szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idén 24. alkalommal osztják ki az Év Bortermelője-díjat, amely Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borászati elismerése. A cím elnyeréséért öten versengenek.

Az Év Borászaként is emlegetett díjat 1991-ben a Hét Borbírák Rendje alapította azzal a céllal, hogy legyen végre Magyarországon egy olyan szakmai cím, mellyel egy-egy bortermelő többéves munkáját ismerik el. A díj az 1992-ben alakult Magyar Bor Akadémia gondozásába került. 1991-ben az első díjazott Tiffán Ede volt, a legutóbbi pedig 2013-ban Gálné Dignisz Éva, aki idáig az egyetlen nő a díjazottak között.

A mostani verseny változásokat is hozott a közel negyedszázados rutinban. A módosított választási eljárás során 450 jelölőt – borászokat, borászati szakértőket, étteremvezetőket, séfeket, sommelier-ket, szakújságírókat – kért fel a Magyar Bor Akadémia, hogy állitsanak jelölő listát. A felkérteknek – az elmúlt évek egy jelöléséhez képest – idén 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Ebben az évben először a díj korábbi győztesei is lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak az ötfős jelöltlistára. A jelölők listája megtalálható az Akadémia honlapján.

A díj eddigi történetében először fordult elő, hogy az öt jelölt körébe jutott borászok egyike visszamondta a felkérést. Heimann Zoltán negyedik alkalommal került a jelöltek közé. A borász megköszönte a megtisztelő lehetőséget, az őt jelölők támogatását, de úgy döntött, hogy mégsem vesz részt a megmérettetésen.

A verseny második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki kapja a rangos elismerést, ki lesz az  Év Bortermelője Magyarországon 2014-ben. A hivatalos eredményhirdetésre december 5-én, a Budavár Fortuna étteremben kerül majd sor. Előtte a jelöltek november 21-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartandó hagyományos boresten mutatkoznak be.

Lássuk, kik azok a borászok, akik idén esélyesek a cím elnyerésére (abc-sorrendben).

Bolyki János /Egri borvidék/

Idén másodszor lett jelölt. Volt már az Év Fiatal Borásza, az Év Egri Borásza, az Év Gasztro Borásza és az Év Üzletembere-díj keretében a Jövő Ígérete. Családjában nem volt hagyománya a borkészítésnek, így nagyszülei révén szőlészként indult a pályán, de hamar rájött, hogy tovább kell lépnie, és a borászatban szeretne kiteljesedni. Ma 26 hektáron gazdálkodik, borai Európa szinte minden országában megtalálhatók.

Borbély Tamás /Badacsonyi borvidék/

Bár a legfiatalabb jelölt, az idén már harmadik alkalommal került az esélyesek közé. Az édesapja alapította családi borászatban a fiatalok lendületével, újítási vágyával alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek hazai és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek.

Dúzsi Tamás /Szekszárdi borvidék/

A Szekszárdon tevékenykedő koronázatlan „rozékirály" ötödik alkalommal került a döntőbe. Borai a világon mindenhol megállják a helyüket, csak az idei rozé-világbajnokságról – a Mondial du Rosé 2014 versenyről – 3 aranyérmet hozott haza.

Koch Csaba /Hajós-Bajai borvidék/

Koch Csaba az egyik új szereplő megmérettetésen. Családja tíz generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Jelenleg 120 hektáron gazdálkodnak. A Koch Borászat számos elismerést és díjat nyert már borversenyeken. Legutóbbi „trófeájuk” az Év Pincészete-díj.

Szőke Mátyás /Mátrai Borvidék/

A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel. 70 éves elmúlt, életműve szerteágazó, megfordult számos kontinens borászatában, hogy tanuljon, tapasztaljon. Borvidéke fejlődésének egyik legmeghatározóbb személyisége, emblematikus bortermelője. Jelenleg 35 hektáron gazdálkodik fiával, boraik Európában és Amerikában is ismertek és keresettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban