szerző:
Marton Levente
Tetszett a cikk?

Ha nyár és Balaton, akkor rögtön a hal jut eszünkbe. Pedig a Magyar Tenger vidékén másban is gondolkodhatunk, íme egy olyan recept, amely tejföllel és gombával joggal viseli a „bakonyi“ jelzőt.

Krízis-fogás: katasztrófaelhárító hentesáru akkor, amikor a váratlan vendégek betoppannak, és máris áll a krízishelyzet. Mondjuk hiába nyúlkálunk a fagyasztóban gyorsan kisüthető fogás után.

Katasztrófát idéz elő akkor, amikor a túlsütjük és kopogósan kemény lesz. Karaj-chips nem kell senkinek.

A karajt azonban nem csupán rántani jó, steaknek is elmegy, kis trükközéssel. Először is érdemes magas lángon szép barnára sütni mindkét oldalát – 3-3 percig –, utána pedig omlósítani a lecsós mártásban, amely a vaskos szeletek legbelső részeit is átjárja.

Vigyázat: vékonyabb karajszeleteknél elég 1-1 perc elősütés, különben kiszárad, és ezen az utólagos hidratálás sem segít. Ezért nem érdemes az előre felszeletelt karajt venni, mert azok túl karcsúra vágottak, hanem inkább kérjünk a hentestől vaskosabb szeleteket, és ne hagyjuk, hogy erről megpróbáljon lebeszélni, mert meg szoktak próbálkozni vele...

Hozzávalók 4 főre:

4 vastag szelet sertéskaraj, csont nélkül

80 dkg paradicsom

80 dkg zöldpaprika

1 vöröshagyma

2-3 evőkanál olaj

1 evőkanál vaj

só, bors, pirospaprika

4 evőkanál tejföl

Lépésről lépésre:

A négy (kb. 3 cm vastag) szelet sertéskarajt klopfolás nélkül, sózva-borsozva megsütjük a vaj és az olaj keverékén, oldalanként 3-3 percig. Vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre, amíg elkészítjük a lecsót.

A paradicsomoknak vágjuk ki a tövét, a paprikákat csumázzuk ki és kockázzuk fel.

A felaprított vöröshagymát futtassuk meg a vajas olajban, amelyben a húst kisütöttük, hintsük meg pirospaprikával, keverjük el és gyorsan adjuk hozzá az előkészített paradicsomot és paprikát.

Fűszerezzük, és pároljuk 5 percig saját levében, aztán helyezzük vissza az edénybe a hússzeleteket is, és fedő alatt még 25-30 percig pároljuk együtt a lecsóval, amíg minden megpuhul.

Tálaláskor egy evőkanál tejfölt tegyünk minden adagra.

Marton Levente cikkeit, receptjeit itt követhetik.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!