szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Most már elég legyen” – így fakadt ki a Twitteren tőle szokatlan módon Nigella Lawson, miután többen is kritizálták egyik receptje címe miatt. „A ribancok spagettije” elnevezés a fanyalgók szerint a tévés szakács két egykori olasz asszisztensére utal, akik kirobbantották nemrég volt főnökük drogbotrányát. Nigella azt mondta, hogy félreértették, és az eredeti olasz névben is szerepel a ribanc kifejezés. A recept egyébként jó, megmutatjuk mi is.

Nigella Lawson az utóbbi időben inkább magánéleti problémái, és kevésbé a főzőtudománya miatt volt híres, pedig szerepel egy új amerikai gasztroshowban, és receptjeit is igyekszik több helyen megosztani a rajongóival.

Az érzéki szakácsként emlegetett Nigella tavaly elvált második férjétől, a műgyűjtő Charles Saatchitól, nem sokkal az után, hogy az egyik brit lap fotókat mutatott be arról, amikor a 70 éves férfi egy londoni étteremben fojtogatta őt. Még kellemetlenebb volt azonban egykori asszisztenseik, Francesca és Elisabetta Grillo csalási ügyének tárgyalása, ahol Nigellát is meghallgatta a bíróság.

A két nőt azzal vádolták meg, hogy engedély nélkül szórták el luxuskiadásokra a pár bankkártyáján lévő pénzt. A Grillo-nővérek viszont azt állították: Nigella hallgatólagos beleegyezésével költekezhettek kedvükre, cserében azért, hogy hallgattak főnökük drogozási szokásairól. A bíróság végül felmentette az egykori asszisztenseket, de a közvéleményt sokkal inkább érdekelte ügyük híres szereplőjének vallomása.

Nem róluk nevezték el a receptet
AFP / Andrew Cowie

Nigella a bíróságon elismerte, hogy első férje halála előtt fogyasztott kokaint akkor, amikor társa menthetetlen volt, és fájdalmaktól szenvedett. Kábítószerhez nyúlt 2010-ben is, akkor azért, mert nem tudta már elviselni a terrort, amiben második férje tartotta. Kokainozott és marihuánát is szívott. Azt ugyanakkor tagadta, hogy drogproblémái lennének, és végül nem indítottak ellene eljárást.

A ribancok spagettije

„A ribancok spagettije – pasta alla puttanesca – kell még mondanom valamit?” – írta friss receptje ajánlójában hétfőn a Twitteren Nigella. A weboldalán már némi magyarázatot fűzött a címadáshoz, amelynél próbált az eredeti olasz fordításhoz ragaszkodni. Úgy fogalmazott, hogy az elnevezéssel kapcsolatban ő mossa kezeit, és valószínűleg egyébként sem a testüket áruló lányokra utal a cím, hanem azokra a lustaságokra, akik főzés előtt nem mennek piacra friss hozzávalókért, mert megelégszenek az otthon talált konzervekkel, befőttekkel.

A recepten keresztül sokak szerint egy brit műsorvezető is Nigellán köszörülte a nyelvét. Trinny Woodallt a nézők egy olyan tévéműsorból ismerhetik, ahol barátnőjével hétköznapi hölgyek lepukkant ruhatárát segítettek felfrissíteni. Woodall valószínűleg azért is produkálta magát, mert mostanság sokat mutatkozik együtt Nigella fojtogatós exférjével. „Milyen nagyszerű, hogy az élet még az ötödik ikszben is nyakig betemethet és felrázhat” – írta az 50 éves műsorvezető egy 50-esekről szóló oldalon, sokak szerint az 54 éves Nigellára utalva.

AFP / Maira Coelho

Miután mások is piszkálták a brit szakácsnőt, kénytelen volt jelezni a Twitteren, hogy csupán egyik kedvenc receptjét tette közzé, minden más azzal kapcsolatban műbalhé. Kedden ugyanezt posztolta ki, és már azt is, hogy „most már elég legyen”.

Szardella, fekete olíva, paradicsom, fokhagyma

Akár szándékos volt a műbalhé, akár nem, érdemes szemügyre venni a receptet, ha már ennyien emlegették.

3 evőkanál olívaolaj, 8 feldarabolt szardella, 2 gerezd finomra vágott fokhagyma, fél teáskanál szárított chilipehely, 500 gramm spagetti, 400 gramm feldarabolt paradicsom, 150 gramm feldarabolt fekete olíva, 2 evőkanál kapirbogyó, 3 evőkanál petrezselyem valamint só és bors szerepel a hozzávalók között.

Az olajat fel kell forrósítani egy edényben, majd nagyjából három percig közepes lángon sütögetni rajta a szardellát. Ezután jöhet hozzá a fokhagyma és a chili. Persze közben már érdemes forralni a sós vizet a spagetti kifőzéséhez. A szardellás-fokhagymás keverékhez a paradicsomot, az olívabogyót és a kapribogyót is hozzádobjuk, majd körülbelül tíz percig lassú tűzön hagyjuk és kevergetjük módjával.

Ha már forr a víz, mehet bele a spagetti. A kifőzés után a tésztát lecsepegtetjük, és a főzővízből egy picit teszünk a szardellás szószhoz, ha esetleg túl sűrűnek találnánk. A szajhák spagettijét friss petrezselyemmel szórjuk meg legvégül.

A recept angol nyelven itt érhető el Nigella oldalán.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!