Ön megenne egy izgő-mozgó ételt? – elképesztő gasztrotalálmányok

Ön megenne egy izgő-mozgó ételt? – elképesztő gasztrotalálmányok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Otthon megfőzhető és megehető buborékkulacs, világító fagyi, valamint ficánkoló dizájner-kaja. Hat dolog, amit túlzás lenne ételnek nevezni. Vigyázat! Gyomorforgató tartalom!

Az alább következő, ehető találmányok arra engednek következtetni, hogy lassan már minden határ elmosódik, hogy mit nevezhetünk ennivalónak és mi az, ami már valami más, csak éppen ehető. Egy biztos: a most következő ételek nagyobb része semmivel sem csábítóbb annál, mint amire (már nem) hasonlít.

Az ehető buborékkulacs

A furcsa, és leginkább egy mellimplantátumra hasonlító zselés gömb nem más, mint egy pár korty víz, némi ehető csomagolásban. Az Ohoo névre hallgató találmányt három diák, Rodrigo Garcia Gonzalez, Pierre Paslier, illetve Guillaume Couche találta ki. A trió egyik nem titkolt célja volt a projekttel, hogy hosszú távon alternatívát nyújtson a műanyag flakonokkal szemben, bár erre ők maguk sem sok esélyt látnak, ami részben talán abból is fakad, hogy miután kiitták belőle a vizet, inkább hasonlít egy használt óvszerre, mintsem bármi ehetőre. Mindenesetre a membránkulacs mellett szól, hogy az elkészítése – a háromféle alapanyagon kívül – semmilyen különleges eszközt nem igényel. Az inhabitat.com munkatársa is sikerrel gyúrt magának egyet. Ezen kívül lebomlik, tehát használat után eldobható.

Ijesztő fogások

A koreai Minsu Kim valami egészen újszerűt és ijesztőt hozott létre. A designer az ételek egy következő generációját álmodta meg, melyek a kulináris élvezeteket a ficánkolással próbálják új szintre emelni. A Living Food projekt keretében a szintetikus biotechnológia, és némi elektromos töltés segítségével mozgásra bírt ételek egyébként elméletileg nem élnek, azonban ettől függetlenül könnyen lehet, hogy az esetleges tömeges elterjedésükkel, majd minden elfogyasztott fogás egy újabb – most már etikai – dimenzióval bővül.

Ufófagyi

A 2013-as, Világvége című angol akció-vígjáték premierjére készítette el a Cornetto, és a Bompas and Par, a világ első világító UV-fagyiját, ami azon kívül, hogy jól néz ki, még hasznos is, hiszen egy világító fagyit még sötétben is sokkal egyszerűbb megtalálni, mint a snassz hagyományos fagylaltokat. Ami igazán érdekes, hogy a szuperfagyi – az előzetes várakozásokkal ellentétben –, nem holmi veszélyes anyagoktól kölcsönzi a rikító sárgás színt, hanem a B2 vitaminnak, illetve enzimeknek köszönheti azt. „Ez teljesen organikus és természetes, már ha valakinek nincsen baja a génmódosított élőlényekkel” – állította Sam Bompass.

A műanyagevő gomba

Az ausztriai Living Studio munkatársai valahogyan sikerrel létrehoztak egy gombát, mely nemcsak képes feldolgozni a műanyaghulladékot, de közben ehető is marad. Ha valakit nem zavar a tudat, hogy lényegében újrahasznosított (megemésztett, lebontott) műanyagból sarjadt gombát fogyaszt, akkor annak a Living Studio Fungi Mutarium nevű berendezése biztosan az egyik kedvencévé válik, feltéve, ha hajlandó pár hetet várni néhány falat kedvéért. Ha túllépünk azonban a fúj-faktoron, akkor el kell ismerni, hogy a találmány, ha az alkotóknak sikerül lecsökkenteniük a folyamat idejét, egyszerre két problémára is megoldást nyújthat: nem csak lebontani segíthet a műanyagszemetet, de ezzel párhuzamosan az élelmezési problémák egy része is enyhíthető vele. Ami nagyban javít a projekten, hogy a végeredményt lehet ízlésesen is tálalni.

Ehető áramkörök

Az ausztrál kémikus Marc Panhuis sikeresen hozott létre egy olyan 3D nyomtatással készül zselés anyagot, mely vezeti az elektromosságot. A férfi szerint ez még csak a kezdet, a kutatásainak hosszú távú célja, hogy a jövőben az elektromos orvosi eszközöket egy finom desszertként is el lehessen fogyasztani akár.

Letölthető ízek

A japán telefonos kiegészítő, a Scentee ugyan nem ehető, azonban a placebohatásnak köszönhetően szinte bármit azzá tehet. Az okostelefonokhoz tervezett, és azokhoz csatlakoztatható webkamerára emlékeztető kis tartály, a hozzávaló applikációnak engedelmeskedve, egy fél tucat illatot – köztük számtalan étel illatát is – képes létrehozni. Mivel a szaglás és az ízlelés szoros kapcsolatban állnak egymással, ezért lehetséges átverni a szervezetünket egy-egy jó illat segítségével. Vajon 3G-s mobilnettel mennyi idő lehet, amíg lejön egy adag Curry?