szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Közép- és Dél-Amerika négy régiója 29 országának vendéglátóhelyei versengtek azon, hogy bekerüljenek a térség 50 legjobb étterme közé. A szerdán közzétett rangsorolás szerint az élre perui, brazil és mexikói éttermek kerültek.

A csillagokban bővelkedő – ötöt birtokol belőle -, nagyon elegáns Country Club Lima Hotelt választotta a Latin America’s 50 Best Restaurants kihirdetésének gálájául a szervező brit Restaurant magazin. Erre szeptember 4-én a helyi idő szerinti esti órákban került sor a perui fővárosban. Hogy nem volt véletlen a tisztelgés a világkonyha élvonalába került ország szakácsművészete előtt, azt a végeredmény is bizonyítja: a legjobb latin-amerikai étterem a limai Astrid & Gastón lett. A különböző országokban gasztrobirodalmat építgető, a szakma által már évek óta elismert Gastón Acurio hazai csúcskonyhát vivő étterme, ahol enyhén olasz hatásokkal spékelt a jelenlegi többfogásos menüsor, amelyet egy mediterrán kirándulás keretében adnak asztalra. Acurio segítője és társa német felesége, Astrid Gutsche, akinek szintén a nevét viseli vendéglátóhelyük, míg jobb keze a konyhában a kiváló főszakács, Diego Muñoz. Az est egyébként Acurio életpályájának az elismerése volt - a világ vezető séfjeként nemcsak a perui konyha nagykövete, de az ésszerű táplálkozás egyik zászlóvivője -, az alkalmat felhasználva kimagasló elismerést adtak át neki, a The Diners Club ® Lifetime Achievement Award - Latin-America 2013-at.

A perui gála egyben a legjobb latin-amerikai női séf megnevezésének és részére a Veuve Clicquot díj átadásának a helyszíne is volt. Erre a reprezentatív kitüntetésre a brazil Helena Rizzót (Restaurante Maní, Sao Paulo) tartotta a legérdemesebbnek a díjat odaítélő szakmai grémium.

Az 50 legjobb latin-amerikai étteremből essék még szó a három dobogósról. Az Astrid & Gastón a térségben a brazil São Paulo-i D.O.M. éttermet előzte meg. Ez az összevetés azért is érdemel figyelmet, mivel a Világ legjobb 50 étterme listáján Gastónék a 14. helyet foglalják el, míg a mögöttük második helyre szorult Alex Atala és „csapata” 6. a világranglistán. A latin-amerikai élbolyban  Mexico City legkedveltebb étterme, a Pujol szerepel a 3. helyen, Enrique Olvera kulináris műhelye a Világ legjobb 50 étterme között is az Astrid & Gastón mögött szerepel, a tizenhetedikként.

astrdygaston.com

A Legjobb 50 latin-amerikai étterem közül a pálmát főzésben-sütésben a Közép- és Dél-Amerika régióiban (amelybe a Karib-szigetek is beletartoznak) a már említett három ország, Peru (7 étterem), Brazília (8) és Mexikó (11) éttermei viszik el, Argentínával (15) kiegészülve – igaz, nagyjából az ő konyháik a meghatározók a térségben. Bekerültek még az első félszázba Chile (2), Kolumbia (4), Uruguay (2) és Venezuela (1) legszínvonalasabb restaurantjai is. S íme a top 10-es lista:

Latin-Amerika legjobbjai

(1) Astrid y Gastón, Lima (Peru)

(2) D.O.M, Sao Paolo (Brazília)

(3) Pujol, Mexikóváros (Mexikó)

(4) Central, Lima (Peru)

(5) Maní, Sao Paolo (Brazília)

(6) Biko, Mexikóváros (Mexikó)

(7) Malabar, Lima (Peru)

(8) Boragó, Santiago (Chile)

(9) Tegui, Buenos Aires (Argentína)

(10) Roberts Sudbrack, Rió de Janeiro (Brazília)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!