szerző:
MTI

Az orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) olaj- és gázipari vállalat adózott eredménye tavaly 62 százalékkal 143,917 milliárd rubelre nőtt az előző évi 88,626 milliárdról, és a konszern a törzsrészvényekre fizetendő osztalékot 0,60 rubelben- az előző évi szinten -, az elsőbbségi részvényekre fizetendőt 1,326 rubelben - az előző évinél 61,7 százalékkal magasabban - állapította meg.

Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes szerint az orosz kormány aggódik a Szurgutnyeftyegaz Mol-ügyletének magyarországi fogadtatása miatt.

Vlagyimir Bogdanov vezérigazgató a hétvégi közgyűlésen elmondta: a Szurgutnyeftyegaz a félretett pénztartaléknak köszönhetően jóval könnyebben éli át a válságot, mint anélkül. Sok bírálat érte ugyan a konszernt e politikája miatt, de mostanra világossá vált, hogy helyes politikát követtek, és így tisztességgel tudtak dolgozni a nehéz pénzügyi-gazdasági helyzetben is. Bogdanov szerint a konszern a kelet-szibériai lelőhelyeken az előző évihez képest meg akarja duplázni a kőolaj-kitermelést, míg Nyugat-Szibériában minden erejét a szénhidrogének kitermelésének szinten tartására fordítja.

Az elemzők szerint az elsőbbségi részvények esetében láthatóan ugyanazt a számítást alkalmazták, mint a korábbi években, ezért nem okozott meglepetést az osztalék mértéke, viszont a többi részvényre fizetendő osztalék a szakértők szerint csalódást kelt majd a piacon. A konszern a 31,6 milliárd rubelnyi osztalékot augusztus 26-ig szándékozik kifizetni a május 15-i dátummal összeállított tulajdonosi lista alapján.

Hírügynökségi jelentések szerint Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes a héten az orosz kormány aggodalmát fejezte ki a Szurgutnyeftyegaz Mol-beruházása körül kialakult helyzet miatt. Szecsin Veres Jánossal, az orosz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnökével tartott moszkvai találkozóján kijelentette: "a beruházás olyan léptékű, hogy a körülötte kialakult kedvezőtlen helyzet feltétlenül magára vonja Oroszország kormányának figyelmét". Mint mondta, az orosz társaság megszerezte a beruházáshoz az orosz kormány támogatását. Arra is rámutatott, hogy az üzlet piaci úton jött létre, nem követelt egyéb egyeztetést, és úgy vélte, az ilyen beruházás hatékony és kifizetődő mindkét fél számára.

Szecsin meggyőződésének adott hangot, hogy "a helyzet normalizálása kedvező lehet mind az orosz konszern, mind az orosz-magyar kapcsolatok egésze számára". Kijelentette, hogy a Szurgutnyeftyegaz kapcsolatban áll a Mollal, és az orosz kormány arra számít, hogy a tárgyalások a magyar társaság feldolgozó kapacitásaiba való kőolajszállításokról szóló, hosszabb távú megállapodásokhoz vezetnek.

Az orosz politikus biztosította Veres Jánost, hogy az orosz fél kész meghallgatni a magyar kormány bármilyen javaslatát, véleményét. „Számítunk azonban az objektív megértésre mind az üzlet részleteit, mind pedig a magyarországi közvéleményben kialakuló ellenérzések elhárítását illetően. Értjük, hogy a magyar fél feltétlenül szükségesnek tartja, hogy további tájékoztatást kapjon” - mondta, és hangsúlyozta, hogy a Szurgutnyeftyegaz az európai jogszabályok szerint járt el, és az üzlet teljes mértékben piaci jellegű és átlátható volt.

A Szurgutnyeftyegaz a Mol részvényeinek 21,2 százalékával rendelkezik, ezt a részesedést március végén vásárolta meg az osztrák OMV-től 1,4 milliárd euróért. Jelenleg a Szurgutnyeftyegaz perli a Molt a Fővárosi Bíróságon, mer a magyar cég igazgatósága megtagadta a Szurgutnyeftyegaz részvénykönyvi bejegyzését. A Szurgutnyeftyegaz kéri a bíróságtól a Mol április 23-i közgyűlésen hozott valamennyi határozat megsemmisítését is.

