Ünnepélyes keretek között aláírták azt a szerződést csütörtökön Zágrábban, amelynek értelmében a magyar Mol Rt. megvásárolhatja a horvát olajtársaság, az INA 25 százalék plusz egy részvénycsomagját. A Mol 505 millió dolláros ajánlatát fogadta el csütörtöki ülésén a horvát kormány.

Az adásvételi, illetve részvényesi szerződést, amely az INA 25 százalék plusz egy részvényének megvásárlásáról rendelkezik, Ljubo Jurcsics horvát gazdasági miniszter, illetve a magyar társaság elnöke, Hernádi Zsolt látta el kézjegyével. A szerződés aláírásán jelen volt Medgyessy Péter magyar és Ivica Racan horvát miniszterelnök.
A versenyhivatalok jóváhagyását követően várhatóan ősszel kell a Molnak kifizetni a INA egy százalékkal több mint 25 százalékos részvénycsomagjáért az 505 millió dolláros vételárat - mondta Áldott Zoltán, a Mol stratégiai igazgatója az aláírást követően. Áldott Zoltán azt is közölte: a szerződés nem tartalmaz opciót többségi tulajdon megszerzésére. A horvát államnak joga van tíz százalékos csomagot eladni bármely vevőnek. Ha azonban ennél nagyobb részesedést kíván értékesíteni, azt a stratégiai partnernek is, vagyis a Molnak is fel kell ajánlani.
Közben a négy legerősebb ellenzéki párt vezetője ultimátumszerű felszólítást tett Racan kormányfőnek, hangsúlyozva, hogy őt vonják majd felelősségre, ha az üzlet Horvátország számára előnytelennek bizonyul.
Ivica Racan már szerdán kilátásba helyezte, hogy a heti kormányülésen a MOL Rt. javára döntenek és elfogadják a magyar társaság 505 millió dolláros vételi ajánlatát. A horvát ellenzéki pártok képviselői szerdán kivonultak a parlament rendkívüli üléséről, mert nem került napirendre még a mai kormánydöntés előtt az INA privatizálási folyamatának általuk javasolt vitája. A hírek szerint a parlament holnap foglalkozik rendkívüli ülésén az INA privatizálásával.
A MOL az osztrák OMV AG-t előzte meg a versenyben. Az OMV eredetileg 420 millió dollárt ajánlott, majd a MOL ajánlatának ismeretében módosított árajánlatán. A horvát illetékesek azonban ezt túl későn érkezett, " kétségbeesett kísérletnek" minősítették és elvetették.
Az ügylet révén a MOL bővítheti nyersolaj és feldolgozott termék importját, hozzájut az adriai kikötőkhöz, az export helyszínekhez és ugródeszkát szerez az eladáshoz a balkáni térség további országai felé, amelyek ugyan fejletlenek, de gyors növekedési potenciállal rendelkeznek. A MOL gyakorlatilag irányító szerephez jut az INA-ban, mivel vétójogot szerez, tehát a cég stratégiai, vagy pénzügyi döntéseit ellenőrizheti. A másik oldalon viszont meg kell tartania az INA 16 ezer dolgozóját a következő három évben és mintegy 400 millió dollárt kell beruháznia, hogy EU szintre hozza fel az INA két elavult finomítóját.
A MOL az INA és a szlovák Slovnaft finomító révén Közép-Európa olajpiacán vezető szerephez jut és közel kerül stratégiai célja megvalósításához, hogy a Balti-tengertől az Adriáig terjedő integrált üzletet építsen ki.
Tavaly az INA 1,34 millió tonna nyersolajat és 1,8 milliárd köbméter földgázt termelt, finomítói pedig 5,03 millió tonna petrolkémiai terméket állítottak elő, durván a felét a MOL kibocsátásának. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Megjött a Downton Abbey film trailere, és egészen csodálatos

Megjött a Downton Abbey film trailere, és egészen csodálatos

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be