Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"71fc5c1c-121a-4b59-8887-4f1fdd3aa18b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Csak ezen a helyszínen 875 szarvasmarhával végeztek.","shortLead":"Csak ezen a helyszínen 875 szarvasmarhával végeztek.","id":"20250419_szaj-es-koromfajas-rabapordany-szarvasmarha-sertes-nagy-istvan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/71fc5c1c-121a-4b59-8887-4f1fdd3aa18b.jpg","index":0,"item":"99e64430-c00e-441d-912b-6c2cc5a4d391","keywords":null,"link":"/itthon/20250419_szaj-es-koromfajas-rabapordany-szarvasmarha-sertes-nagy-istvan","timestamp":"2025. április. 19. 13:40","title":"A sertéseket is leölik a rábapordányi telepen, ahol megjelent a száj- és körömfájás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a1beb92e-890b-49ea-8ae8-7331b2308f27","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A francia feminista ikonná vált nőről amiatt került ki egy cikk a magazin oldalán, mert egy férfival sétálgatott az utcán.","shortLead":"A francia feminista ikonná vált nőről amiatt került ki egy cikk a magazin oldalán, mert egy férfival sétálgatott...","id":"20250417_Gisele-Pelicot-Franciaorszag-Parizs-maganelethez-valo-jog-nemi-eroszak-per","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a1beb92e-890b-49ea-8ae8-7331b2308f27.jpg","index":0,"item":"375d672b-d9a7-4f62-84a3-e208a4151711","keywords":null,"link":"/elet/20250417_Gisele-Pelicot-Franciaorszag-Parizs-maganelethez-valo-jog-nemi-eroszak-per","timestamp":"2025. április. 17. 18:56","title":"Gisèle Pelicot beperel egy francia magazint, amiért lesifotókat készítettek róla az utcán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d4dc3964-6ed2-4d66-8f94-34ff6027a23c","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Friderikusz Sándornak adott interjút a médiavállalkozó, beszélt arról is, miért távozott az úszószövetség éléről és hogy hogyan készül a börtönlétre.","shortLead":"Friderikusz Sándornak adott interjút a médiavállalkozó, beszélt arról is, miért távozott az úszószövetség éléről és...","id":"20250417_Gyarfas-Tamas-meg-volt-gyozodve-arrol-hogy-felmentik-a-Fenyo-ugyben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d4dc3964-6ed2-4d66-8f94-34ff6027a23c.jpg","index":0,"item":"c92160e2-f625-49b6-b532-3c1bbb30163e","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_Gyarfas-Tamas-meg-volt-gyozodve-arrol-hogy-felmentik-a-Fenyo-ugyben","timestamp":"2025. április. 17. 23:25","title":"Gyárfás Tamás meg volt győződve arról, hogy felmentik a Fenyő-ügyben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"19948a06-a91b-4d84-ac4f-10e86689fe46","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Mindezt az MNB számításai alapján írják.","shortLead":"Mindezt az MNB számításai alapján írják.","id":"20250418_anyak-adomentessege-koltsegvetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/19948a06-a91b-4d84-ac4f-10e86689fe46.jpg","index":0,"item":"d441ce87-ca97-4662-b4bf-c397e4fb0abf","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250418_anyak-adomentessege-koltsegvetes","timestamp":"2025. április. 18. 13:33","title":"Komoly költségvetési terhet jelent az anyák adómentessége és nincs terv a kigazdálkodására","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e2baf022-fc55-45c6-87de-0a1dd47fb89a","c_author":"Fülöp István","category":"360","description":"Dollármilliárdokban mérhető hasznot hajthat a bankoknak a mesterséges intelligencia használata, a forradalmi hangulatban azonban több százezer munkahely válhat feleslegessé. Az automata döntéshozatal pedig komoly veszélyeket hordoz, ha senki nem ellenőrzi.","shortLead":"Dollármilliárdokban mérhető hasznot hajthat a bankoknak a mesterséges intelligencia használata, a forradalmi...","id":"20250418_ai5-kodolt-kockazatok-penzugyi-szektor-bankok-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e2baf022-fc55-45c6-87de-0a1dd47fb89a.jpg","index":0,"item":"7359f358-f22b-4684-9e06-95430fd60aad","keywords":null,"link":"/360/20250418_ai5-kodolt-kockazatok-penzugyi-szektor-bankok-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2025. április. 18. 08:00","title":"Torz döntéshozatal és tömeges leépítés lehet abból, ha most nem megfelelően újítanak a bankok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d7670d76-a719-4f0f-9b9f-746f6c6f7a13","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Kurali Zoltánt az Államadósság Kezelő Központtól igazolta le Varga Mihály.","shortLead":"Kurali Zoltánt az Államadósság Kezelő Központtól igazolta le Varga Mihály.","id":"20250418_mnb-kurali-zoltan-alelnok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d7670d76-a719-4f0f-9b9f-746f6c6f7a13.jpg","index":0,"item":"98613ea3-784b-40c9-933f-a3140c4d1846","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250418_mnb-kurali-zoltan-alelnok","timestamp":"2025. április. 18. 14:40","title":"Kinevezték a Magyar Nemzeti Bank új alelnökét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1962a140-4bf1-42dc-aaff-55b0e3ddb965","c_author":"MTI","category":"tudomany","description":"Óránként akár 10 hullócsillag is megfigyelhető lesz napokon belül, tűzgömbök kialakulására is van esély.","shortLead":"Óránként akár 10 hullócsillag is megfigyelhető lesz napokon belül, tűzgömbök kialakulására is van esély.","id":"20250417_lyridak-meteorraj-megfigyeles-hullocsillag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1962a140-4bf1-42dc-aaff-55b0e3ddb965.jpg","index":0,"item":"a174ccb2-5ce2-4931-837c-8c7593ceb4ca","keywords":null,"link":"/tudomany/20250417_lyridak-meteorraj-megfigyeles-hullocsillag","timestamp":"2025. április. 17. 16:03","title":"Szemeket az égre: jön a legrégebbi ismert meteorraj","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"02fae638-97e3-4b05-9278-255ce473ddcb","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Korábban már törvény is született róla, amit Putyin is aláírt.","shortLead":"Korábban már törvény is született róla, amit Putyin is aláírt.","id":"20250417_taliban-terrorizmus-lista-oroszorszag-legfelsobb-birosag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/02fae638-97e3-4b05-9278-255ce473ddcb.jpg","index":0,"item":"dcc71b69-914b-4c81-aaa3-02bc4d2003fb","keywords":null,"link":"/vilag/20250417_taliban-terrorizmus-lista-oroszorszag-legfelsobb-birosag","timestamp":"2025. április. 17. 16:52","title":"Az orosz legfelsőbb bíróság levette a terrorszervezetek listájárol a tálibokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bár egyre többen vallják, hogy bármely hétköznap ünnepi lehet, ha pezsgőt bontunk, mégis ilyentájt kerül a legtöbb palack az asztalra. Akár ajándékba vesszük, akár vendéglátásra, otthonra, nagyon nem mindegy, milyen minőségűt, stílusút választunk, melyik méltó valóban az ünnepléshez és az évbúcsúztató koccintásokhoz. A jó döntéshez elég, ha tudjuk, milyen információkat keressünk a címkén.
A címkén elsőként az elkészítés módszeréről keressünk információt. Bár egy gyöngyöző- vagy habzóbor csomagolása megtévesztő lehet, ezek legtöbbször hozzáadott szén-dioxiddal készülnek és inkább a nyár italai. Ha valódi pezsgőt választunk az ünnepekre, abban biztosak lehetünk, hogy a buborékok természetes úton, a bor második erjedésekor születtek. Ennek azonban több útja is van, ami az árfekvést is meghatározza, másrészt ez árulja el a legtöbbet adott palack tartalmáról.
F.B.
Mi szól a tradicionális pezsgők mellett?
A pezsgők csúcsát a tradicionális, avagy Méthode Traditionnelle kategória jelenti, a bort palackban erjesztik újra és legalább 9 hónapig érlelik seprőn. A módszerre általában utal a címke, a palackot pedig parafa dugóval zárják le.
Egy tradicionális pezsgő elkészítése gyakran évekig tart, ezért optimális paraméterekkel rendelkező, kiváló minőségű és jól eltartható alapborra van szükség. A második erjedés majd az érlelés ennél a módszernél a leghosszabb, így finom illat- és ízjegyek, lágyabb buborékok alakulnak ki. (Így készülnek a francia champagne-ok és crémant-ok, a spanyol cavák és az olaszországi Trento vagy Franciacorta pezsgői is.)
Egy kedvező ár-érték arányú tradicionális pezsgő kifinomult és elegáns, de nem feltétlenül drágább, mint egy jobb bor! 3-5 ezer forint között már találni olyat, amit valóban élmény fogyasztani akár önmagában, akár az ünnepi menüsor kísérőjeként.
A Transvasée módszernél a második erjesztés magnum palackokban történik, az érlelés ritkán hosszabb, mint 9 hónap. A pezsgőt ezután nyomásálló tartályban elegyítik és szűrik, majd újra palackozzák. Itthon a Méthode Charmat, vagyis a tartályos pezsgők a legelterjedtebbek, nagy mennyiségben és viszonylag gyorsan elkészíthetőek. A bort tartályban erjesztik és rövidebb ideig érlelik, így kevésbé az érlelési aromák, inkább a friss, gyümölcsös jegyek dominálnak, mint egy prosecco-nál. Ha nem találunk erre vonatkozó információt, a műanyag dugóból következtethetünk. Az Asti módszerannyiban különbözik, hogy a tartályban nem a már kierjedt borból, hanem közvetlenül a mustból születik meg a pezsgő, amely édesebb és alacsonyabb cukortartalmú.
Száraz vagy még szárazabb?
A pezsgő címkéjén minden esetben feltüntetik az információt, hogy likőrözéskor milyen cukortartalmat állítottak be. A stílus annyira fontos, hogy gyakran erről kapja a nevét a pezsgő. Ahogy a minőségi borok, a tradicionális pezsgők is szárazak. Finom aromák és harmónia jellemző rájuk, aminek a túlzott édesség nem tenne jót. A stílusok elnevezését a franciáktól tanulta el a világ, ha tudjuk, pontosan mit jelentenek, ízlésünknek megfelelően választhatunk.
brut nature, vagy nyerspezsgő, 0-2 g/l– egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott cukrot, a legszikárabb stílus (Champagne-ban a „zero dosage” név is gyakori)
extra brut, 0-6 g/l– kifejezetten száraz, szikár stílus
brut, 0-12 g/l– világszerte a legelterjedtebb stílus a tradicionális pezsgők között, a minimális cukortartalom nagyon szép egyensúlyt ad a pezsgő élénk savaival, de a pezsgő hosszabb eltarthatóságában is szerepe van
extra dry, 12-17 g/l– kevésbé száraz, itthon különösen népszerű stílus
dry vagy sec, 17-32 g/l– a pezsgők között még ez is száraz kategória, de már határozottabb édesség érzettel
demi sec, 33-50 g/l – félszáraz pezsgő, inkább a tartályos kategóriában jellemző
doux, 50 g/l-től – édes pezsgő, szintén inkább a tartályos kategóriában elterjedt
F.B.
Nem csak a buborék számít
„A pezsgő nem csak buborékokból áll, a terroir és szőlőfajtatalálkozása”, fogalmazta meg Christian Forget pincemester, aki Champagne után már a Somlói borvidéken - a Kreinbacher birtokon - is szinte otthon érzi magát. Itt a furmint mellett döntöttek, ahogy számos tokaji pincészet is, míg az Etyek-Budai régióban több szőlőfajta is bevált.
Az érlelési idő is jó iránytű a választáshoz, a hosszabb seprőn tartással összetettebb aromák jelennek meg, a tradicionális pezsgők legalább két év után mutatják legszebb formájukat.
Ha a pezsgőt 1,5 literes magnum palackban készítik, a második erjedés és érlelés során egészen más fejlődési utat jár be. Frissebb, ráadásul gazdagabb és finomabb habzású ital az eredmény. Ilyen például az év végére debütált Kreinbacher Prestige Brut 2011 Magnum.
Champagne csak Champagne-ból érkezhet, ha ezt látjuk a címkén, jó eséllyel egy igazán stílusos, elegáns pezsgő kerül majd a poharunkba. Az észak-franciaországi a régió nemcsak a pezsgőkészítés őshazája, de valóban a csúcsok csúcsa a pezsgők között. Klímája és talaja mellett a házasítás művészete tette őket világhírűvé; a házak a különböző évjáratok, szőlőfajták és alrégiók borainak házasításával komponálják meg cuvée-iket.