szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 146,49 pontos emelkedéssel, 22.337,18 ponton zárt kedden, a hétfői záró értékhez képest ez 0,66 százalékos erősödés. A részvénypiacon 18,44 milliárd forint értékben születtek üzletek, a vezető részvények ára az OTP kivételével csökkent az előző napi záráshoz viszonyítva.

A kis- és közepes kapitalizációjú részvények indexe, a BUMIX 29,67 ponttal, 1,49 százalékkal 2.020 pontra emelkedett, először került 2.000 pont fölé az értéke. Antal Dénes, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. üzletkötője elmondta: a délelőtt folyamán a hétfői záróárak környékén mozgott a piac, majd az OTP híre mozgatta meg a kereskedést. Az OTP Bank ugyanis kedden kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a kijevi székhelyű Ukrsotsbank többségi részesedésének megvásárlására.

A mérlegfőösszege alapján 5,1 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Ukrsotsbank Ukrajna negyedik legnagyobb pénzintézete, amelynek mérlegfőösszege 1.860,1 millió dollár, saját tőkéje 186,9 millió dollár, adózott eredménye pedig 25,4 millió dollár volt.

Farkas Róbert, a Takarékbank kereskedési igazgatója azonban az OTP másik keddi bejelentésével indokolta a bankpapír erősödését. Szintén kedden hozta nyilvánosságra a pénzintézet azt, hogy február 7. és 28. között saját részvények vásárlását tervezi a Budapesti Értéktőzsdén. Az igazgató hozzátette: az indexben az OTP szerepel a legnagyobb súllyal, ezért tudta a többi részvény esése ellenére felfelé húzni az indexet a bankpapír. Farkas Róbert a Mol esését az olajár csökkenésével magyarázta.

Antal Dénes az történelmi csúcson záró Egisszel kapcsolatban elmondta: a gyógyszergyári részvény csütörtökre várható gyorsjelentését a szektortárs Richter jó teljesítménye miatt szintén jónak várják a kereskedők. Az üzletkötő a kis papírok közül a Fotexet is kiemelte, amely már napok óta jól szerepel, és kedden is több mint 3 százalékkal emelkedett. A Richterről elmondta: gyorsjelentése után a részvénytulajdonosok profitrealizálásba kezdtek, ezért a következő napokban is a papír gyengülésére lehet számítani.

Kedden egyedül a kelet-európai piacok erősödtek, ezért a nemzetközi negatív hangulat a következő napokban valószínűleg a régiót is eléri - prognosztizálta Farkas Róbert.

A Mol-részvények 2,7 milliárd forint értékben forogtak, árfolyamuk 70 forinttal, 0,33 százalékkal 21.250 forintra esett. Az OTP 217 forintot, 3,1 százalékot erősödött, 7.225 forinton zárt, forgalma 8,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 1,31 százalékkal, 13 forinttal gyengült, 977 forinton fejezte be a kereskedést, 1,3 milliárd forint értékben forgott. A Richter záráskor 43.800 forintot ért, 150 forinttal, 0,34 százalékkal kevesebbet, mint hétfőn. A gyógyszeripari részvénnyel 1,9 milliárd forint értékben kereskedtek. Az Egis-részvények ára 1,99 milliárd forintos forgalomban 1.150 forinttal, 4,55 százalékkal 26.450 forintra emelkedett, történelmi csúcson zárt, nap közben azonban 27.250 forinton is forgott. A Fotex 21 forinttal, 3,48 százalékkal 625 forintra drágult 668 millió forintos forgalomban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt