szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hetvenhat év után bezár az a trevisói étterem, ahol a gasztrotörténelem szerint az ötvenes években kitalálták a tiramisu cukrászsüteményt.

Bezár az észak-olaszországi Treviso híres étterme, az Alle Beccharie, ahol az ötvenes években először készítettek tiramisut. A Cameol család éttereme 76 év működés után húzza le a rolót - írja a Repubblica.it.

©

A világszerte olasz cukrászati csemegeként ismert - elsősorban kávéba mártott piskotából és mascarponéból készülő - desszert valóban csak a hatvanas években kezdett ismertté válni. A gasztroelbeszélések szerint az Alle Beccharie étterem Németországot is megjárt cukrásza, Roberto Linguanotto fejlesztette ki az ötvenes években, és eredetileg venetói dialektusban tiramesu-nak nevezték, majd olaszosították a nevét. Egyébként azt jelenti, "dobj fel". A tiramisu eredeti receptjéért egyébként nem is olyan régen még kisebb "háború" is dúlt a talján cukrászok között

Az étterem bezárását a Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia is szomorúan kommentálta, azt mondta, hogy szerinte a gazdasági válság is szerepet játszhatott a csődben, de a gasztrokultúra ellaposodása is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!