szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 200 recepttel jelent meg a Két cica konyhája blog első szakácskönyve, amelyet szerdán a Baltazárban mutattak be Budapesten.

"Receptjeim többsége régi, házias magyar étel, amiket még a nagymamáimtól tanultam gyermekkoromban Moson megyében. Kilencéves korom óta főzök, ott nőttem föl a konyhában, ott írtam a leckét a konyhaasztalon" - magyarázta Bezselics Ildikó, a blog és a szakácskönyv szerzője, aki korábban női magazinok főszerkesztője volt.

A szerző a régi ételkészítési eljárásokat korszerűsítette, egészségesebbé tette: rántás helyett habarással vagy más zöldséggel-gyümölccsel sűrít, a paradicsomos káposztát például almával, így nem kell hozzá cukrot sem adni, mégis elég édeskés lesz. A hagyományos magyar konyhához képest többféle zöldséget is használ, krumpliból például négyfélét - tette hozzá.

Csak olyan hozzávalókból főz, amelyek nagyobb szupermarketekben beszerezhetők és egyetlen étel elkészítése sem tart tovább hatvan percnél attól a pillanattól kezdve, hogy az alapanyagok a pultra kerültek. Azok olvassák ugyanis a receptjeit, akik naponta főznek és nincs rá túl sok idejük - hangsúlyozta.

A blog a jelenről szól, az éppen elkészült, szezonális fogásokról, amelyekből három év alatt több mint hétszáz gyűlt össze. A könyv ellenben az alapoktól indul: a kamra feltöltésével kezdődik, elmagyarázza, mi kerül a hűtőbe, a fagyasztóba, mi a kamrapolcra, miféle eszközökre lesz szükség az ételek elkészítésénél.

"Azt tapasztaltam, felnőtt körülöttem egy nemzedék, amelyiknek már a nagyszülei sem tanultak meg főzni. Ezért mutatom meg, hogy lehet a nulláról indulva, átlagfizetésből, beosztással, gazdaságosan felépíteni a háztartást három hónap alatt, hogy aztán kényelmesen, gyorsan lehessen egyszerű és élvezetes ételeket alkotni" - fogalmazott.

A Két cica konyhájában kimaradnak a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek, azaz nincs benne margarin, zacskós leves, tartósítószer, vegeta, "viszont bátran főzök liba- és mangalicazsírral, ha az ételt úgy tanultam, a leveshez meg a húsokhoz pedig házi fűszerkeveréket készítek" - hangsúlyozta a szerző. A blog receptjeiből a legnépszerűbbeket ételtípusonként válogatta az Atheneum kiadó gondozásában megjelent  könyv fejezeteibe. 

Bár a főzéshez nem sok közük van, de a blog sikerében még is szerepet játszott a szerző két fekete macskája, Ginevra és Léna. "Felkapták rá a fejüket a macskabarátok, de azok is, akik azt hitték, két lányra utal a cím, aztán beleolvastak a receptekbe és itt ragadtak" - magyarázta Bezselics Ildikó.

A Két cica konyhája már a sokadik gasztroblogger, aki a könyvkiadásig vitte. Jelent már meg szakácskönyve a Fűszer és Lélek blogot író Bodrogi Eszternek, a Chili és Vaníliát jegyző Mautner Zsófiának - akinek szintén a napokban jelent meg a Librinél immáron a negyedik kötete, a Főzőiskola -, a Dolce Vitás Vrábel Krisztinának, a Lila füge blogot író Havas Dórának, az Ízbolygós Nagy Tündének, aki a legkisebbeket célozta meg a Manókonyhával, s ugyancsak most áll elő újabb kötetével, a Konyhatündérképzővel, és a tavalyi Goldenblog verseny gasztrokategória győztesének, Bede Annának is, Vegasztrománia címmel (ez a blog címe is).

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Napi merítés

Íme, egy igazi nyári ebéd

Fokhagymás joghurtban pácolt, grillezett csirkemell paprikában, sült paradicsommal és turbolyával: a Két cica konyhája blog egy nyári ebéd receptjét mutatja be friss bejegyzésében.