szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tombol a tavasz, most már szinte nyár, friss, új zöldségek és gyümölcsök özöne a piacokon, a boltokban. Csak az a dolgunk, hogy a megszokott hús-és halételeket feldobjuk velük. Frappáns párosítások, és receptek.

Egy kis kreativitással újdonságokat, különleges ízeket lehet kihozni a megszokott alapanyagokból, de próbáljunk ki olyanokat is – nyúlhúst, bárányhúst, tőkehalat -   amelyek esetleg eddig nem nagyon szerepeltek a repertoárunkban.  Íme néhány tavaszi tipp Bereznay Tamás séftől:

Csirke – fejes saláta

A friss, roppanós fejes salátánál ilyentájt talán nincs is finomabb. A rántott vagy grillezett csirkéhez a legjobban illő saláta. Ne áztassuk ecetes lébe, mert pillanatok alatt tönkremegy és elveszti az üdeségét. Tálalás előtt locsoljuk meg olívaolajjal, citromlével vagy pár csepp vörösbor ecettel.

Kacsa – eper 

Nem is gondolnánk, hogy a kacsamellhez milyen finom salátát készíthetünk eperből. Kevés epret cukorral és balzsamecettel turmixolunk össze, majd szűrjük le. Az így kapott dresszinggel locsoljuk meg a zöld salátát, amibe tehetünk félbevágott eperszemeket is. Ilik még hozzá a lilahagyma, az újhagyma, a kápia paprika és a sült cékla is. 

Nyúlhús – új sárgarépa és spárga

Nem csak a nyúl szereti a répát, mi is szeretni fogjuk a nyulat a répával. A zsenge friss répát pillanatok alatt elkészíthetjük, nem kell hosszú főzési időre számítani. Vajon párolva köménymaggal vagy serpenyőben pár csepp olívaolajjal megsütve, fekete szezámmaggal megszórva különleges köretet készíthetünk belőle.

A nyúlhoz kiváló köret a zöld és fehérspárga is. Tisztítás után, sós, citromos vízben két percig főzzük, majd kevés olívaolajjal meglocsolva azonnal tálaljuk. Használjuk ki a lehetőséget, amíg kapunk hazai spárgát, fogyasszunk belőle minél többet akár nyersen is.

Bárányhús – újburgonya

Készítsünk a báránysülthöz újburgonyát. A megmosott, esetleg félbevágott újburgonyát, kevés vajon, fedő alatt kb. 15 perc alatt készre pároljuk. Miután megpuhult, nagy lángon, friss rozmaringgal megszórva pirítsuk arany barnára. Extra:, dobjunk mellé pár gerezd héjas fokhagymát és locsoljuk meg kevés fehér borral.

Tonhal – retek

A tonhalpástétomhoz vagy a grillezett tonhalhoz citromlével, sóval és olívaolajjal marinált hónapos retek salátát kínáljunk.

Lazac – tök

Aki eddig nem szerette a tökfőzeléket, készítsen mellé grillezett lazacot, ami tökéletesen illik hozzá. A főzelékhez ne használjunk túl sok lisztet ( rántás), inkább habarjuk, és az ecet helyett ízesítsük friss citromlével.

Bereznay Tamás séf most egy receptversenyhez állított össze inspirációként egyedi fogásokat, melyekből két halast választottunk.

 

eletmodkozpont.hu

Tonhalpástétom kaprival és lágy tojással

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg darabos tonhal konzerv, 10 dkg mascarpone, 1 evőkanál kapribogyó, fél csokor snidling, só, 1 db lime, 4 db tojás, bagett, olívaolaj

A snidlinget apróra vágjuk, a lime héját lereszeljük. Összekeverjük a mascarponeval, majd beleforgatjuk a lecsepegtetett tonhal konzervet. A tojásokat forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 5 percig főzzük. Lehűtjük, meghámozzuk és félbe vágjuk. A bagettet felszeleteljük, olíva olajjal meglocsoljuk és serpenyőben megpirítjuk. A tojásokat sózzuk, borsozzuk, majd a pástétommal, a bagettel és pár szem kapribogyóval tálaljuk.

 

eletmodkozpont.hu

Spenótos gnocchi kakukkfüves tőkehallal

Hozzávalók: 60 dkg tőkehal filé, 40 dkg gnocchi /az olaszok krumplinudlija ma már minden szupermarket mélyhűtőjében vagy polcán ott van bezacskózva, nekünk csak ki kell az utasítás szerint főzni / , 20 dkg friss paraj, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 3 dl tejszín, 5 dkg vaj, 0,5 dl olívaolaj, só, feketebors

A fokhagymát és az újhagymát felszeleteljük, majd az olívaolajon megfuttatjuk. Felöntjük a tejszínnel és 2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a gnocchit és pár perc alatt puhára főzzük. A tűzről lehúzva beleforgatjuk a friss parajleveleket is. Közben a tőkehalat 4 egyforma szeletre vágjuk, besózzuk. Egy serpenyőt kibélelünk méretre szabott zsírpapírral, meglocsoljuk olívaolajjal, valamint vajjal, felmelegítjük és megsütjük benne a halszeleteket. Az elkészült gnocchival és grillezett citromszeletekkel tálaljuk.

                                                                xxxx

  Ha valaki úgy érzi, hogy kreatív ötleteivel szívesen beszállna egy rendhagyó receptversenybe, akkor jelentkezzen:itt   

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!