szerző:
-in-

Többek között Jézus borát is megkóstolhatták a Hotel Corinthiában immár hetedszer megrendezett monstre boreseményen az érdeklődők, akik sokféle program és több mint ezer bor között válogathattak a múlt héten.

A hagyományokkal szakítva, az idén illően betartották a vasárnapi pihenőnapot a vincések. Nem mintha baj lett volna, mert bőven volt mit kipihennie a borkedvelőnek, ki becsülettel átkortyolta a három napot múlt csütörtök kora délelőttjétől szombat estig. Eőre elkelt minden jegy az idei VinCE-re, ami két dolgot is jelez: egyrészt előkelő szerepet vívott ki magának a hazai boresemények között, másrészt sikerült elkerülni a tumultuózus jeleneteket, s bár voltak szép számmal vendégek, a bor és a levegő sem fogyott el. A tavalyi évhez képest sokkal szélesebb szortimenttel jelent meg egy-egy pincészet. Bár az információs könyvecskében egy-egy kiállító csak hat borral szerepelhetett, számos borász hozott ennél jóval több tételt. Szerencsére.

©

Rendkívül érdekes mesterkurzusok hiányára sem lehetett panaszkodni. Többek között  tokaji pezsgőkről, az elegáns Veuve Clicquot-ról, cavákról, a Mumm pezsgőkről, cabernet franc-okról, a világhódító Nagy Sándor útjának borairól is lehetett mesterkurzust hallgatni – és természetesen kiváló borokat kóstolni. Ráadásul a rafinált szervezők még az utolsó pillanatokban is iktattak be újabb workshopokat a háromnapos programba. A szakmai napon, csütörtökön például a korán kelők megtudhatták Elisabeth Gabay Master of Wine-tól, Michael Schaefer amerikai borkereskedőtől és Kovács Nimród egri borosgazdától (korábbi sikeres amerikai-magyar üzletembertől), hogyan lehet érvényesülni a magyar boroknak külföldi borversenyeken és piacokon.

A Provence-ban élő MW olyan nüanszokra is felhívta a figyelmet, hogy sokmilliós marketingmunka mehet a levesbe, ha a borászok a boroscímke fordításán, netán a kulturális kontextus figyelmen kívül hagyásán spórolnak: izgi lehet egy szekszárdi kadarkára azt írni, hogy kiválóan megy a pörkölthöz, ám ez a Lajtán túl csak rontja nemzeti büszkeségünk érvényesülési esélyét. A Pannon Bormíves Céh számára rendezett, tulajdonképpen zártkörű workshopon Michael Schaefer felvetését, miszerint a bor nemcsak hivatás, hanem biznisz is, kisebb ováció fogadta. A veterán borkereskedő arra biztatta a megjelent csúcsborászokat, köztük Bock Józsefet, Lőrincz Györgyöt és Frittmann Jánost, hogy nagy ívben kerüljék el a New York-i piacot, mivel mindenki ott akarja eladni a borát. Schaefer szerint sokkal kifizetődőbb a nem New Yorkban élő 315 millió amerikait megcélozni. Kovács Nimród még olyan legális kiskapukat is megemlített a két és fél órán át feszülten figyelő közönségnek, hogy amennyiben Kaliforniában bortermelőként regisztrálja magát a borász (ehhez elég néhány sor szőlőt bérelni például a Napa-völgyben), akkor sokkal könnyebben tudja importálni a Magyarországon termelt borait.

Okos stratégia lehet ilyen rendezvényeken az előadásokról megismert Master of Wine-ok nyomába szegődni. Ahol a borvilág Jedi-lovagjai feltűnően sokat kóstolnak, nyilván a borivásban kevésbé tájékozott műkedvelő is gyöngyszemekre, vagyis inkább gyöngycseppekre bukkanhat. Ezt a taktikát követve feltűnt, hogy irreálisan megnőtt a Heumann stand előtt az egy négyzetméterre jutó Master of Wine-ok száma. A rajnai rizlinggel és cabernet franc-nal teli palackok gyorsan ürültek, és nincs is mit csodálkozni ezen, mivel még alap vörös házasításuk, a 2012-es Lagona is 90 pontot kapott a világ egyik legtekintélyesebb boros szakmai lapjától, a Decantertől.

Más tekintetben is szolgált meglepetésekkel a VinCe Budapest. A zalai kistermelők összefogtak, és közös standon mutatták be például az igen izgalmas Valentint (László Pince). Ezt a fajtát is a nemesítései okán halhatatlanná lett Bakonyi Károly alkotta meg az 1970-es években a Nektár és a Zenit fajtákból, gazdag zamatú, fűszeres ízű, könnyen iható bor.

Néhány standdal arrébb, bibliai pátriárka kinézetű, ősz hajú, ősz szakállú borász fogadta az izraeli Sea Horse standjánál az érdeklődőket, s olyan Chenin Blanc-t, valamint Syrah alapú cuvée-t öntött a poharakba, hogy még a sokat kóstolt mátrai borászok is padlót fogtak. A Szeremley Pincénél nemcsak a budai zöld volt meggyőző, hanem a tízéves kéknyelű is – ennek korát az értő közönség csupán négy-öt évesre becsülte.

S még néhány utolsó megfigyelés: nem ájultak el a résztvevők az ősi marawi szőlőből készült bortól, (ezt hirdették Jézus boraként), ellenben Bock József a szintén egy szótagos vezetéknevű Koch Csaba kadarkáját sokat forgatta a poharában, és a mátrai borászok standjánál is nagy volt a tolongás. A Csernyik Pince 2014-es szürkebarátja a friss VinCE Magazin tesztjét magabiztosan megnyerte, Babiczki László második helyezett lett a Corinthiában megrendezett Wine Star tehetségkutatón, míg a Molnár és Fiai 2015-ös reduktív abasári olaszrizlingje az utolsó cseppig elfogyott. Mindezt úgy mondjuk, hogy mind a három napon déltől este nyolcig derekasan kóstoltunk, ám annyi új befogadnivaló élménnyel találkoztunk, hogy már-már nehéz munka volt végigmenni a "kötelező", leginkább évről évre kihagyhatatlan körökön, a Tiffán-, Bock-, Gere-, Balla-, Vida-, Bolyki-, Frittmann-soron. Soha rosszabb dolgunk ne legyen!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Komoly kibertámadás érte a szlovák külügyminisztériumot, adatokat is lophattak

Komoly kibertámadás érte a szlovák külügyminisztériumot, adatokat is lophattak

Habbal és locsolással az azbeszttartalmú törmelék ellen az újlipótvárosi volt KISZ-székház bontásánál

Habbal és locsolással az azbeszttartalmú törmelék ellen az újlipótvárosi volt KISZ-székház bontásánál

Birmingham és Budapest között indít járatot jövőre a Jet2

Birmingham és Budapest között indít járatot jövőre a Jet2

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Előleg vagy foglaló? Vigyázzon, mit ír alá, milliókat bukhat egy szó miatt

Előleg vagy foglaló? Vigyázzon, mit ír alá, milliókat bukhat egy szó miatt