szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Raúl Castro kubai elnök hétfőn leszögezte, a megkezdett gazdasági reformok ellenére Kuba egyetlen lépéssel sem tér le a szocializmus útjáról.

A fiatalabbik Castro - aki bátyja, Fidel Castro után lett az ország államfője - szakszervezeti vezetők előtt mondott beszédet, és annak részleteiről a hétfői  állami média számolt be. 

Raúl Castro ugyanakkor védelmébe vette a reformokat, azt állítva, hogy azok nélkül a karibi ország a szakadék szélére kerülne. 

Kubában az elmúlt héten lépett életbe az állami alkalmazottak számának csökkentéséről szóló törvény, amelytől a kormány azt várja, hogy segít leküzdeni a szigetországot sújtó mély gazdasági válságot. A törvényben foglaltak szerint jövő év márciusáig mintegy 500 ezer állami alkalmazott veszíti el állását, és a magángazdaságban igyekszik majd  elhelyezkedni. Elbocsátásuk, illetve a magánszektorban tervezett alkalmazásuk szakítást jelent a dogmákkal, illetve a rossz szokásokkal - érvelt beszédében az államfő, azt azonban hozzátette: Kuba egyetlen ország gyakorlatát sem kívánja másolni és nem hagy fel a szocializmus építésével. 

A központi szakszervezeti szövetség főtitkára támogatásáról biztosította a tervezett intézkedéseket. Salvador Valdes szerint a kubai dolgozók támogatják az átszervezést célzó lépéseket, mert azok - mint fogalmazott - a fegyelmet és a termelékenységet erősítik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!