szerző:
K. G.

A múlt hétvégén Csehországban és Írországban, két fontos nemzetközi sörös eseményen is dobogós helyeken végeztek a magyar kisüzemi sörök.

 A patinás cseh Pivní pečeť, amelynek 25 évig Tábor városa adott otthont, most České Budějovicébe költözött. Ez a rendezvény azért is különleges, mert szemben a legtöbb – nevezési díjas – sörversennyel itt nem kap minden, a minősítésen jól szerepelt sör oklevelet, hanem csak a kategóriák három-három legjobbja érdemelheti ki az arany, ezüst és bronzérmet. Igaz, kategóriából viszont harminc különböző van.

Magyarországról kilenc kisüzemi sörfőzde vett részt a versenyen. A gyümölcsös sörök kategóriájában a Guri Sörfőzde meggyes söre, a tapolcai Stari szilvása, és a Guri ugyancsak szilvás söre is azonos pontszámmal aranyérmes lett. 

Az Alltech Commonwealth Cup nevű verseny még csak pár éve írja a sörtörténelmet, de rövid idő alatt elismert lett. 2014 óta évente az amerikai Lexingtonban és az ír Dublinban rendezik meg. A versenyt a Lexington Brewing and Distilling tulajdonosa az Alltech jegyzi, melynek Kentucky Ale sörét a Főzdefesztről ismerhetik a magyar fogyasztók. Az írországi megmérettetés Dublin Craft Beer Cup néven fut. S egy olyan, szintén nevezési díjas verseny, amelyet kizárólag kisüzemi sörök számára hirdetnek meg. Ezen, szemben a Pivní pečeť gyakorlatával, 20 pontos rendszerben minősítik a söröket – a legelterjedtebb gyakorlat a sörversenyeken – és valamennyi sör elismerésben részesül, amely elért minimum 14 pontot. Bronz jár 14 és 15 pont között. Míg 15,5 és 16,5 között ezüst.  A 17 pont feletti sörök pedig mind megkapják az aranyérmet. Az eddigi versenyeken a benevezett sörök mintegy harmada ért el valamilyen fokozatot.

©

Hogy az érzékszervi bírálat mennyire megbízható, amikor 1200 sört kell végigkóstolnia a  zsűritagoknak – ráadásul ellentétben a borbírálókkal, nekik le is kell nyelniük a kortyokat – azon lehet picit morfondírozni. Mint az is kérdéses, hogy mennyire kritikusak a bírálók, akik azért lássuk be, az ilyen rendszerű versenyeken abban is érdekeltek, hogy minél több sör kerüljön a díjazottak közé. Ennek ellenére nyilván az elismert sörök közé kerülni mindenképp dicsőség dolga. Idén a magyar főzdék közül ez a dicsőség bronzérmekben a MONYÓ öt és a Green Sheep Beers egy sörének jutott.

Ezeken a versenyeken – mint a legtöbb hasonlón – a részvétel nevezési díjhoz kötött, amelynek befizetése persze még nem garantálja a sikert. Így a megszerzett elismerés semmiképpen sem alábecsülendő. Azonban a sokat kritizált Monde Selection mintájára szervezett eseményeknél a marketingszempontok is dominánsak.

Mindenesetre örömteli, hogy kisüzemi sörfőzdéink Csehországban és Írországban is sikert arattak. Nyilván nem lehet ennek nyomán  a hazai sörpiacról, illetve általános minőségéről messzebb menő konzekvenciákat levonni. Hiszen a nemcsak a versenyeken részt vevő tucatnyi hazai főzde jelenti a választékot, hanem további negyven. Söreikről finoman szólva is megállapítható, hogy változatos minőségűek – a kimagasló produkciók mellett jócskán akadnak kifejezetten gyengék is, mert abban ugye megállapodhatunk, hogy a kisüzemi vagy kézműves jelző nem feltétlenül szinonimája a jónak... Az, hogy egy év alatt mennyit lépett előre a hazai házi és gerillasörfőzés a márciusi V. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyén kiderül, és ha minden igaz, a szakmai vonalra koncentráló télutói Főzdefeszten is.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket