szerző:
MTI

A brit pénzügyminiszter szerint néhány hét maradt az euróövezeti adósságválság megoldását célzó javaslatok kidolgozására. Úgy véli, "az euróövezet a globális adósságválság epicentruma"

George Osborne, aki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank washingtoni éves közgyűlésén nyilatkozott a BBC-nek, kijelentette: most már sokkal sürgősebb, mint akár három héttel ezelőtt, hogy az euróövezet elkezdje kezelni problémáit, és ennek érdekében az egész nemzetközi közösség részéről nyomás nehezedik a valutauniós vezetőkre.

Epicentrumban

Osborne szerint már megszületett az a felismerés, hogy "az euróövezet a globális adósságválság epicentruma", és a valutauniós döntéshozóknak "nem hónapjaik, hanem csak heteik vannak a megoldásra".

George Osborne
©

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció pénzügyminisztere szerint a legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasági hatalmak csoportjának (G20) novemberi franciaországi csúcstalálkozója "lesz az a pillanat", amikor már elő kell állni egy átfogó megoldási tervezettel.

Több nagy londoni befektetési és elemző ház szerint azonban lehetséges, hogy máris késő.

Sirató kórus

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - októberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy az adósságválság miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet felbomlásának valószínűségét.

Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv egyaránt elképzelhetőnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A cég szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené.

A Capital Economics - az egyik vezető citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - minap összeállított új előrejelzésében úgy vélekedett, hogy "gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnnek" a nagyarányú adósságátrendezések az euróövezetben, és növekszik annak az esélye, hogy Görögország - esetleg több más tagországgal együtt - "a nem túl távoli jövőben" elhagyja a valutauniót.

A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja - intézményi befektetők körében elvégzett legújabb negyedéves globális makrofelmérésének eredményeit összesítve a héten közölte: a felmérésbe bevont befektetők 24 százaléka vélekedett úgy, hogy a valutaunió az európai adósságválság következményeként végül fel fog bomlani.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Harmadik utas megoldást javasol az euróövezetben a Fitch

A sokak által egyetlen megoldásnak tartott Európai Egyesült Államok és a valutaunió szétesése között létezik egy "hibrid, harmadik utas megoldás" – vélik a Fitch Ratings elemzői kedden kiadott helyzetértékelésükben. Közölték azt is, hogy szerintük nagyon kicsi esélye van az euróövezet felbomlásának. Más londoni elemzők ugyanakkor ezt másként látják.

MTI Gazdaság

"Görögország jövője az euróövezeten belül van"

Görögország jövője az euróövezeten belül van - ebbéli véleményének adott hangot Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő azon a telefonkonferencián, amit Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel hármasban folytattak szerdán este.

MTI Gazdaság

Fitch: nem bomlik fel az euróövezet

"Nagyon alacsony" az euróövezet felbomlásának és az euró "kimúlásának" kockázata, tekintettel arra, hogy ez milyen hatalmas pénzügyi, gazdasági és politikai károkat okozna - vélekedtek Londonban kiadott keddi helyzetértékelésükben a Fitch Ratings elemzői, akik szerint a sokak által egyetlen megoldásnak tartott Európai Egyesült Államok és a valutaunió szétesése között létezik egy "hibrid, harmadikutas megoldás".

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

Videón, ahogy a rendőrség és a TEK lecsap a drogterjesztőkre

Videón, ahogy a rendőrség és a TEK lecsap a drogterjesztőkre

"Örülök, hogy mellrákom van" – a szűrés fontosságáról posztolt egy beteg

"Örülök, hogy mellrákom van" – a szűrés fontosságáról posztolt egy beteg

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra

Hiperaktív, aspergeres és a többi címke – árt vagy használ a gyereknek?

Hiperaktív, aspergeres és a többi címke – árt vagy használ a gyereknek?