Az orosz konszern nem vehetett részt a Mol közgyűlésén, ahol olyan döntéseket hoztak, amelyek szinte lehetetlenné tették részvételét a magyar vállalat vezetésében, valamint megakadályozták, hogy tovább növelje részesedését.

A Mol legnagyobb részvényese azért nem lehetett ott az áprilisi közgyűlésen, mert nem jegyezték be a Mol részvényeseinek jegyzékébe. Bár idejében jelentette részvényvásárlását az illetékes magyar hatóságnál, azt azonban a Magyar Energia Hivatal a közgyűlésig nem hagyta jóvá, mivel további információkat kért.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Szurgutnyeftyegaz-Mol-ügylet: fenyegetőznek az oroszok?

Nem szükséges politikai síkra terelni a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényvásárlását – szólított fel szerdán egy moszkvai forrás, s egyben rámutatott: Moszkvában csodálkozást keltett a hír, amely szerint az orosz nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba, s úgy vélik, talán csak egy korábban egyeztetett találkozóról van szó.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az OMV eladta Mol-részesedését a Szurgutnyeftyegaznak

Az OMV eladta a Mol-ban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaznak - közölte az osztrák olajtársaság hétfőn. A Mol papírok kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn reggel felfüggesztették még a kereskedés megkezdése előtt. 10 órakor újraindult a kereskedés.

MTI Gazdaság

A Mol felveszi a kesztyűt a Szurgutnyeftyegaz ellen

Alapszabályában jelentős változtatásokat akar elfogadtatni az április 23-i közgyűlésen részvényeseivel a Mol, amelynek 21,2 százalékát a napokban vásárolta fel az orosz Szurgutnyeftyegaz. A BÉT honlapján kedden késő este megjelent tervezet több oldalról is jobban körülbástyázná a céget egy esetleges orosz felvásárlási kísérlet ellen, egyúttal javasolja a részvényeseknek, hogy a tavalyi év után ne fizessenek osztalékot, a teljes 2008. évi eredmény az eredménytartalékba kerüljön.

MTI Gazdaság

A magyarok szerint a Szurgutnyeftyegaz a Gazprom strómanja

A Kommerszant című orosz gazdasági lap a címoldalán kezdődő cikkben számolt be hétfőn arról, hogy folytatódik a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvásárlása körüli botrány, amennyiben a magyar politikusok új verzióval álltak elő a vásárlás okairól, és azt vélik látni mögötte, hogy Oroszország akadályozni akarja a Nabucco terv megvalósulását, amelynek a Mol is részese.

MTI Gazdaság

Orosz lapok: a Szurgutnyeftyegaz nem csak a Mol-részvénykért fizetett?

Magyarországon sokkot okozott, hogy az orosz Szurgutnyeftyegaz az osztrák OMV-től megvásárolta a Mol részvényeinek 21,2 százalékát, s ezzel belépett azon orosz cégek sorába, amelyeket Európában a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek tekintenek - írta csütörtökön a Kommerszant, míg a Vedomosztyi a magas árral kapcsolatban annak a gyanújának adott hangot, hogy azt nem csak a részvényekért fizették.

 Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

„Túl kicsi” bikini miatt tartóztattak le egy turistát a Fülöp-szigeteken

„Túl kicsi” bikini miatt tartóztattak le egy turistát a Fülöp-szigeteken

Jó nagy átverést terjesztenek a Wizz Air nevével, nehogy lekattintsa

Jó nagy átverést terjesztenek a Wizz Air nevével, nehogy lekattintsa

"Egyszerűen nem vette észre a Hableányt" a Viking kapitánya – befejeződött a nyomozás

"Egyszerűen nem vette észre a Hableányt" a Viking kapitánya – befejeződött a nyomozás

Erdogan megköszönte Orbánnak a nemzetközi kiállást mellettük

Erdogan megköszönte Orbánnak a nemzetközi kiállást mellettük

Varga Judit: Elfogadhatatlan az uniós költségvetés tervezete

Varga Judit: Elfogadhatatlan az uniós költségvetés tervezete