szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hetvenhat év után bezár az a trevisói étterem, ahol a gasztrotörténelem szerint az ötvenes években kitalálták a tiramisu cukrászsüteményt.

Bezár az észak-olaszországi Treviso híres étterme, az Alle Beccharie, ahol az ötvenes években először készítettek tiramisut. A Cameol család éttereme 76 év működés után húzza le a rolót - írja a Repubblica.it.

Megyeri Zsuzsanna

A világszerte olasz cukrászati csemegeként ismert - elsősorban kávéba mártott piskotából és mascarponéból készülő - desszert valóban csak a hatvanas években kezdett ismertté válni. A gasztroelbeszélések szerint az Alle Beccharie étterem Németországot is megjárt cukrásza, Roberto Linguanotto fejlesztette ki az ötvenes években, és eredetileg venetói dialektusban tiramesu-nak nevezték, majd olaszosították a nevét. Egyébként azt jelenti, "dobj fel". A tiramisu eredeti receptjéért egyébként nem is olyan régen még kisebb "háború" is dúlt a talján cukrászok között

Az étterem bezárását a Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia is szomorúan kommentálta, azt mondta, hogy szerinte a gazdasági válság is szerepet játszhatott a csődben, de a gasztrokultúra ellaposodása is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!