Közép-Európa boriránytűje: VinAgora

Közép-Európa boriránytűje: VinAgora

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált versenyére az idén a világ 19 országából 560 bort neveztek. A VinAgora Nemzetközi Borversenyre június 14-16. között kerül sor Budapesten.

Az 1992-ben alapított, mára a világ tíz szakmailag legelismertebb versenye között számon tartott VinAgora olyan nagy nemzetközi szervezetek védnökségét élvezi, mint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) és a Borászok Nemzetközi Szövetsége (U.I.OE.); évek óta aktív tagja a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének (VinoFed). Ezek a szervezetek minden évben delegálnak ellenőrző bírálókat, akik figyelemmel kísérik a vakkóstolásos értékeléseket, felügyelik a bizottságok munkáját, szavatolják a verseny szabályos lefolyását. S nem utolsó sorban - a külföldi zsűrizőkkel egyetemben – hozzájárulnak a magyar borok hiteles és elfogulatlan megítéléséhez.
Az idén 16 ország elismert szakemberei gyűlnek össze, hogy végigkóstolják és legjobb tudásuk szerint bírálják a nevezett tételeket. A nemzetközi előírásoknak megfelelően mindenki naponta legfeljebb 35-40 féle bort bírálhat.  A verseny  zárt szakmai eseményként zajlik, hiszen meg kell teremteni a bírálat optimális feltételeit: csend, nyugodt környezet, megfelelő fényviszonyok, optimális teremhőmérséklet. Hét bizottságban 6 - 7 fő dolgozik, külön speciális összetételű zsűri elé kerülnek a kései szüretelésű, a botrytizált és erősített borok, valamint a jégborok.
A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az összes minta 30 százalékát nem haladhatja meg a kiadott érmek száma. Külön díjazásban részesül azon országok legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bora, ahonnan legalább 20 minta érkezett / Best of Country /. A magyar minták külön díja a VinAgora fajtabora elismerés / feltéve,ha az adott fajtából beérkezett 15 minta /.

©

A verseny eredményei nemcsak a szakmának mérvadóak, de a kereskedőknek, a fogyasztóknak is. A VinAgorát minden tekintetben Közép-Európa boriránytűjének tartják. A borkedvelő nagyközönség – a részletes értékelések ismeretében -  az idén is végigkóstolhatja a versenyre nevezett összes bort, köztük ausztrál, bolíviai, brazil, japán, libanoni, új-zélandi, uruguay-i tételeket.  A VinAgora Borgálára június 29-én kerül sor
 Budapesten, a Boscolo Konferencia Központban, ahol a kóstolások mellett a világ sonkáiról szóló előadáson,interaktív játékon is részt vehetnek a borkedvelők.