Bisztronómia a fedélzeten

Bisztronómia a fedélzeten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több sztárséf vállalja, hogy az „égi konyhák” speciális feltételeinek megfelelően alkosson menüsorokat. Legújabban a francia bisztrókonyha egyik legismertebb képviselője, Yves Camdeborde is a fedélzetre lépett.

Úgy tűnik, a legnevesebb séfek is kifejezetten szakmai kihívásnak tekintik a fedélzeti menük összeállítását. Még az olyan nagymesterek is, mint például Nobu Matsuhisa, aki pár éve a Qatar Airways felkérésének tett eleget. De említhetnénk Michel Roth-ot, aki 2013-ban a párizsi Ritz konyhafőnökeként nem mellékesen nyolc hónapig etette a francia légitársaság business és first class utasait.

Többek között éppen ez utóbbi híres szállodának a konyháján tanult Camdeborde is, akinek pedig az ételeit az egyszerűség és a különféle ízek tökéletes párosítása jellemzi. A séf szerint fogásai a kiváló minőségű alapanyagoktól lesznek egyediek.

©

Az említett Ritz után Cambeborde a Tour D’Argent-nél szerzett további szakmai tapasztalatokat. Első éttermét 1992-ben nyitotta Párizsban, ahol a tradicionális francia fogások mellett újragondolt helyi finomságokkal kápráztatta el a vendégeket. Később saját szállodát nyitott új étteremmel, ahol a már bisztró jellegű ételeken volt a hangsúly.

Április elejétől ő jegyzi az Air France business class menüsorát, nem kisebb előd után, mint a 3 Michelin-csillagos Anne-Sophie Pic, aki tavaly ilyenkor szállt fedélzetre. A gourmet fogások a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről induló hosszú távú járatokon kívül tizenöt középtávú úton is elérhetők.

A francia sztárszakács hat új fogást álmodott a fedélzetre. A kreációkat hat hónapig kóstolhatják az utasok, a menük pedig 15 naponta megújulnak.

Ízelítő a menüsorból:

Tőkehal és füstölt lazac almával és zellerrel, parmezán morzsával és napraforgómaggal.

©

Tárkonyos, gombás lazac papillote zöldséggombócokkal, citromfűvel és gyömbér öntettel.

Serpenyőben sült csirke savanyú lilahagymával és szőlővel, supreme mártással és gőzölt rizzsel.

©

Lassan főtt marha fondant Banyuls ecettel, zöldséggombócokkal, gesztenyével, narancshéjjal.

Konfitált borjú citrommal, articsókával és tejszínes pennével.

©

Csirke tajine kurkumával, finom búzadarával és hajdinával.