szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 3 000 kiállító, 190 000 szakmai látogató, köztük csaknem 20 000 séf, 725 innováció bemutatása – impozáns számokkal zárt idén a Bocuse d’Or döntőnek is helyszínt adó SIRHA szakkiállítás Lyonban. A látványos magyar standon és VIP szektorban több tízezren ismerkedtek meg a minőségi alapanyagokkal, a magyar gasztronómiával, vendéglátással, amiről Jérôme Bocuse és Olivier Ginon, a szakkiállítást szervező GL-Events elnöke is elismeréssel nyilatkozott.

 

A világ minden pontjáról csaknem kétszázezer vendég érkezett Lyonba  január 24-28. között, köztük közel 20 000 séf és 1000 újságíró. A vendéglátóipar legnagyobb nemzetközi rendezvényén idén 3 045 kiállítói ponton  - a házigazdán túl - 486 ország vett részt. A vendéglátóipar és catering cégek találkozóhelyén új termékek, eszközök és szolgáltatások, összesen 725 innováció mutatkozott be, ezek közül 367 itt debütált a szakma előtt.

A rangos Bocuse d’Or  mellett több további szakmai versenyt rendeztek a 46 000 négyzetméternyi területet elfoglaló expón, köztük a cukrászok világkupáját (Coupe du monde de la Patesserie) és  a nemzetközi catering bajnokságot (International Catering Cup). A SIRHA televíziós konferenciájának szereplői között a világ legnagyobb séfjei kaptak szót; Yannick Alléno, Gabriel Paillasson, Philippe Conticini, Thomas Keller, Joseph Viola és Michel Roth. A francia  élelmiszerbanknak 15 000 tonna élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra.

A nemzetközi vásárok szervezésében jártas Hungexpo, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia szakmai partnereként különös gondot fordított a SIRHA  magyar standjának kivitelezésére és a hazai megjelenések koordinációjára. Molnár Gábor, a világ legrangosabb szakácsversenyén 13. helyet elért séf és a hazai csapat mellett a magyar ízek is sikerrel szerepeltek Lyonban. „A látványos kialakítás, modern design mellett a hazánkra jellemző, tradicionális, ugyanakkor a legjobb minőséget képviselő termékeket mutattuk be a szakma képviselőinek - mondta el Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigatgatója.  Öt nap alatt több tízezer vendég volt kíváncsi az Aranyszalag minősítésű magyar alapanyagokra, borainkra, italainkra. Szakmabeliek, köztük az élelmiszer-, sütő- és cukrászipar képviselői, a vendéglátásban dolgozók, séfek és kereskedők mellett döntéshozók, szakírók és turisztikai szereplők kaptak kóstolót a magyar ízekből. „ A pozitív visszajelzések nemzetközi szinten erősítik a magyar alapanyagok, gasztronómiai értékeink jó hírét.” – összegezte a véleményeket Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

Magyar ízelítő
flickr

Budapest lesz a következő, 2016-os Bocuse d’Or európai döntőjének házigazdája, ezért a szakácsverseny VIP részlegén egy további standdal is megjelenhetett Magyarország. A helyszín folyamatos telt házzal üzemelt, magyar séfek látták vendégül a gasztronómia legnagyobbjait és kóstoltatták a kizárólag hazai alapanyagból elkészített fogásokat. A menüsort magyar borok és pezsgők kísérték, de izgalmas koktélokat is kínáltak a több ezer illusztris vendégnek.

A rangos verseny névadójának fia, Jérôme Bocuse igazgatósági tag is ellátogatott a standra. „Nagyon örülünk, hogy 2016-ban Budapestre látogathatunk el, hiszen célunk, hogy új helyeket fedezzünk fel, miközben szeretnénk, hogy a Bocuse d’Or versenyt is egyre többen megismerjék” – mondta az ünnepélyes fogadáson. A szervező GL-Events elnöke, Olivier Ginon szintén gratulált Magyarország bemutatkozásához és az európai döntő megrendezésére beadott sikeres pályázathoz. A Hungexpo Zrt. már meg is kezdte a rangos nemzetközi esemény előkészítését. Jövő tavasszal, május 8-10. között érkeznek majd Budapestre az európai séfek, zsűritagok, a szakma képviselői, szakírók, és mellettük várhatóan számos drukker, gasztro turista. 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!