szerző:
hvg.hu/ élelmiszer online
Tetszett a cikk?

Legalábbis a New York-i International Culinary Center szerint, amely évről évre megrendezi az olívaolajak nemzetközi versenyét. Az arany és ezüst medálok mellett külön kategóriában lehet elnyerni a legértékesebb elismeréseket: a "best in class", vagyis az osztály legjobbjai soroltatnak ide. A mostani 2015-ös megmérettetésre 26 országból érkeztek minták.

Az idei világelső extra szűz olívaolajat az ausztrál Cobram Estate jegyzi, amely olyan nagyon nem lehetett megilletődve, lévén, hogy zsinórban harmadszor nyerte el a címet. Maga mögé utasítva a klasszis görög, olasz, portugál, spanyol termelőktől érkezett olajokat. Bár utóbbiak azért elhozták az össze kiosztott érem több mint felét.

goodfood.com.au

A CE 1998-ban létesült, mára 6500 hektáron terülnek el olajfaligetei, amelyekből 14 fajta bogyót szüretelnek. A szedéstől számítva 8 órán belül feldolgozzák a termést. Ahogy a szlogenjükben ígérik: a fáról az asztalra!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!