szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Advent van, de nem úgy tűnik, hogy annyira lecsendesednénk mostanság. Ellenkezőleg. Megindul az össznépi gyűjtőgetés a bevásárló központokban, rohamra indulunk a szatyrainkkal a piacokra, listázunk, cetlizünk, spájzolunk. S bennünk a gyomorideg. Háborgó bensőnknek, megtépázott idegeinknek jól jön egy kis nyugtató. Egy tál leves, biztosan.

Ha már úgyis bevásárolunk, tegyünk a cekkerbe pár céklát, citromot, doboznyi spenótot. Remek leveseket üthetünk össze kevés fűszerrel, s némi engedménnyel a kényelmi termékek irányába.

 Úgy, hogy, akinek ördögtől való például a leveskocka - amúgy bio változatokban is kapható - , az lapozzon. Nem mondjuk, hogy áldás a háztartásban, de nem is álszenteskedünk, hogy nem, nem, soha. Az ilyen áldott adventi rohanás közben nagy titokban, hogy senki meg ne tudja, rendetleneknek, kik nem gyártanak otthon alapleveket, szemlesütve engedmény végszükség esetén. De tényleg maradjon köztünk.

biocity.hu

Céklahab leves 

Meghámozunk 4 darab közepes céklát, feldaraboljuk, megfőzzük (kezdőknek: annyi vízben, hogy ellepje). Míg puhul, komótosan megtisztítunk, lereszelünk egy fej átlagos méretű vöröshagymát. Kicsit elérzékenyülünk majd közben, ha elméláztunk, addigra pont lesz főtt céklánk, amit leszűrünk és a hagymával együtt megfuttatunk egy kevés vajon, sózzuk, borsozzuk.Felöntjük egy liter zöldséglevessel (rendeseknél ott a hűtőben, fagyasztóban a házi alaplé, rendetlenekről már fentebb ejtettünk szót), és szépen hozzákavargatunk 2,5 deci tejszínt. Öt percig főzőgetjük, barátkoztatjuk egymással, majd az egészet botmixerrel összeturmixoljuk. Gyönyörű színű, illatú, állagú krémleves lesz, amit a tányérokba merve narancsszeletekkel, szálasra vágott, pirított mandulával tálalunk. Is-is, vagy, illetve egyáltalán, attól függ, mi van otthon.

Flickr / Creative Commons

 

Citromleves 

Igazi gyomorvígasz, főleg annak, aki csinálja, mert az előbbinél is kevesebb vele a cécó. Egy liter alaplé (zöldség- vagy húsleves) szükségeltetik, amit felforralunk, kimerünk belőle 5-6 evőkanálnyit , amit félre tesszük, aztán beledobálunk 3 deka rizst. Főzzük 10 percig. Közben egy jó nagy citrom levét kifacsarjuk, leszűrjük. Habosra verünk egy tojást és óvatosan belecsöpögtetjük-forgatjuk a citromlevet. Ettől lesz a leves az, ami. Az előzőleg kimentett lével gondosan elhabarjuk, krémesítjük, majd folyamatos keverés közben visszasegítjük az egészet a fazékba. Ne kapkodjunk, mert akkor citrom ízű rántottás levesünk lesz. Ízre nem rossz, de ne fogjuk a nagymamára, hogy a specialitása volt ez a tojásleves, amibe limonádét öntött. Szóval, ha sikerrel jártunk, akkor már csak pici só, őrölt fehér bors (ha netán akad vaníliás borsunk, az már majdnem fine dining). Tálaláskor a leves tetejére egy-két vékony citromkarika, mentalevél. 

sxc.hu

Spenótleves 

Ennél is az a lényeg, hogy majd türelmesen kavargassunk. Négy deka vajon megfonnyasztunk egy kisebb, karikára vágott póréhagymát, aztán megszórjuk 2 evőkanál liszttel és rózsaszínűre pirítjuk (Ha kérdezné valaki,ezt hívják staubolásnak.) 3 evőkanál zöldséglevessel csomómentesre kavarjuk, s aztán felöntjük a majdnem egész liternyi többi zöldséglével, aminek itt is kéznél kell lenni. Ha forrni kezd, teszünk bele egy doboz felengedett, mélyhűtött spenótot.(A nagyon rendeseknél blansírozott, felaprított, ledarált spenót van a mélyhűtőben.) S megint kavargatunk komótosan, míg krémes lesz a levesünk.Ízesítjük csipetnyi örölt szerecsendióval, ízlés szerint sóval, őrölt fekete borssal. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel.A pikáns végkifejlet: tálaláskor megszórjuk morzsolt kéksajttal (rokfort). Ha nem szeretjük, akkor helyette feta, esetleg mini mozarella golyók.

Megjegyzés: Ha idegcsillapítónak, gyomorvigasznak bevált egy tál leves, és előgyakorlatoznánk a nagy karácsonyi főzéshez, úgy komolyabb műfajban is indulhatunk. De a tökéletes sütőtök krémlevesnél, a tökéletes frankfurti levesnél, pláne a tökéletes télindító csülkös bablevesnél már nincs engedmény, semmi kényelmeskedés...

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!