szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A torma, a sonka, a tojás, a kalács az ünnepi asztal elengedhetetlen eleme, kétség nem férhet hozzá. De azért egy kicsit feldobhatjuk a húsvéti menüt, és kipróbálhatunk mást is a klasszikusok mellett.

Havas Dóra (Lila Füge) és Fördős Zé (Szárnyas Ízvadász) a múlt hét végén már látványosat alakított a MOM Park gasztro show-ján a sonkás-tormás quiche és a csokoládés eclair fánk műfajban, ami szerintük nagyon is passzol a húsvéti kínálatba. Szerintünk is. Pláne, hogy most a receptjeiket is megosztották velünk.

bubbles.com

Húsvéti sonkás-tormás quiche

Hozzávalók 4 személyre:

Az omlós tésztához:

200 g liszt

125 g vaj

1 tojás

1 csapott teáskanálnyi só

1 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:

200 ml tejszín

100 ml tej

4 egész tojás

egy kis darab friss torma

5 dkg parmezán sajt

15 dkg füstölt-főtt sonka vagy tarja

1 póréhagyma

só, bors

szerecsendió

Elkészítés:

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, bele a kemény, hideg vajat és a sót. Robotgéppel az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá válik. Ekkor beleütünk egy egész tojást, majd lassan hozzáöntjük a jéghideg vizet, és az egészet gyors fokozaton homogén tésztává dolgozzuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig belisztezett nyújtódeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd beleborítjuk a kivajazott sütőformába. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket pedig egy éles késsel levagdossuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával beborítjuk, és száraz borsót töltünk rá nehezékként. 200 fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a „nehezéket” fóliástól, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a tojásokat. Parmezánt és friss tormát reszelünk bele, majd sóval, tört borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az apró kockákra vágott sonkát kevés olajon megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vékonyra szelt póréhagymát, és pár perc alatt megfonnyasztjuk. A póréhagymás sonkát alaposan összekeverjük a tojásos-tejszínes keverékkel, és az egészet az elősütött tésztára öntjük. A quichét sütőbe helyezzük, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quichét szeletekre vágva, melegen tálaljuk, de később langyosan, hidegen is finom.

Csokoládés eclair fánk

streetkitchen,blog.hu

Hozzávalók:

A tésztához:

12,5 dkg liszt

2 dl tej

0,5 dl víz

5 evőkanál vaj

1 teáskanál cukor

1/2 teáskanál só

4 tojás

A krémhez:

3,5 dl tej

1,5 dl tejszín

7,5 dkg cukor

1 tojás

3 tojássárgája

4 dkg kukoricaliszt

12 dkg csokoládé

A mázhoz:

1 dl tejszín

10 dkg csokoládé

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük, és felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és közepesen láng felett folyamatosan kevergetjük kb. 2-3 percig, amíg elválik a lábos oldalától és vékony filmréteggel vonja be. Átöntjük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután az eldolgozott masszát nyomózsákba tesszük, és egy sütőpapírral leterített sütőlapra kb. 10 cm-es rudacskákat nyomunk a tésztából, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokra, és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez egy közepes lábosban felmelegítjük a tejet és a tejszínt. A tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzáadagoljuk a kukoricalisztet. A forrásban levő tejből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adunk, eldolgozzuk, majd az egészet a lábosba öntjük, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a csokoládét, és addig kevergetjük, amíg teljesen fölolvad. Ezután a krémet lehűtjük.

A mázhoz felforralunk 1 dl tejszínt, és ráöntjük a 10 dkg apróra vágott csokoládéra, majd az egészet fényesre keverjük.

Összeállítjuk az eclaireket: a hosszúkás fánkokat óvatosan kettévágjuk, az alját megtöltjük kb. 3 teáskanálnyi krémmel (habzsákba is tölthetjük a krémet, úgy könnyebb adagolni), ráhelyezzük a tetejét, és végül ráhúzzuk a csokimázat (az egészet is bevonhatjuk).

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!