Tetszett a cikk?

Idén várhatóan nem lesz tartható a tavaly év végi 3,1 százalékos GDP-növekedési ütem – állítják külföldi elemezők. Főleg a fogyasztás megtorpanása miatt 2004-ben 2,7-3 százalék közötti gazdasági növekedés várható.

A tavalyi növekedési adatokból semmiféle következtetést nem lehet levonni a 2004-re. A növekedés szerkezete teljesen át fog alakulni. Az export sokkal gyorsabban nő majd az importnál, és ez válik a gazdasági növekedés fő hajtóerejévé. A bérek növekedési üteme ugyanakkor - főleg reálértéken - máris jelentősen lassul, ami azt jelenti, hogy a magánfogyasztás, amely az utóbbi hónapokban a növekedés motorja volt, viszont nem játszik majd jelentős szerepet a GDP-növekedésében – mondta Michal Dybula, a BNP Paribas térségi elemzője.A tavalyi negyedik negyedévre szóló 3,1 százalékos konszenzus meglehetősen alulbecsült volt, tekintve az igen robusztus ipari és építőipari növekedést, és legfőképp az egy évvel korábbinál sokkal jobb kereskedelmi mérleget – mondta Dybula.A személyes fogyasztás növekedése az idén nem fogja meghaladni a másfél százalékot, a vállalati szektor beruházási kiadásait viszont az első fél évben több tényező is visszaveti majd. Az egyik éppen a háztartások fogyasztás hirtelen lassulása, a másik a rendkívül magas kamatszint, a harmadik pedig a forint árfolyama körüli bizonytalanság - mondta Dybula. Ezek alapján az elemző nem tartja fenntarthatónak az idei első és második negyedévben a tavalyi utolsó negyedben mért éves növekedési ütemet; szerinte az idei első két negyedévben rendre 3 százalék alatt lesz GDP-növekedés. A BNP Paribas térségi elemzője 2004 egészére 3,0-3,1 százalékos éves átlagos növekedéssel számol.Ralph Sueppel, a Merrill Lynch londoni irodájának feltörekvő piaci stratégája is azt mondta, hogy "aggályok vannak" a növekedési ütem fenntarthatóságával kapcsolatban, főleg a szigorúbb monetáris és költségvetési politika miatt. Sueppel szerint a magyar gazdaságra részben külső ciklikus növekedési tényezők hatottak a tavalyi év vége felé. Ezek része volt a nyugat-európai ipari fellendülés, valamint az idei adóemelések előtti "előrehozott fogyasztói kereslet". A Merrill Lynch szakértője szerint 2004-ben 2,7 százalékos éves átlagos GDP-növekedés várható Magyarországon. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover