Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ff94920b-9689-4240-8811-9301963026f4","c_author":"Remifemin Plus","category":"brandchannel","description":"A változókorról legtöbbünknek jól ismert tünetei, a hőhullámok és alvászavarok jutnak eszébe, de az valójában sokkal több ennél. Egy komplex folyamat, amely számos fizikai és érzelmi változást hozhat magával: a hormontermelés lassú leállása nemcsak az életminőségre, de egészségünkre is hatással lehet. Ugyanakkor, ha tudjuk, mire van szüksége szervezetünknek ezekben a kritikus években, azzal nagyon sokat tehetünk azért, hogy egészségesen, csinosan és kiegyensúlyozottan éljük meg ezt az időszakot.","shortLead":"A változókorról legtöbbünknek jól ismert tünetei, a hőhullámok és alvászavarok jutnak eszébe, de az valójában sokkal...","id":"20250129_Etrend-a-valtozokor-alatt-remifemin","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff94920b-9689-4240-8811-9301963026f4.jpg","index":0,"item":"e2e84bee-af89-4016-8465-6b0f2707d9c2","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250129_Etrend-a-valtozokor-alatt-remifemin","timestamp":"2025. március. 08. 11:30","title":"Ezért nem mindegy, mit eszünk a változókor alatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Remifemin Plus","c_partnerlogo":"01fbafc5-53c4-42c6-a681-eea34113376e","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"a6e29e31-c7c6-4eda-b92a-22699fe559d4","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Fejét a sínnek támasztva szundikált egy férfi Limában, amikor jött a vonat. Az elképesztő jelenetet térfigyelő kamera is rögzítette.","shortLead":"Fejét a sínnek támasztva szundikált egy férfi Limában, amikor jött a vonat. Az elképesztő jelenetet térfigyelő kamera...","id":"20250309_vonatbaleset-gazolas-peru-lima-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a6e29e31-c7c6-4eda-b92a-22699fe559d4.jpg","index":0,"item":"9125014c-3b3c-4814-bd8e-45eebe8aa223","keywords":null,"link":"/cegauto/20250309_vonatbaleset-gazolas-peru-lima-video","timestamp":"2025. március. 09. 11:59","title":"Elütötte a vonat, mégis kimászott alóla – videó csak erős idegzetűeknek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e4adc98c-d7b7-40be-89e7-36a58149e0c9","c_author":"MTI","category":"gazdasag","description":"Ezen kívül bitcoin-szuperhatalommá is tenné az Egyesült Államokat Donald Trump – az amerikai elnök erről az első kriptovaluta-csúcstalálkozón beszélt a Fehér Házban, washingtoni idő szerint péntek este.","shortLead":"Ezen kívül bitcoin-szuperhatalommá is tenné az Egyesült Államokat Donald Trump – az amerikai elnök erről az első...","id":"20250308_trump-bitcoin-kriptovaluta","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4adc98c-d7b7-40be-89e7-36a58149e0c9.jpg","index":0,"item":"d5c3660d-2dd4-4eb5-8408-a1956c545ac4","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250308_trump-bitcoin-kriptovaluta","timestamp":"2025. március. 08. 17:34","title":"Trump: Mi leszünk a világ kriptovaluta-központja, az első lépést már megtettük","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6f35f9b9-3b7b-49b6-a467-77e03507e76f","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Napokkal ezelőtt mutatták be az első évadot, és nem vártak sokat azzal, hogy bejelentsék, lesz folytatás. ","shortLead":"Napokkal ezelőtt mutatták be az első évadot, és nem vártak sokat azzal, hogy bejelentsék, lesz folytatás. ","id":"20250307_meghan-markle-netflix-sorozat-masodik-evad-premier","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6f35f9b9-3b7b-49b6-a467-77e03507e76f.jpg","index":0,"item":"f28d1df9-fb57-402c-875f-c2fb4dee4123","keywords":null,"link":"/elet/20250307_meghan-markle-netflix-sorozat-masodik-evad-premier","timestamp":"2025. március. 07. 19:28","title":"Meghan Markle főzőműsora ősszel tér vissza, és már le is forgatták az új részeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"339ab16e-715c-43a8-9994-bbe31d627836","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A NASA számítása szerint a Voyager–1 és a Voyager–2 űrszonda egy-egy műszerének kikapcsolásával legalább egy évvel lehet kitolni a szerkezetek élettartamát – már ami az energiaellátást illeti.","shortLead":"A NASA számítása szerint a Voyager–1 és a Voyager–2 űrszonda egy-egy műszerének kikapcsolásával legalább egy évvel...","id":"20250308_nasa-voyager-1-voyager-2-urszonda-muszerek-leallitasa-energiaellatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/339ab16e-715c-43a8-9994-bbe31d627836.jpg","index":0,"item":"9b4628ac-f76f-47f4-b8db-23e3432d99fb","keywords":null,"link":"/tudomany/20250308_nasa-voyager-1-voyager-2-urszonda-muszerek-leallitasa-energiaellatas","timestamp":"2025. március. 08. 12:03","title":"Rezsicsökkentés az űrben: leállítja a Voyager-űrszondák műszereit a NASA","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"96d01208-8729-4984-be30-432bfcc7adcf","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"A miniszterelnök kifejtette azt is, szeretné, ha az innovációra fordított összegben a legjobbak között lennénk. ","shortLead":"A miniszterelnök kifejtette azt is, szeretné, ha az innovációra fordított összegben a legjobbak között lennénk. ","id":"20250307_orban-viktor-tudomany-mmc-szeged","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/96d01208-8729-4984-be30-432bfcc7adcf.jpg","index":0,"item":"94cc59e1-2fba-4004-bc5c-6519b755311a","keywords":null,"link":"/tudomany/20250307_orban-viktor-tudomany-mmc-szeged","timestamp":"2025. március. 07. 21:58","title":"Orbán Viktor Szegedre látogatott az MCC miatt, és kijelentette, hogy a nemzet fennmaradása szempontjából a tudomány nélkülözhetetlen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2a58dd68-321f-4c27-b614-3d450954c43e","c_author":"Remifemin Plus","category":"brandchannel","description":"A gyógyszerminőségű gyógynövénykészítmények és gyógynövényes étrend-kiegészítők közötti különbség egyre inkább a figyelem középpontjába kerül mind a fogyasztók, mind a hatóságok részéről. A gyógynövények hatásosságáról és biztonságáról szóló tudományos viták kapcsán a legújabb kutatások rávilágítanak arra, hogy míg a gyógyszerként forgalmazott készítmények szigorú minőségellenőrzésen esnek át, addig az étrend-kiegészítők területén erre vonatkozó előírások nincsenek.","shortLead":"A gyógyszerminőségű gyógynövénykészítmények és gyógynövényes étrend-kiegészítők közötti különbség egyre inkább...","id":"20250129_Ovatosan-a-gyogynovenyekkel-is-remifemin","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2a58dd68-321f-4c27-b614-3d450954c43e.jpg","index":0,"item":"43d1147e-27c6-442a-bba4-f37bb76c815a","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250129_Ovatosan-a-gyogynovenyekkel-is-remifemin","timestamp":"2025. március. 09. 09:30","title":"Óvatosan a gyógynövényekkel is – nem mindegy, milyen készítményt választunk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Remifemin Plus","c_partnerlogo":"01fbafc5-53c4-42c6-a681-eea34113376e","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"f0655a93-8e7e-4090-8238-9845b4a56c78","c_author":"Illényi Balázs","category":"360","description":"Nem lendítette fel a népgazdaságot a munkaversenyek forszírozása, a sorozatos csalásokkal elért hihetetlen teljesítmények csak az egyenlőtlenségeket és a munkahelyi balesetek számát növelték – derül ki a 75 éve csúcsára ért sztahanovista mozgalomról. Sztahanovista nem akárkiből lehetett, de aki sikeresen betöltötte a propaganda által kijelölt szerepet, mesés juttatásokban részesülhetett.","shortLead":"Nem lendítette fel a népgazdaságot a munkaversenyek forszírozása, a sorozatos csalásokkal elért hihetetlen...","id":"20250308_hvg-hosok-terepe-sztahanovistak-munkasok-munkaverseny-parasztvakitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f0655a93-8e7e-4090-8238-9845b4a56c78.jpg","index":0,"item":"e3a0dc52-927b-481b-987f-eb8b4119c150","keywords":null,"link":"/360/20250308_hvg-hosok-terepe-sztahanovistak-munkasok-munkaverseny-parasztvakitas","timestamp":"2025. március. 08. 10:30","title":"„Aki ismerte a szakmát, tudta, hogy mindez parasztvakítás” – közutálatnak örvendő sztahanovisták gyári díszletek között","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Van, ahol karnevál, nálunk leginkább farsang. Egy biztos, nem telhet el fánk nélkül. A vidám, télűző mulatozások egyben a nagy evések-ivások időszaka is.Ne is próbálkozzunk ilyenkor a fogyókúrával.
Inkább kóstoljunk bele a világ fánkjaiba (is) – mert ha nem is ugyanígy nevezik, de szinte mindenfelé szeretik ezt a kelesztett, bő olajban kisült, édes tésztát.
Fánkok a glóbuszon
A fánkok különböző fajtáit az egész világon megtalálhatjuk, és ha nem is megszólalásig hasonló, mint idehaza, de annyi biztos, a kelesztett, bő olajban kisütött finomság mindenhol régóta elterjedt.
Kelt tésztát zsírban már az egyiptomiak is sütöttek. Azóta sincs talán olyan szeglete a világnak, ahol ne sercegne fánk, vagy vele szoros rokoni kapcsolatban álló tészta forró, bő zsiradékban.
Horvát szomszédaink fritulénak hívják, a lengyelek pedig paczkinak.
Ausztriában igazán nem csoda, hogy találkozunk vele, hiszen innen eredeztetik.
Sárgabaracklekvárral és vaníliakrémmel is igen népszerű, és Krapfen névre hallgat.
Ugyanígy nevezik Olaszország északi részén is, de a toszkán vidéken már bambalone a neve. De nagyon népszerű a taljánok körében a gyűrű alakú zeppole is, aminek üreges közepét vaníliás krémmel, csokival, gyümölccsel, esetleg lekvárral gazdagítanak, és főleg Szent János napján fogyasztanak.
A franciák, a gasztronómia nagyjai sem maradhatnak ki a sorból, a beignet-vel, ami Maria Antoinette nagy kedvence volt. Alakja nem kerekded, hanem párna formájú.
A spanyolok churros nevű édessége tulajdonképpen egy égetett tészta, ami habzsákból landol a forró zsiradékban.
A zsidók egyik legfontosabb ünnepére is készül fánk, aminek loukoumades a neve, amit közvetlenül sütés után mézszirupban mártanak meg. Az arab, török és ciprusi konyhában is kap egy mézes, fényes bevonatot, és több helyen még szezámmagos szórással is ékesítik.
Indiában a gulab jamun nevű édesség mutat szoros rokonságot a fánkkal.
A középen lyukas, csokiba vagy cukorba mártott, színes cukordarával megszórt amerikai doughnut idehaza is kedvelt.
Bármennyire más kultúra is, de a japánok is késztenek fánkszerű tésztát, amely karonto névre hallgat, és barna cukorba burkolózik.
Idehaza és a közeli vidékeken is meglehetősen sok néven ismeretes: siska, pampuska, huppancs, krepli, pánkó. A fánk nevet pedig sokan a német ,,faseln” szóból eredeztetik, aminek jelentése: fecsegni, pajkosságot űzni.
Így lesz tökéletes a mi fánkunk
Bár nem igényel sok hozzávalót, de a „lelkét” ápolni kell, oda kell rá figyelni. Fánkunk hibátlan, levegős és szalagos lesz, ha megfogadjuk az alábbi fortélyokat:
– Minden hozzávaló legyen langyos, és a lisztet mindig szitáljuk át.
– Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik az edénytől és a kezünkre sem ragad. Érdemes a tésztát kétszer–háromszor dagasztani sütés előtt.
– Ha megkelt a tészta, ne úgy nyújtsuk mint a gyúrt tésztát – elég csak finoman végigsimítani rajta, hogy ne nyomjuk ki teljesen a levegőt.
– A zsiradék legyen mindig bőséges és forró. A megkelt tésztát úgy helyezzük bele, hogy a felső része kerüljön először alulra, így sütés ki tud gömbölyödni a másik fele is.
– Számoljunk azzal, hogy fánk sütés közben megnő, így ne rakjuk teljesen tele a lábast.
– Akkor lesz szalagos a fánk, ha először fedő alatt sütjük, majd a másik oldalát fedő nélkül.
– Ha kívül megpirult, de belül nyers, akkor túlságosan forró az olaj.
Ha elkészült a fánk:
– Ne rakjuk egymásra, csak egymás mellé, mert a meleg gőztől befülled és összeesik.
– Ha még forró, ne szórjunk rá porcukrot, mert megolvad és eláztatja a fánkot. Várjuk e, amíg langyos lesz.
– Ha az a ritka eset fordulna elő, hogy másnapra is marad a fánkból, akkor spricceljük meg egy kevés vízzel, és tegyük pár percre a sütőbe – ismét friss fánkot kapunk.
null
Ízelítő a világból:
FRITULE
(Horvát gyors fánk)
50 dkg finomliszt, átszitálva
2 tojás
5 dkg élesztő
fél dl rum (lehet pl. narancslikőr is)
2 dl joghurt
fél citrom reszelt héja
1 ek cukor
egy csipet só
a sütéshez olaj
a szóráshoz vaníliás cukor
Az átszitált liszthez hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és elkeverjük. Egy lábasban felhevítjük az olajat, és evőkanállal labdacsokat szaggatunk a forró olajba és minkét felén aranybarnára sütjük. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
BEIGNET
Beignet , Mária Antoinette kedvence
Aréna2000
45 dkg liszt
2 dl tej
2 kis pohár kefír
35 g friss élesztő
3 ek cukor
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
a sütéshez olaj, a szóráshoz porcukor
A tejet felforróstjuk egy kisebb lábasban, és hozzákeverjük a kefírt. Egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. 6–7 perc múlva, amikor az élesztő elkezd felfutni, hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a sót, és egy konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.
Liszttel meghintett nyújtódeszkára borítjuk, a tetejét is gazdagon meghintjük liszttel, cipőt formázunk belőle, majd kb. 2,5 cm vastagra nyújtjuk. 10 percet pihentetjük, majd kb. 3x4 cm–es téglalapokra vágjuk.
Egy nagyobb lábasba bőségesen öntünk olajat, felforrósítjuk, és gyakran forgatva kisütjük benne a tésztát. Porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk.