szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bezárja moszkvai éttermét Pierre Gagnaire Michelin-csillagos francia sztárszakács, a Les Menus helyén a Lotte szállodában a modern európai konyhát reprezentáló étterem nyílik.

Pierre Gagnaire, a molekuláris gasztronómia egyik úttörője, akinek párizsi étterme 1998 óta rendszeresen három Michelin-csillagot érdemel ki, 2010-ben nyitott éttermet az orosz fővárosban lévő szállodában. Ötévnyi együttműködés után a Le Menus bezár, mert március végén lejár a szerződése - jelentették be a Lotte hotel illetékesei. 

A Vedomosztyi orosz folyóirat szerint azonban az étterem az Oroszországot sújtó embargó áldozata, amelyet a Nyugat az ukrán válság miatt alkalmaz Moszkvával szemben. Számos étel alapanyaga ugyanis importból származik.

Pierre Gagnaire, aki 11 neves éttermet irányít Európában és az Egyesült Államokban, azon a híres nagy nyugati séfek közé tartozott, akik megpróbálták kihasználni a gazdasági fellendülés lehetőségeit az elmúlt tíz évben Oroszországban. Hélene Darroze, a Michelin-csillagos párizsi Hélene Darroze, és a két Michelin-csillagos londoni Connaught éttermek tulajdonosa 2010-ben nyitott éttermet az orosz fővárosban.

Számosan kényszerültek azóta a roló lehúzására: a moszkvai Ritz Carlton hotelben megszűnt a Heinz Winkler német szakács irányította Le Jeroboam étterem. A Koumir nevű étterem, amely Michel Troisgros három Michelin-csillagos sztárszakács franciaországi éttermének moszkvai vállalkozása volt, szintén megszűnt. 

A Lotte hotel illetései közölték, hogy a Les Menus helyén egy éttermet akarnak egy világszerte ismert séffel az élen, aki modern európai konyhát fog vezetni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára