, amelyet 2013. május 31-ig a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltban (1033 Budapest, Szőlőkert utca 4/B) válthatnak be 5000 Ft feletti vásárlás esetén. A rendezvényről további információt a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, valamint a facebook.com/magyarizek oldalon találhatnak az érdeklődők.

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!