szerző:
Tóth Sándor

Ki hinné, hogy az általában inkább csattanós nyaklevesekről, s az ennél keményebb fogásokról szóló rendőrségi sajtóban régóta helye van a kulináriának. Így volt ez a legelsőnek megjelent rendőrlapban, s hellyel-közzel azóta is.

Az első rendőrszakmai újság, a Közbiztonság pontosan 145 esztendővel ezelőtt jelent meg Pesten , júliusi mutatványszáma után augusztustól vasárnaponként rendszeresen jelentkezett évi 4 forintért. Mellékesen a kiadása évéhez egy neves gasztronómiai dátum is kötődik, 1869-ben kezdték el Szegeden a világhírűvé lett, és hungarikummá nyilvánított Pick-szalámi gyártását. 

A pesti Aranykéz utcában működő Fanda és Frohna könyvnyomdában nyomott Közbiztonság lapot a székesfehérvári Forster József (1831-1875), az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc volt honvédtüzére szerkesztette, aki alig 17 évesen húzta magára a honvédők egyenruháját. De később sem kopott meg honvédtüzéri bátorsága, mert lapjában erős kritikának vetette alá az első rendőrfőkapitányt, Thaisz Eleket és az irányítása alatt álló rendőrséget - igazáért az ellene indított sajtóperben alulmaradt, s három hónapos, a váci államfogházban letöltendő büntetést kapott.

A neves  műintézményben  - amelyben többek között Törley József pezsgőgyáros és az író Krúdy Gyula, a nemzet nagy ínyence is rövidebb időt töltött, mindkettő párbajvétségért - meglehetősen könnyített rezsim szerint éltek a delikvensek. Nemcsak kártyázhattak és pipázhattak a közös társalgóban, de akinek nem ízlett a börtönkoszt, rendelhetett fogára valót a közeli Kúria vendéglőből és a börtönorvos engedélyével még napi egy liter bort is elfogyaszthatott.

A konyha- és a recepttitkok iránti érdeklődés nem állhatott távol Forster Józseftől sem. A Közbiztonság első számában, a Váci utcában selyemkalapokat lopó Hangyeri és Fiak tolvajnők elfogásának, s a mindig elegáns öltözetű, de veszedelmes betörő, Thaler Ödön bécsi lebukásának ismertetése mellett egy receptet is közzétesz. Mégpedig azt, hogy miként készül a fegyencek májlevese. Természetesen a rendőrlap szerkesztője/újságírója a közlés idején még nem gondolt arra, hogy rövidesen, már 1870-ben közelebbről megismerkedik a börtöngasztronómiával ma is aktuális szemlélete miatt, ugyanis: „határozott törvények oltalma alatt álló közbiztonságot” szeretett volna.

De nézzük csak, mit és miért ír a Közbiztonság erről a bizonyos  májlevesről: „A fegyházak élelmezőit figyelmeztetjük, hogy oly napokon, amikor a fegyencek részére marhahús nem főzetik, ezen olcsó és mégis tápláló és ízletes leves készítése s kiszolgáltatása által szerencsétlen embertársaik sorsán könnyítsenek.”

A májleves receptje roppant egyszerű, s a hozzávaló nyersanyag beszerzése nem okozhatott különösebb gondot.

A májleves elkészítése (a korabeli börtönnorma szerint - a szerk.):

„Egy személyre 2 lat (3,5 dkg) nyers marhamáj és 1 lat (1,75 dkg) zsír, 1 lat vereshagymával, egy kevés petrezselyem zöldjével és köménymaggal megpiríttatik. Majd egy meszely (közel fél liter: 0,42 l) vízzel feleresztetik, megsózatik és felforrása után kiosztatik.”

A Közbiztonság májlevese után talán már kevésbé meglepő, hogy a későbbi laputód, az 1992 óta megjelenő Zsaru magazin éveken keresztül külön gasztronómiai rovattal jelentkezett Terítéken címmel, majd később pedig a Bormustrával. A sorozatban előbb lelkesen főzőcskéző rendőrök osztották meg  receptjeiket az olvasókkal. Igen   emlékezetesek például dr. Simon Tamás dandártábornok stílszerű ételei, aki több szakácskönyvet is jegyez, a legutóbbit (2013) Közép-tiszai ízek címmel. Később hetente egy-egy jóízű sztoriba ágyazott recepttel jelentkezett a lap egyik munkatársa, akiből idővel gasztronómiai újságíró lett.

 Recept

©

Akinek nem jönne be a közbiztonsági májleves, annak ajánljuk a savanyú májlevest, ami még az ilyen fülledt, nyári melegben sem megvetendő. S ez sem túl komplikált, legfeljebb finomabb.

Hozzávalók / 4 főre/:

25 dkg sertésmáj,

1 babérlevél,

 
pár szem egész bors,

1 fej vöröshagyma,

10 dkg sárgarépa

10 dkg gyökér /fehérrépa, paszternák/

 ½ csokor frissen aprított petrezselyem 

 1 evőkanál liszt,

1 evőkanál olaj,

 1 kávéskanál pirospaprika,

1,5 dl tejföl,

 
1 kávéskanál citromlé

 Elkészítés:

A megmosott májat vékony csíkokra vágjuk. A finomra metélt vöröshagymát az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a májat, átforgatjuk, majd a felkarikázott zöldségeket is hozzáadjuk.  Az egészet megszórjuk liszttel, az olajon elkeverjük, vigyázva, nehogy odakapjon (ha ezzel a módszerrel készítjük, nem kell majd berántani a levest, elég ha a végén a tejföllel behabarjuk, így is elég sűrű lesz) . Előbb csak annyi vízet adunk hozzá, ami éppen ellepi, keverjük, majd még 1,25 liternyivel felöntjük, beledobjuk a fekete borsot, és a babérlevelet. Megvárjuk, amíg felforr, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a máj megpuhul. Az őrölt pirospaprikát elkeverjük a tejfölben és behabarjuk vele a levest. Utána ízesítjük sóval, citromlével. Megszórjuk a petrezselyemmel.

Extra tipp: fűszerezhetjük a levest kevés majoránnával, a citromlé helyett tárkonyecettel is ízesíthetjük. Tálaláskor karikázhatunk rá zöldpaprikát.

 

 

 
 
 
Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta