szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Állitólag illúzió az élet megrontója, így meglehet, hiába hisszük sok millióan, hogy felkelés után csak egy kávéval indíthatjuk a napot. A legújabb kutatások szerint, becsapjuk magunkat.

Csörög a vekker, s mi még szinte csukott szemmel botorkálunk a konyhába a kávénkért. Egy csésze koffein, és már fel is turbóztuk magunkat.  A friss kutatások szerint, nagyon jól magunkhoz tudnánk térni nélküle is, mert a szervezetünk addigra gondoskodik az első löketről. A kávéra vonatkozó új megállapításokat egyszerű kémiai folyamatokkal magyarázzák - adja hírül az Élelmiszer Online egy, a mic.com nyomán közölt tanulmány alapján.

Stiller Ákos

Testünk már alapállapotban is előállítja a kortizol nevű vegyületet, melynek révén ébernek érezhetjük magunkat. Éppen ezért nem igazán hatékony, ha pont akkor támogatjuk meg koffeinnel, amikor szervezetünk kortizolszintje amúgyis a legmagasabb értéket mutatja, vagyis ébredés után. Hogy akkor mégis mikor érdemes benyomni a kávéfőzőgép gombját? Úgy egy-másfél órával a felkelést követően. Kortizolszintünk később dél körül ismét tetőzik, szóval a következő adag elfogyasztásához is inkább a kora délután ideális, s nem feltétlenül az ebéd utáni időpont.

Aki nem hiszi, járjon utána. Igen egyszerű, csak ki kell bírni egy-két fekete leves nélküli reggelt, meg kihagyni a déli menza utáni kávézást a kollegákkal 

  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!