szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Nyári turnéra készül az El Celler de Can Roca csapata. A Roca fivérek először Argentínában, majd az USA-ban, végül pedig Törökországban mutatják be tudományukat, amellyel az idén újból kiérdemelték a világ legjobb étterme címet.

A brit gasztronómiai magazin, a The Restaurant tekintélyes és szépszámú nemzetközi grémiuma által az idén másodszorra is a legjobbnak minősített katalán étterem tulajdonosai, egyben séfje, Joan Roca, s két testvére, Josep - a borszakértő, valamint a cukrászséf Jordi, hamarosan a tengerentúlra utaznak. Csaknem két hónapra bezárják híres gironai vendéglátóhelyüket. A tavalyi nyárhoz hasonlóan – amikor Houstonban, Monterreyben, Mexikó Cityben, Bogotában és Limában jártak – az idén is vakációs konyhakörútra szánták el magukat.

redexclusiva.com

 

A Roca fivérek naptár vendégszereplése  augusztus 4-én kezdődik Buenos Airesben, ahol öt alkalommal prezentálnak vacsoraestet 90 szerencsés vendégnek. Ezután érkeznek az USA-ba, ahol Miamiban (augusztus 12, 13), az alabamai Birminghamben (augusztus 18, 19) és Houstonban (augusztus 24, 25, 26) mutatják be kulináris tudományukat. A nagy főző, sütő, borbemutató  turné Európában fejeződik be, Isztambul ínyenceit augusztus 31. és szeptember 3. között kápráztatják el az El Celler de Can Roca legjobb fogásaival, desszertjeivel és nemes boraival.

Az idei nyári körutazásuknak a 2014-es év tapasztalatai alapján hasonló az elgondolása: az El Celler de Can Roca konyháját a helyi nyersanyagokra és fűszerekre alapozva új ízkombinációkat alkotni. Ennek érdekében ez év márciusában Josep Roca már ellátogatott Argentínába, hogy feltérképezze a terepet. Olyan helyi fűszernövényeket, alapanyagokat és zöldségféléket lajstromolt, mint a citromverbéna, a quiona (libatopfélékhez tartozó növény magja, fehérjékben és aminosavakban gazdag – a szerk.), az amarán vagy más néven disznóparéj, a locoto chili, a chayoté – az egymagvú tök -, az andoki burgonya és különféle szárított gyümölcsök. Josepre, mint borszakértőre különösen nagy hatást gyakoroltak az Uco völgyi borok Mendozában, amelyet az „új borok paradicsomának” nevezett el.

Buenos Airesben és Miamiban lehetőség adódik arra is, hogy a Roca testvérek kiválasszanak majd két-két olyan tehetséges szakácstanítványt, akik a helyi alapítványok támogatásával négy hónapot tölthetnek el a gironai El Celler de Can Rocában.

Sajnos, Magyarországot kihagyják a turnéból, pedig Törökország nincs is olyan messze tőlünk. Igaz, törhetnék a fejüket, hogy a tehetséges fiatal magyar szakácsok közül, kit vigyenek magukkal haza a konyhájukra. Remélhetőleg talán majd jövőre idevonzza őket a Bocuse d’Or európai döntője.

 

              

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!