szerző:
MTI

Franciaországban szinte ismeretlen a maradék étel becsomagolására alkalmas doboz, ezért egy képviselő ennek bevezetésével küzdene az ételpazarlás ellen.

A francia éttermekben nem szokás a maradékot hazavinni, Guillaume Garot szocialista képviselő viszont ennek a gyakorlatnak az elterjesztését is javasolta a Manuel Valls kormányfő megbízásából az ételpazarlás leküzdésére készített jelentésében. 

Az ételhulladék Franciaországban 1,2 és 6 millió tonna között mozog évente, ez fejenként évi 20-90 kilogramm kidobott élelmiszert jelent. Ennek 58 százalékát az éttermek termelik, és 24 százalék a megmaradt fogásokból származik. 

A képviselő szerint az ételpazarlás leküzdésére Franciaországban elsőként egy kulturális akadályt kellene elhárítani, Franciaországban a vendégek jelentős része ugyanis "nem meri elkérni az ételmaradékot, a séfek pedig a fogások degradálását látják a gyakorlatban". A képviselő ugyanakkor kiemelte, hogy a dobozok bevezetésére egyre több példa akad, és ezért is érdemes azt bátorítani.

Példaként említik a jelentésben a TakeAway nevű vállalkozást, amely mikrohullámú sütőben való melegítésre is alkalmas, újrahasznosítható dizájnos ételdobozokat hozott forgalomba éttermi használatra. A lyoni cég az éttermek igényei szerinti méretű és színű "doggy bageket" gyártat. 

Francois Pasteau, a párizsi L'Epi Dupin étterem séfje a France2 közszolgálati televízió híradójának azt mondta, hogy a konyhájában mindig van "doggy bag", de ő soha nem ajánlja fel a vendégeknek, csak akkor csomagolja be a maradékot, ha azt a vendég kéri. "99 százalékban külföldiek kérik a doggy baget. A pincéreim sem nagyon szoktak hozzá a dologhoz" - mondta a séf. "Nem jut eszembe, hogy felajánljam. Kínos megkérdezni a vendégektől a vacsora végén, hogy kérnek-e doggy baget" - mondta Caroline Camu főpincér.  

Franciaországban ugyanakkor teljesen megszokott dolog, hogy a be nem fejezett boros üveget hazaviszik a vendégek az étteremből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Március 14-én jöhet a közszolgálati dolgozók sztrájkja

Március 14-én jöhet a közszolgálati dolgozók sztrájkja

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták