szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zsúfolásig megtelt a nézőtér a Bocuse d’Or magyarországi döntőjére március 12-én a Hungexpo A pavilonjában. Hat fiatal séf, hat konyhában, felforrósodott hangulatban, hatalmas sikert aratott, de csak egy érdemelhette ki az európai mezőnybe való továbbjutást.

   Az első SIRHA Budapest kiállítás zárónapján rendezték a Bocuse d’Or magyar döntőjét. A reggel nyolc órától - szigorú időzítés mellett zajló - versenyen hat nagyszerű teljesítmény született.

 A nagyszámú hazai szurkolótáborhoz a SIRHA Budapest külföldi szakmai látogatói is csatlakoztak, hiszen a Bocuse ’d Or a SIRHA nemzetközi közönsége előtt is jól ismert esemény. A kiállítás utolsó napjának több ezer látogatója lehetett tanúja a magyar tehetségek versenyének.

A versenyzőknek 4 óra 48 perc állt a rendelkezésre, hogy a megadott alapanyagok felhasználásával elkészítsenek két fogást 6-6 főre. A Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjén a menü alapanyagai szinte megegyeztek a stockholmi döntőre előírtakkal. A kötelező alkotó elemek a malaccomb lábbal, vér és/vagy bél, a Belon osztriga, a kék kagyló és a fekete tőkehal voltak, amelyeket a METRO biztosított a felkészülés és a döntő során a versenyzőknek.

A verseny reggel 8 órakor kezdődött, az első tálalásra 12.00-kor, az utolsóra ½ 2-kor került sor. A háromtagú konyhai felügyelő zsűri, és a 10 tagú kóstoló zsűri délután háromra hozta meg  döntését.

Az első helyezett, és ezzel a stockholmi továbbjutó, valamint a  „Legszebb hal” különdíj nyertese Molnár Gábor lett, aki jelenleg nem Magyarországon dolgozik, hanem a müncheni  Geisel’s Vinothek  séfje. A második helyezést és a „Legszebb tálalás” különdíját Daniel O’Shea, a budapesti Alabárdos étterem magyar-ír séfje, míg a harmadik helyezést Győrffy Árpád, az Arany Kaviár séfje érdemelte ki.

E-motion Pictures

A HUNGEXPO most második alkalommal volt helyszíne a Bocuse d’Or magyarországi válogatóversenyének. A verseny kitűnő hangulatához nagyban hozzájárult a pontos szervezés, a minden elvárásnak megfelelően berendezett helyszín, és - nem utolsó sorban - a most először „háttérnek” számító SIRHA Budapest kiállítás.

A magyar akadémia pályázik a Bocuse d'Or Europe 2016-os döntőjének megrendezésére.  

A díjazott tányérok

 Molnár Gábor (I. helyezett – Legszebb hal különdíj)

Konfitált tőkehal, kagyló tatárral, avokádó halkrémmel.

Grillezett osztriga zselé raviolival és barnavaj sabayonnal.

A tányéron megjelenő organikus mezei növények: cickafarkfű, árvacsalán, tyúkhúr, ibolya, medvehagyma szár, Eiskraut.

Töltött véres kolbász, almapüré zselében.

Rántott, szalonnás-zöldfűszeres burgonyakrém sertésbélben.

Láb-csülök ravioli, fűszersalátával.

Céklás jus.

Tányéron megjelenő további elemek: sertésláb chips, kovászos dinnye, zöldfűszer olaj.

 Daniel O’Shea (II. helyezett – Legszebb tálalás különdíj)

Fekete tőkehal algával, friss kerti és erdei füvekkel.

Kagylós csalán veloutéval, hurkás fekete kagyló szivarral.

Almás hagyma kagylóban, osztrigával.

Malac hüfte, mangalica szalonnával, lábbal, csülökkel töltött tésztával.

Gyömbéres vér, tofuval, céklákkal, áfonyával, szilvával

 Győrffy Árpád (III. helyezett)

Fekete tőkehal, osztrigával és cukkínivel.

Marinált zöldségek (spárga, uborka, gyöngyhagyma, vajtök, retek) különböző textúrákban.

Zöld spárgás fekete kagyló ragu, citrusokkal, kagyló espumával.

Sertés frikandó medvehagymával, kakukkfüves-szarvasgombás mousselinnel.

Vérpuding céklával és zöldalmával, köröm-és csülök ragu.

Párolt káposzta almakompóttal.

Cognac jus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!